ESC2016_ziri

Poznat sastav žirija za Pesmu Evrovizije

Svake godine na takmičenju za Pesmu Evrovizije glasaju publika i petočlani žiri iz svih zenalja učesnica sa jednakim udelom od 50% u krajnjem rezultatu glasanja. Ove godine, po prvi put u istoriji takmičenja, njihovi glasovi biće razdvojeni i saopšteni, odnosno obračunati zasebno, te žiri neće biti u mogućnosti da umanji značaj glasova publike, a ni publika glasove žirija.

Tradicionalno, članovi žirija gledaće prenos druge probe, veče pred glavni događaj koji ide uživo, i rangiraće sve pesme izuzev svoje zemlje. Rad žirija biće pod nadzorom notara, a EBU zadržava pravo da u sedište žirija nenajavljeno pošalje nezavisne posmatrače iz PwC-a koji bi dodatno proverili da žiri glasa u skladu sa pravilima Pesme Evrovizije. Svaki član žirija trebaće da glasa nezavisno i oceni vokalne sposobnosti izvođača, sam nastup, kompoziciju i originalnost pesme, kao i generalni utisak koji ima na osnovu ovih parametara.  Nakon provere od strane EBU-a i PwC-a, poeni i žirija i publike konvertovaće se u evrovizijski sistem, (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena) ili će usled eventualnih nepravilnosti, biti odbačeni.

Treću godinu za redom, sastav žirija se objavljuje unapred, pre samog takmičenja. U srpskom žiriju sedeće kompozitor Slobodan Marković (64) koji je ujedno i predsednik žirija, kompozitor, tekstopisac, gitarista i pevač Nikola Čuturilo Čutura (53), pevačica, kompozitor i tekstopisac Marija Marić, poznatija kao Mari Mari (37), prošlogodišnja predstavnica Srbije na Evrosongu Bojana Stamenov (29) i kompozitor Vladimir Graić (48).

Inače, članovi žirija moraju da ispunjavaju sledeće kriterijume:

  • ne mogu biti deo žirija u prethodne dve godine;
  • moraju da imaju napunjenih 16 godina na dan glasanja;
  • ne smeju biti zaposleni kod emitera koji učestvuju na takmičenju;
  • moraju biti profesionalci ili u vezi sa muzičkom industrijom;
  • moraju biti državljani zemlje u čijem su žiriju;
  • ne smeju biti ni na koji način povezani sa bilo kojom pesmom niti izvođačem koji se takmiče.

Među članovima žirija u drugim zemljama, između ostalih, biće i Kejsi Tola – predstavnica Albanije 2009. godine, Hayko – predstavnik Jermenije 2007, Axel Hirsoux – predstavnik Belgije 2014, Alma Čardžić – predstavnica Bosne i Hercegovine 1994. i 1997, Stoyan Yankoulov – predstavnik Bugarske na Evrosongu 2007. i 2013, Pamela Ramljak – članica grupe Feminnem sa kojom je predstavljala BiH 2005. i Hrvatsku 2010. godine, Anja Veterova – predstavnica Makedonije na Dečjoj Pesmi Evrovizije 2010, Sarah Connor – poznata nemačka pevačica, Molly Sterling – predstavnica Irske 2015, Andrea Demirović – predstavnica Crne Gore 2009, Monika Kuszyńska – predstavnica Poljske 2015, Marjetka Vovk – članica dua Maraaya koji je predstavljao Sloveniju prošle godine u Beču, Wiktoria – učesnica ovogodišnjeg Melodifestivalena, a zanimljiv je i sastav španskog žirija u kome će biti većina učesnika ovogodišnjeg nacionalnog izbora kojima će se pridružiti poznata španska pevačica Coral Segovia.

Spisak svih članova žirija je dostupan OVDE.

Izvor
  • eurovision.tv

3 komentara

  1. Marko

    POLITIČKI CIRKUS KOJI SE ZOVE „EVROVIZIJA 2016“
    SKANDAL: Srpski žiri koji su sačinjavali:

