Rumunija_balon

Rumunija bira predstavnika 8. marta

Rumunska televizija TVR je objavila pravilnik i detalje ovogodišnjeg nacionalnog izbora „Selecţia Naţională Eurovision 2015″ putem koga će izabrati svog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beču. 

Počevši od 26. januara, pa do 8. februara, zainteresovani izvođači i kompozitori mogu poslati svoju pesmu na konkurs, na kome su dobrodošli i strani autori. Žiri rumunske televizije, koji će se sastojati od najmanje 5, a najviše 7 članova, po završetku konkursa, između 9. i 11. februara odabraće 12 finalista i njihova imena će biti saopštena 12. februara. Finale će se održati 8. marta sa početkom u 20 časova. Pobednik će se odabrati kombinovanim glasovima žirija i publike. 

Sistem glasanja

Svaki član žirija boduje svaku prijavljenu pesmu ocenama od 1 do 10, tako da više pesama može dobiti istu ocenu. U finale će se plasirati najboljih 12 pesama, s tim da isti kompozitor i izvođač mogu zauzeti samo jedno mesto. U slučaju jednakog broja poena, prednost će imati pesma koja je više puta dobila veće ocene, počevši od maksimalnih 10 poena. U krajnjem slučaju, ako ni tako nije moguće rangirati pesme, odluku donosi organizator. Kompozitor može da povuče pesmu u roku od 24 sata nakon proglašenja finalista, što je ujedno i rok za podnošenje eventualnih žalbi.

U finalu, 8. marta, glasaju i žiri i publika u odnosu 50%:50%. Žiri će ponovo brojati između 5 i 7 članova, uz dva rezervna i glasaće evrovizijskim principom (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 poena). Nakon toga, glasovi će se sabrati i konvertovati u isti sistem, tako da najbolja pesma po mišljenju žirija dobije 12 poena, drugoplasirana 10, i tako redom, do desetoplasirane, koja dobija 1 poen. Preostale dve pesme ostaju bez poena. Po završetku izvođenja poslednje pesme, telefonske linije biće otvorene 30 minuta. Gledaoci će moći da glasaju samo jednom sa jednog broja telefona. Pristigli glasovi će se konvertovati u ESC sistem. Ako nakon sabiranja glasova žirija i publike, pesme imaju jednak broj poena, prednost se daje onom ko prikupi više 12-ica od žirija.

Prijavljivanje na konkurs se vrši slanjem pesme u predviđenom roku na email eurovision@tvr.ro ili adresu rumunske televizije: Televiziunea Română (Calea Dorobanţilor, Nr. 191, Sector 1, București).

Ukoliko se prijava šalje elektronskom poštom, potrebno je okačiti pesmu na wetransfer.com i poslati link, inače poslati audio CD u .cda formatu. Potrebno je poslati konačnu verziju pesme, kao i matricu sa snimljenim bek vokalima, ali bez glavnog vokala. U prijavi je potrebno navesti naziv kompozicije, imena izvođača, kompozitora i tekstopisca, kao i ime izdavača, ukoliko postoji i kopije njihovih ličnih karti, te broj telefona. Takođe, potrebno je poslati potpisanu izjavu da pesma nije objavljena niti javno izvedena pre 1. septembra 2014. (Aneks 1), pisani sporazum autora i izvođača o učešću na izboru (Aneks 2) i potpisano ovlašćenje vlasnika autorskih prava (Aneks 3). Osim toga, treba poslati tekst pesme na jeziku na kom se izvodi, kao i prevod na rumunski jezik. I na kraju, priložiti dokaz o uplati 200 leja na račun RO69RNCB0072000506070001 otvoren u BCR Sector 1, kao naknadu za registraciju za takmičenje. 

Izvor
  • TVR