Letonija_balon

Letonija: Supernova umesto Dziesme

U Letoniji su objavljeni detalji konkursa za izbor predstavnika ove zemlje u Beču. Supernova je ime novog letonskog izbora. Javni servis LTV traga za pesmom koja neće biti omiljena samo Letoncima, već onu koju će zavoleti gledaoci iz cele Evrope. Pokušaće da nađu savršenu kombinaciju kompozitora i izvođača, a cilj novog takmičenja je stvaranje pesme koja će privoleti milione ljudi širom sveta da je pevaju, kažu iz LTV-a.

Na konkurs za Supernovu 2015. mogu da se prijave solisti, ali i muzičke grupe koje nemaju više od šest članova, što je evrovizijsko pravilo. Uslov za kompozitore koji žele da se prijave je da njihova pesma nije ranije objavljivana u javnosti. Kako je ESCtoday.com javio, pobednik takmičenja nije obavezan da bude predstavnik Letonije u Austriji.

Autore i izvođače će ocenjivati žiri koji će biti sastavljen od istaknutih muzičkih radnika iz Letonije i inostranstva. Poslednja prilika za slanje prijave biće 10. decembra, a prijave mogu da se šalju putem upitnika na sajtu takmičenja Supernova 2015 kojem možete pristupiti ovde.

Aarrzemnieki - predstavnici Letonije u Kopenhagenu 2014. Slika: Eurovision.tv

Samo takmičenje će se sastojati od tri polufinalne večeri, koje će se održati 2, 8. i 15. februara 2015, dok će finale Supernove biti održano 22. februara. Tada će žiri i publika odlučiti, između četvoro finalista, o pobedniku takmičenja. Njihovi glasovi biće u odnosu 50:50.

U LTV-u se nadaju da će im ove promene u izboru predstavnika doneti više sreće na Pesmi Evrovizije. Da podsetimo, Letoniju je ove godine predstavljala grupa Aarzemnieki sa pesmom Cake to Bake. Oni nisu uspeli da se plasiraju u finale, a u prvom polufinalu su zauzeli 13. mesto. Inače, predstavnici Letonije od 2008. nisu uspeli da nastupe u finalu. U Beogradu, predstavnik ove zemlje je bila grupa Pirates of the Sea, a zauzeli su 12. mesto. Letonija je jedinu pobedu ostvarila u Talinu 2002. godine.