    1.Slobodan Marković – kompozitor (predsednik žirija)
    2.Nikola Čuturilo – kompozitor, tekstopisac, gitarista, pevač
    3.Marija Marić (Mari Mari) – kompozitor, tekstopisac, pevačica
    4.Bojana Stamenov – pevačica
    5.Vladimir Graić – kompozitor

    su Ukrajinskoj predstavnici dodelili maksimalnih 12 poena, dok su Albanskoj predstavnici koja nije ušla u finale u drugoj polufinalnoj večeri u kojoj se takmičila i Srbija dodelili čak 8 poena, i takođe u polufinalnoj večeri Ukrajinskoj predstavnici dali 10 poena. Glasovi srpske publike su za razliku od žirija u polufinalu bili totalno drugačiji, pa je publika od pomenutih zemalja nagradila samo Ukrajinu i to sa prosečnih 6 poena, dok je sa maksimalnih 12 poena nagradila Makedoniju i njenu predstavnicu populranu i u Srbiji, Kaliopi.
    Što se tiče finala Evrovizije, gore već pomenuti žiri je podsećamo Ukrajinskoj predstavnici dodelio maksimalnih 12, a Rusiji samo 1 poen.
    Takođe, treba naglasiti da pesma koju je izvela Ukrajinska predstavnica Džamal, predstavljajući svoju zemlju govori o Sovjetima tj. Rusima predstavljenim kao fašistima koji su navodno „Tatarsko stanovništvo na Krimu, između ostalog i pevačicinu baku kojoj je i posvetila pesmu, nasilno deportovali u Sibir i činili ratne zločine“.
    Inače, pesma sa kojom je Ukrajinska predstavnica nastupila nosi naziv „1944“ , što jasno aludira na političku poruku koju je pevačica Džamal htela da predstavi evropskoj publici. Predstavnica Ukrajine Džamal je pre samog finala Evrovizije britanskom listu „Gardijan“ dala prilično kontroverzan intervju, otvoreno promovišući antiruska osećanja i rusofobiju po kojoj je poznata i u svojoj zemlji, što nosi izuzetno negativnu poruku na ceo muzički šou i takmičenje na kojem važe jasna pravila da je zabranjeno svako vređanje, ponižavanje i omalovažavanje bilo koga na rasnoj, verskoj, nacionalnoj, seksualnoj i svakoj drugoj različitosti a kamoli upotrebljavati govor mržnje.
    Takođe, samo glasanje je bilo više nego skandalozno, ne samo zbog novog i nejasnog sistema glasanja odnosno netransparentnog od strane publike, koliko zbog dobro osmišljene političke kontroverze.
    Naime, na samom kraju Evrovizije borba između pobednika Evrovizije 2016. , se baš vodila između Rusije i Ukrajine, da bi na kraju glasovima publike (televotinga) Ukrajina odnela trijumfalnu pobedu nad Rusijom, sa sve propraćenim dramskim elementima neizvesnosti između „dve sukobljene strane“ i Ukrajinske predstavnice koja posle matematički očekivane „teške“ pobede poručuje publici „mir i ljubav“.
    Imajući u vidu trenutnu situaciju između Rusuje i Ukrajine, i otvorenu rusofobiju u celoj Evropskoj Uniji koja je uvela sankcije Rusiji (kao i skoro sve zemlje Evrope) pod patronatom SAD-a, svesno je takmičenje za Pesmu Evrovizije 2016. pretvoreno u politički cirkus sa mnoštvom masonskih simbola koji su se idealno uklopili u „Cirkus projekat“.
    Vernom i razočaranom obožavaocu i pratiocu Evrovizije, koji je napisao ove redove preostaje ili da se pomiri sa sudbinom da je politika prisutna svuda i da je neizbežna, pa i na zabavnim manifestacijama ili da prestane da gleda i učestvuje u diktiranom i unapred izrežiranom političkom cirkusu. Ono što autora ovog teksta najviše zabrinjava je „žiri RTS-a i njihovo uključivanje u političke perverzije odnosno evrovizijsko cirkusanje“

    Žiri iz susednih zemalja je u finalnoj večeri Evrovizije ovako glasao za Srbiju:

    – 2 poena smo dobili iz Hrvatske
    – 5 poena iz Slovenije i Bugarske
    – 6 poena iz Crne Gore
    – 7 poena iz Makedonije
    – 8 poena iz Bosne i Hercegovine.

    Dakle, nijedna 10 ili maksimalnih 12 poena iz susednih (Albanija, Mađarska, Bugarska, Rumunija) i bivših jugoslovenskih republika (Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija) za Srbiju od njihovih članova žirija.

    • Miloš Savić

      Ovaj članak je napisan 29. aprila, a kasnije je promenjen sastav srpskog žirija, pa je u njemu umesto Bojane, koja je u međuvremenu komentarisala pesme na našem sajtu, bila Ana Milenković. Inače, ukrajinska predstavnica se zove Džamala, a ne Džamal, a o ostalom možemo diskutovati naširoko i to je najbolje učiniti na našem forumu. Da li je žiri zanimala politička pozadina pesme ili im je to bilo u drugom planu, najbolje je pitati njih.

  2. ranko75

    Sram vas bilo srpski ziri kako ste glasali. Dali Rusiji 1 poen a Ukraini 12, vi ste prodane duse! Sramota me je pred rusima zbog vase sramotne odluke!