Foto: Ivan Simonović / OGAE Serbia
Foto: Ivan Simonović / OGAE Serbia

John Lundvik predstavlja Švedsku

John Lundvik je pobednik Melodifestivalena i predstavljaće Švedsku na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu u drugom polufinalu, 16. maja.

GlasoviMFfinalePobednička pesma „Too Late For Love“ je osvojila 181 poen, odnosno 85 od publike i maksimalnih 96 od međunarodnog žirija. Drugo mesto je osvojio Bishara i kompozicija „On My Own“ sa 107 poena, dok se na trećem mestu našao duet Hanna Ferm & LIAMOO sa pesmom „Hold You“ osvojivši takođe 107 poena, ali manje od publike. U finalu je pristiglo rekordnih 15.787.707 glasova, dok je za fondaciju Radiohjälpen inkasirano 4.273.096 kruna (oko 408.000 evra).

 

Konačni rezultati glasanja (žiri + publika)

MF2019_finale_konacni

 

Članovi međunarodnog žirija bili su Carla Bugalho, producent Pesme Evrovizije 2018 (Portugal), Marvin Dietmann, stejdž direktor Pesme Evrovizije 2015. (Austrija), Stephanie Werrett, šef delegacije (Australija), Evi Papamichael, šef delegacije (Kipar), Bruno Berberes, bivši šef delegacije (Francuska), Krista Siegfrids, učesnica Pesme Evrovizije 2013. i Melodifestivalena 2016. i 2017. (Finska), Simon Proctor, predstavnik BBC-a (UK) i Dana International, pobednica Pesme Evrovizije 1998. (Izrael).

Konačni glasovi žirija

MF2019_finale_ziri

Finalno veče su otvorili prošlogodišnji pobednik Benjamin Ingrosso i drugoplasirani Felix Sandman, koji su otpevali svoj duet Tror du att han bryr sig, a nakon toga je pevao pesmu Lajonea Ričija All Night Long. Tokom izvođenja druge pesme, arenom su prodefilovali svi ovogodišnji finalisti, voditelji i plesači.

Takođe, ovogodišnji voditelji su, posle svih „teškoća“ koje su imali tokom prethodnih takmičarskih večeri, prvi put zajedno na sceni od prvog polufinala. Podsetimo, voditelji ovogodišnjeg takmičenja su pevači Eric Saade (Švedska 2011), Sarah Dawn Finer, komičarka Marika Carlsson i radijski voditelj Kodjo Akolor.

Prvi je nastupio Jon Henrik Fjällgren, koji je imao pravi severnjački nastup. Vatra je gorela na dnu bine tokom većeg dela nastupa, a Jon je delovao sigurno tokom svog nastupa, iako je imao zdravstvenih problema sa sluhom. Najviše se istakao prikaz irvasa na ekranu, prema kojem je Jon gledao.

Druga je na scenu stupila Lisa Ajax, kojoj je ovo treće učešće u finalu Melodifestivalena. Pokazala je neverovatne vokalne sposobnosti, dok je bila okružena reflektorima. Nastup je bio tamniji i koncizan, bez značajnijih vizuelnih efekata.

Potom je nastupio Mohombi koji je imao veoma zanimljiv nastup. Imao je interakciju sa ogledalom koje se nalazilo iza njega. Pri kraju nastupa iz ogledala „izlazi“ i devojka sa kojom na kraju i pleše.

Četvrta je nastupila Lina Hedlund, bivša članica grupe Alcazar. Ona svoj nastup počinje na vrhu stepenica koje se nalaze na sceni i koje su jedne od najviših stepenica na nekom evrovizijskom takmičenju, prema švedskim medijima. Brza pesma, koja se može kategorisati kao švedski šlager, podigla je publiku i Lina je delovala samouvereno dok je nastupala.

Pod rednim brojem 5. nastupio je Bishara koji je jedan od najmlađih ovogodišnjih takmičara. On je takođe imao sveden nastup u kojem su njegove glasovne sposobnosti došle do izražaja. On se pevanjem bavi manje od godinu dana i ovo mu je najveći nastup u karijeri.

Šesta je nastupila predstavnica Švedske na Pesmi Evrovizije 2010. Anna Bergendahl, koja je ostala upamćena kao jedini predstavnik Švedske koji se nije plasirao u finale Evrovizije. Nakon što se plasirala iz Druge šanse, zaista je i dobila drugu priliku da predstavlja svoju zemlju. Nastup je zanimljiv, ima dosta rekvizita na sceni koji dočaravaju šumsko okruženje.

Nano je bio sedmi koji je večeras nastupio. Njegov nastup se sastojao od nastupa na sceni, ali i unapred snimljenih kadrova u kojima se nalazi njegov sin, predstavljajući njega. Na sceni su ga pri kraju nastupa okružili prateći vokali.

Kao osmi, nastupio je jedini ovogodišnji duet – Hanna Ferm & Liamoo. Oni su pokazali veliku bliskost i povezanost tokom ovog nastupa, a iza njih su se lelujale kese na metalnoj konstrukciji. Oboje su pokazali izrazite vokalne sposobnosti.

Najmlađa učesnica Malou Prytz nastupila je deveta. Njen nastup je oslikavao srednjoškolsko okruženje, a nastupila je zajedno sa dve plesačice. Brzu pesmu čiji ritam ulazi u uši, upotpunio je dinamičan nastup.

Deseti je nastupio ovogodišnji favorit John Lundvik. Nastupio je zajedno sa kvartetom The Mammas, koje su pesmi dodavali gospel efekat. Nastup je bio koncizan, sa reflektorima, ali i dosta dinamičan, u skladu sa brzim ritmom kompozicije.

Sledeća je bila Wiktoria, kojoj je ovo takođe treće učešće na Melodifestivalenu. Ona je prehlađena, pa je čuvala svoj glas tokom nastupa na probama, ali je večeras bila sigurna u svoj nastup. Sama je bila na sceni, a pri kraju nastupa je veštačka kiša padala po njoj.

Poslednji su nastupili predstavnici Švedske na Pesmi Evrovizije 1993. – grupa Arvingarna. Oni su izveli jednu tradicionalnu dansband pesmu, koja je popularna među starijom publikom. Nastup je takođe imao pirotehniku kao specijalne efekte.

Dok su se čekali glasovi publike, u revijalnom delu nastupili su Dana International i Charlotte Perrelli, pobednice Pesme Evrovizije 1998, odnosno 1999. godine.

Poslušajte pobedničku pesmu „Too Late For Love“!

 

 

Ako ste propustili, pogledajte i intervju sa Jonom Lundvikom, koji smo uradili po završetku generalne probe.