KemalMonteno

Preminuo Kemal Monteno

Kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u Zagrebu, prenose hrvatski mediji. Monteno (67) je preminuo u KBC-u Zagreb posle duge i teške bolesti. Bio je podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, a uoči Božića je dobio temperaturu. Umesto u Španiju, gde je trebalo da otputuje na kraći odmor i nastup povodom Nove godine, Kemal je spakovao kofere i krenuo ponovo u bolnicu. Kemal je pre dve godine preživeo infarkt, a godinama je išao na dijalizu, posle koje je zatim usledila transplatacija bubrega sredinom decembra. Muzičar se godinama borio sa dijabetesom.

Bio je jedan od najpoznatijih kantautora i šansonjera bivše Jugoslavije. Uspešnu karijeru počeo je još 1960-tih nastupima na jugoslovenskim festivalima. Odlikovao ga je lirski, romantičarski izraz u kome su, navode stručnjaci, na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone.

Sarađivao je sa brojnim poznatim imenima domaće scene poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Gabi Novak, Nede Ukraden… Ostaće upamćen po pesmama: Lidija, Sviraj mi o njoj, Spavaj cvijete moj, Sarajevo ljubavi moja, Putovanja, Zaboravi, Nije htjela, Daleko daleko, Stari, Dušo moja, Sinoć pod prozorom njenim i drugim.

Kemal je bio kompletan autor pesme „Gori vatra“ sa kojom je Zdravko Čolić predstavljao Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije ’73. u Luksemburgu.

Od Kemala su počele da se opraštaju i kolege i prijatelji, među kojima i Zdravko.

Izvor