Estonija_balon

Eesti Laul 2015. u izmenjenom formatu

Estonski emiter ERR potvrdio je da će se njihov muzički festival, Eesti Laul 2015, putem kojeg će gledaoci odabrati predstavnika Estonije na Pesmi Evrovizije. ove godine održati malo ranije, u odnosu na prethodne godine. Promena datuma nije jedina koju su najavili iz estonskog javnog servisa.

Takmičenje, koje će se održati u februaru 2015, i dalje će se sastojati od dva polufinala, odakle će se po pet najboljih učesnika po izboru gledalaca,  plasirati u veliko finale u kojem će biti deset kompozicija. Oni izvođači koji budu zauzeli prva tri mesta u finalu, postaju superfinalisti. Najbolji superfinalista postaje predstavnik Estonije na Pesmi Evrovizije u Beču.

 

EestiLaul2015

Foto: ERR

 

Iz estonske televizije navode da se nadaju da će nova pravila povećati uzbuđenje gledalaca kraj malih ekrana. „Sudbina učesnika se nalazi u rukama gledalaca i sve će zavisiti od njihovih glasova“, kaže Hajdi Purga, producent takmičenja.

Rok za slanje kompozicija je 1. decembar, a žiri se obavezao da će najkasnije do 5. decembra odabrati i objaviti 20 učesnika takmičenja.  Prvo polufinale će biti održano 7. februara, drugo sedam dana kasnije, 14. februara, dok je veliko finale Eesti Laula zakazano za 21. februar.

Prošle godine, rekordan broj izvođača (188) se prijavio na konkurs. Čini se da, iz godine u godinu, estonski muzičari sve više uviđaju značaj Pesme Evrovizije, ali i nacionalnog takmičenja, pa se tako povećava i broj prijavljenih. Eesti Laul je postao odskočna daska za mnoge neafirmisane autore i izvođače, koji se, učestvujući na festivalu, predstavljaju javnosti na dobar način. Pored toga, u ERR-u su primetili da su predstavnici Estonije poslednjih godina izazivali veliko interesovanje kako kod kuće, tako i širom Evrope.

Eesti Laul se tradicionalno organizuje od 2009. godine, a najzapaženiji pobednici su bili grupa Urban Symphony sa pesmom Rändajad (2009, 6. mesto) i Ott Lepland sa pesmom Kuula (2012, takođe 6. mesto). Prošlogodišnja pobednica Tanja sa kompozicijom Amazing nije uspela da se plasira u finale u Kopenhagenu. Estonija je jednom pobedila na Evroviziji i to upravo u Kopenhagenu 2001.