Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Predstavnici Austrije grupa „The Makemakes“

Sinoć je u ORF centru u Beču, održano finale nacionalnog izbora zemlje domaćina, Austrije. 6 takmičara je izvelo jednu pesmu koju su im izabrali mentori Anna F, Nazar i The BossHoss. Titulu najboljeg poneo je bend The Makemakes sa baladom „I am yours“.

Finale „Wer singt für Österreich?“, otvorili su takmičari, koji su zajedno sa horom izveli prošlogodišnju pobedničku pesmu „Rise like a phoenix“. Nakon spektakularnog otvaranja, koje je diglo publiku na noge, usledio je uvod u glavni deo šoua, čiji je domaćin bila Mirjam Vajhzelbraun. Nakon nastupa, mentori su davali svoje mišljenje, koje nije uticalo na krajnje rezultate.

Takmičari su nastupili sledećim redom (njihove nastupe možete pogledati klikom na naziv pesme):

  1. Folkshilfe – Who you are
  2. Zoe Quel filou 
  3. DAWA Feel alive
  4. Celina Ann – Utopia
  5. Johann Sebastian Bass Absolutio
  6. The Makemakes - I am yours

Tokom glasanja, takmičari su se ponovo oprobali u revijalnom delu, otpevavši zajedno pesmu Merci Chérie“ kojom je Udo Jirgens 1966. doneo prvu pobedu Austriji.

Nakon što su izvedene sve pesme, glasao je žiri, koga su činili predstavnici iz sledećih 10 zemalja: Letonije, Francuske, Australije, Holandije, Španije, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Slovenije i Italije. Oni su dodeljivali pesmama 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena. Pošto je svaki od deset žirija glasao, ukupni poeni su se konvertovali u isti sistem (5, 6, 7, 8, 10 i 12), što je urađeno i sa glasovima publike, koja je glasala pozivom, odnosno slanjem rednog broja pesme putem SMS poruke. Nakon sabiranja glasova žirija i publike, dva najbolja izvođača prošla su u superfinale: The Makemakes, koji je dobio maksimum i od žirija i od publike i bend DAWA koji je prošao u drugu rundu zahvaljujući većem broju poena od publike u odnosu na trećeplasiranu Zoe.

Rezultati prve runde

# Izvođač i pesma Poeni
žirija
ŽIRI Televoting PUBLIKA Ukupno
1. The Makemakes – I am yours 107 12 51,15% 12 24
2. DAWA – Feel alive 79 8 14,35% 10 18
3. Zoe – Quel filou 103 10 11,32% 8 18
4. Folkshilfe – Who you are 67 7 11,31% 7 14
5. Johann Sebastian Bass – Absolutio 64 6 8,92% 6 12
6. Celina Ann – Utopia 60 5 2,94% 5 10

 

Glasovi međunarodnog žirija

Letonija

OSFW_ziri_Letonija

Francuska

OSFW_ziri_Francuska

Australija

OSFW_ziri_Australija

Holandija

OSFW_ziri_Holandija

Španija

OSFW_ziri_Spanija

Izrael

OSFW_ziri_Izrael

Ujedinjeno Kraljevstvo

OSFW_ziri_UK

Nemačka

OSFW_ziri_Nemacka

Slovenija

OSFW_ziri_Slovenija

Italija

OSFW_ziri_Italija

Rezultati superfinala

Dok je trajalo glasanje u superfinalu kao specijalni gost, pojavila se prošlogodišnja pobednica Evrosonga, Končita Vurst, koja je izvela pesmu „You are unstoppable“. Konačno, publika je potvrdila svoje glasove iz prve runde, pa je više glasova dobila grupa The Makemakes koju ćemo slušati u finalu Pesme Evrovizije, 23. maja. The Makemakes su osvojili 78% glasova, dok je DAWA dobila tek 22%.

Proglašenje pobednika: DAWA, Mirjam i The Makemakes Foto: ORF/Milenko Badzic

Proglašenje pobednika: DAWA, Mirjam i The Makemakes
Foto: ORF/Milenko Badzic

The Makemakes je grupa koju čine pevač Dodo (Dominic) Muhrer, basista Max (Markus) Christ i bubnjar Flo (Florian) X. Meindl. Dolaze iz Feklabruka u Gornjoj Austriji i okruga Flahgau. Osnovani su 1. maja 2012. godine, a grupa je ime dobila po patuljastoj planeti koja nosi naziv MakeMake. Samo mesec dana nakon osnivanja, njihov prvi singl „The Lovercall“ našao se na top listama. Postali su poznati kada su nastupali kao predgrupa na koncertu grupe Bon Jovi. Njihov poslednji singl „Million Euro Smile“, postigao je veliki uspeh na top listama u Austriji. Muziku i tekst za pobedničku kompoziciju potpisuju zajedno sa Džimijem Harijem (Jimmy Harry) koji je 2012. godine sa Madonom i Džulijom Frost osvojio Zlatni globus za pesmu Masterpiece u kategoriji „Najbolja originalna pesma“.

Oni će u ponedeljak gostovati u radijskoj emisiji „Ö3-Wecker“, a zajedno sa Mirjam biće gosti emisije „Willkommen Österreich mit Stermann & Grissemann“ u utorak, 17. marta od 22h na ORF eins kanalu.

Finale je gledalo u proseku 596.000 gledalaca, što je 26% tržišnog udela, odnosno 31% u ciljnoj grupi 12-49 godina.

Pogledajte pobednički nastup!