Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

ORF i grad Beč potpisali memorandum o razumevanju

Povodom 60. izdanja Pesme Evrovizije, koje će se održati u maju u Beču, na kome će biti prisutne delegacije iz 40 zemalja i više od 1500 novinara, kao i više hiljada fanova ovog takmičenja, generalni direktor austrijskog javnog servisa ORF, Aleksander Vrabec i gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, potpisali su danas u Gradskoj kući, memorandum o razumevanju. Potpisivanju su prisustvovali i izvršni producent Pesme Evrovizije 2015, Edgar Bom, direktor turističke organizacije Beča, Norbert Ketner, šef za komunikacije ORF-a, Martin Biderman, Oliver Stribl iz informativne službe grada Beča, portparol gradonačelnika, Paul Vajs i direktor Gradske kuće Volfgang Fišer.

Gradonačenik Mihael Hojpl je izjavio da je radostan što je Beč u prilici da organizuje veliki događaj, kao što je Pesma Evrovizije, i da se Beč ponosi domaćinstvom ove manifestacije. Generalni direktor ORF-a, Aleksander Vrabec, rekao je da u gradu Beču imaju pouzdanog i iskusnog partnera za realizaciju najvećih zabavnih događaja, te da se Beč sa razlogom smatra svetskom prestonicom muzike. Dodao je da će sve učiniti da delegacije i ostali posetioci budu impresionirani, te da će to za sve biti poseban doživljaj.

Memorandum o razumevanju je osnova svih ugovornih aranžmana između ORF-a i Beča, a koji će se ticati Pesme Evrovizije 2015. Prema dogovoru, grad će učestvovati u obezbeđivanju gradske dvorane „Stadthalle“, u kojoj će se takmičenje održati, organizovanju svečanosti predaje ključeva Evrovizije gradonačelnika Kopenhagena svom bečkom kolegi i žreba za polufinala, zakazane za 26. januar i tradicionalnom prijemu dobrodošlice u gradskoj kući Wiener Rathaus, koja će se održati 17. maja. Kako bi promovisali takmičenje, ORF će pored emitovanja specijalnih emisija, zajedno sa gradom realizovati projekat evrovizijskog sela, te pripremiti Euroklub i pres centar i rukovoditi nadzorom nad delegacijama i brinuti o njihovoj bezbednosti. Naravno, ORF će distribuirati međunarodni tv signal za sve ESC događaje. 

Kao što smo ranije pisali, slogan naredne Evrovizije biće Gradimo mostove, koji kombinuje evropsku ideju i muziku koja ujedinjuje, te ističe značaj otvorenosti i tolerancije. Ove godine se u Austriji obeležava 200 godina od Bečkog kongresa i 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, i to sve u zemlji koja je preuzela centralnu ulogu mosta između istoka i zapada. Finale Pesme Evrovizije u Kopenhagenu na kojoj je Austrija trijumfovala, gledalo je 2,826 miliona gledalaca iz te zemlje.

Prodaja ulaznica za Pesmu Evrovizije (ukupno 9 događaja – dva polufinala, finale i po dve probe za svaki od njih) počeće u novembru.

Izvor
  • ORF