Foto: SVT
Foto: SVT

Predstavljena bina za Melodifestivalen

Malo više od nedelju dana ostalo je do početka jednog od najpopularnijih nacionalnih izbora u Evropi, švedskog Melodifestivalena, a u četvrtak je švedska nacionalna televizija, SVT, predstavila izgled pozornice na kojoj će nastupati izvođači tokom svih šest takmičarskih večeri.

Dizajneri pozornice su Frida Arvidsson i Viktor Brattström, koji su rekli da su želeli da naprave binu koja bi približila publiku, koja se nalazi u dvorani, izvođačima, ali i samom festivalu. Scena je široka 24 metara, dok ide u dubinu 21 metar, što je čini, kako navode iz SVT-a, istorijskom.

Ugrađeni LED paneli i svetlo biće dominantni delovi bine ovogodišnjeg Melodifestivalena. U pozadini nalaziće se četrdeset poluprovidnih cevi, dok će se iza njih, na platnenom zidu, nalaziti LED lampe koje doprinositi različitim efektima. U tom delu se takođe nalazi i metalni toranj, visok osam metara, koji daje sceni na veličini.

„Trudili smo se da unesemo svetlost na binu najviše što smo mogli, da bi scena mogla lakše da se menja. Postavili smo LED diode i svetla, a imamo čak i podno osvetljenje.“, kaže Frida Arvidsson.

Svetlo u podu je potpuna novina ove godine. Sastoji se od osamnaest delova koji su postavljeni da izgledaju kao modna pista koja se pruža ka publici. Kako kaže Viktor Brattström, pista povezuje pozornicu sa publikom u dvorani i doprinosi boljem vizuelnom efektu, kada je to potrebno.

Melfest2

Foto: SVT

Još jedna promena je i povratak grin ruma na staro mesto. Prethodnih godina, izvođači su sedeli na drugoj strani dvorane u odnosu na binu, a ove godine će izvođači sedeti pored bine i praktično biti deo nje. 

„Želimo da imamo više pokreta. Izvođači i ostali koji budu sedeli u grin rumu moraju da budu svesni da će biti deo bine, a ne kao do sada, izdvojeni, na drugom delu dvorane.“, izjavila je Frida Arvidsson.

U finalu, grin rum biće premešten u sredinu Friends Arene i tada će na tom mestu biti više ljudi nego ikad pre. „Izvođači će praviti društvo jedni drugima, ali će moći da povedu i svoju ekipu.“, poručuje Frida Arvidsson.

Početak Melodifesitvalena zakazan je za subotu, 7. februar u 20:00, uz direktan prenos na programu SVT1 i putem interneta. Prvo polufinale će se održati u Geteborgu, a u finale će se plasirati dva najbolja izvođača.

Izvor
  • SVT