ESC2015_stranica

Šta kažu statistika i kladionice pred Evrosong?

Ostalo je još malo manje od mesec dana do spektakla koji će se održati u glavnom gradu Austrije! Sve zemlje učesnice marljivo se pripremaju za svoj nastup u Beču, kako bi se evropskoj publici, a i šire, što bolje predstavile. Možemo reći da će ova Evrovizija po svemu sudeći biti jedna od neizvesnijih, jer ima dosta pesama koje pretenduju da zauzmu Evropski tron muzike. Zbog toga vam donosimo malo statistike, da vidimo šta kažu brojke pred samo takmičenje.

Prvo da krenemo sa pozicijama nastupa u polufinalima. Znamo da među fanovima vlada mišljenje da redni broj nastupa i te kako utiče na konačni plasman pesme, tako da važi pravilo – što se pesma kasnije izvede, to je veća šansa za plasman u finale. Ovo pravilo je donekle tačno što potvrđuje i sama statistika, gde „najsrećniji“ redni broj nastupa u polufinalima je broj 14, a „najnesrećniji“ su redni brojevi 3 i 11.

Od 2008. kada su uvedena dva polufinala, pesme koje su nastupale pod rednim brojem 14 su čak 12 puta prolazile u finale, odmah iza njega je redni broj 13 sa 11 prolaza i redni brojevi 12 i 6 sa po 9 prolaza.

Što se „nesrećnih“ brojeva tiče kao što smo rekli najnesrećniji su redni brojevi 3 i 11 sa svega 4 prolaska u finale, a za njima slede redni brojevi 4 i 5 sa svega 6 prolaska. Ovi podaci su dobijeni sabiranjem oba polufinala, a ukoliko ih razdvojimo možemo videti da što se prvog polufinala tiče najuspešniji su redni brojevi 14, 13, 12, 10 i 7, a u drugom polufinalu to su 14, 13, 15 i 6.

Na osnovu ovih brojki i ukoliko statistika ne laže, ove godine iz prvog polufinala prolazu mogu da se nadaju: Albanija, Danska, Rusija, Mađarska, Estonija, Srbija, Makedonija, Grčka… dok iz drugog polufinala to su: Švajcarska, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Češka, Litvanija, Island…

Što se finala tiče gledano od 2004. godine najuspešniji redni broj nastupa je 17 sa kojim su pobedili Finska (2006), Srbija (2007) i Švedska (2012), odmah iza ovog broja nalazi se broj 19 sa dve pobede. Takođe je zanimljivo reći da se još jednom ispostavilo kao tačno da što kasnije nastupaš, bolji plasman ostvaruješ jer u posednjih 11 godina samo dva puta su pobedile zemlje koje su nastupale na početku i to Ukrajina 2004. pod rednim brojem 10 i Austrija prošle godine pod rednim brojem 11. Svi ostali pobednici su nastupali kao 17. ili kasnije.

Ostaje nam da vidimo da li će se ostvariti predviđanja statistike.

Sada dolazimo na drugi deo našeg teksta, a to je šta kažu kladionice mesec dana pred samo takmičenje. Ove gidine najveće šanse za pobedu prema kvotama kladionica ima predstavnik Švedske sa kvotom od 2,5. Pored njega najveće šanse za pobedu imaju i predstavnici Italije (4,2) i Australije (4,5). Među TOP 10 nalaze se još i predstavnici Estonije, Finske, Rusije, Slovenije, Norveške, Azerbejdžana i Islanda.

Što se tiče naše predstavnice, Srbija se nalazi na sredini tabele na 21. mestu sa kvotom 66, a na samom začelju su predstavnici Portugalije, Češke i San Marina sa kvotama preko 200.

Što se tiče zemalja iz našeg regiona, u ovom trenutku, kao što smo rekli najveće šanse kladionice daju Sloveniji svrstavajući je u TOP 10, tačnije na 7. poziciju, zatim Albaniji na 14, Makedoniji na 20, Rumuniji na 24, Mađarskoj na 26. poziciju i pomalo neočekivano Crna Gora se našla na začelju tabele, na 36. poziciji.

Kladionice su do sada bile delimično uspešne u svom predviđanju. Tako su prošle godine predviđali pobedu Jermenije, Švedske, Norveške, a na kraju pobedu je odnela Austrija koja se nalazila negde na sredini, a slično je bilo i 2011. kada su najmanje kvote imali Francuska, Velika Britanija i Estonija i 2008. kada su to bile Srbija, Jermenija i Ukrajina. Ali su zato 2013, 2012. i 2009. bile nepogrešivo tačne.

Ali kao što rekoh, ostaje nam da vidimo da li će se ove prognoze ostvariti ili ne. Takođe treba napomenuti da kladionice najbolji proračun naprave nakon prvih generalnih proba.