ESC2015_vikend_najava

6 nacionalnih izbora za vikend

Pred nama je vikend u kome će 6 zemalja imati nacionalne izbore. Svoje predstavnike za Beč izabraće Litvanija, Estonija i Letonija, dok Švedska, Finska i Mađarska nastavljaju izbore preko polufinalnih takmičenja. I ovog puta, Evropesma.org vas na jednom mestu informiše o svim predstojećim događajima uz priložene linkove za gledanje uživo, tako da možete isplanirati koji šou ćete pratiti.

SUBOTA, 21. februar

SvedskaŠvedska

Švedski izbor se sastoji od četiri polufinala, druge šanse i velikog finala, a u subotu je na programu 3. polufinale, koje će se održati u Estersundu. Dvoje će proći direktno u finale, dok trećeplasirani i četvrtoplasirani idu u tzv. Drugu šansu. Izvođači će nastupiti po navedenom redosledu. Prema anketi na sajtu švedske televizije, najviše glasova za ulazak u finale imaju Jon Henrik Fjällgren i Kristin Amparo, koji su upravo najbolje plasirani na kladionicama.

  • Ellen Benediktson – Insomnia
  • Kalle Johansson – För din skull
  • Andreas Weise – Bring out the fire
  • Andreas Johnson – Living to die
  • Isa – Don’t stop
  • Kristin Amparo – I see you
  • Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)

Isečke proba od 30s pogledajte OVDE, a isečke pesama u trajanju od dva i po minuta OVDE.

Treće polufinale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalu SVT 1, odnosno veb-sajtu švedske televizije SVT.

Finska

U subotu nas očekuje treće polufinale finskog nacionalnog izbora „Uuden Musiikin Kilpailu“. Izbor se sastoji od tri polufinala sa po 6 pesama, a u finale će se plasirati po tri takmičara iz svakog polufinala. Klikom na naziv pesme pogledajte promotivne spotove.

Treće polufinale počinje u 20 časova i možete ga pratiti na kanalima Yle TV2 i Yle HD, kao i putem sajta yle.fi/umk, odnosno OVDE.

Litvanija

Nakon što je odabrana kompozicija koja će predstavljati Litvaniju u glavnom gradu Austrije This time, treba da se nađe i njen izvođač. To će biti učinjeno ove subote u finalu izbora pevača. Kandidati će izvesti dve pesme: This time i još jednu po izboru, a osim što ćemo gledati solo nastupe, gledaćemo i duetsko izvođenje Monike i Vaidasa.  Kartu za Beč pokušaće da dobiju:

  • Vilija Pilibaitytė – Mia
  • Monika Linkytė 
  • Vaidas Baumila 
Emisija počinje u 20 časova i možete je pratiti na veb-sajtu litvanske televizije LRT.

Mađarska

Mađari svog predstavnika biraju na nacionalnom izboru A Dalkoje se ove godine sastoji od tri kvalifikacione emisije, dva polufinala i finala. Ove subote je na redu drugo polufinale, u kome će nastupiti 9 takmičara, a njih 4 će proći u veliko finale. Troje će se odabrati kombinacijom glasova žirija (80%) i publike koja glasa putem aplikacije (20%), dok će jednog izabrati publika putem televotinga. Klikom na nazive pesama možete pogledati njihove nastupe iz prethodne faze takmičenja.

Drugo polufinale u Mađarskoj počinje u 20:25, a možete ga uživo pratiti na kanalima M1 i Duna World, kao i onlajn na:

Estonija

Estonci biraju svog predstavnika putem nacionalnog izbora „Eesti Laul 2015″. Kombinovanim glasovima žirija i publike u odnosu 50%:50%, izdvojiće se tri pesme koje zatim idu u superfinale. U finalu ćemo čuti 10 pesama sledećim redom (klikom na naziv pesme pogledajte nastupe iz polufinala): 

Najveće šanse se daju pesmi „Goodbye to yesterday“. U revijalnom delu šoua, nastupiće prošlogodišnja predstavnica Estonije, Tanja Mihailova, koja će izvesti novu verziju pesme „Amazing“.

Finale počinje u 20:35 i možete ga pratiti na veb-sajtu estonske televizije ETV i eurovision.tv.

NEDELJA, 22. februar

Letonija

Letonija ovog vikenda bira pesmu koja će je predstavljati u Beču. U finalu Supernove, nastupiće 4 takmičara koji su se plasirali preko polufinala. Posle svakog nastupa, žiri koga čine Ieva Kerēvica, Kaspars Roga, Dons i  Guntars Račs daće svoj sud, ali ovog puta samo gledaoci odlučuju, tako što sa jednog broja telefona mogu poslati najviše 5 glasova. Takođe, moći će da glasaju po jednom i preko društvenih mreža (Twitter, Draugiem.lv i Facebook). Dvoje takmičara će se plasirati u superfinale, nakon koga ćemo dobiti letonskog predstavnika. U revijalnom delu šoua nastupiće grupa Prāta Vētra sa pesmom „Ziemu apēst“, grupa Bet Bet koja će izvesti svoju novu pesmu „Pasaules vidū“ i Dons koji će izvesti svoj najnoviji hit „Pašā ielas galā“. Finalu će od 19h prethoditi zagrevanje uz prenos na veb-sajtu letonske televizije.

Finale počinje u 20:20 i možete ga uživo pratiti na veb-sajtu letonske televizije LTV.