Jon Henrik Fjällgren i Isa (Foto: SVT)
Jon Henrik Fjällgren i Isa (Foto: SVT)

Jon Henrik Fjelgren i Isa u finalu Melodifestivalena

Estersund je u subotu bio domaćin trećeg polufinala švedskog Melodifestivalena. Kao i u prethodna dva, i ove večeri nastupilo je sedam izvođača. Dvoje je prošlo direktno u finale, a to su Jon Henrik Fjelgren (Jon Henrik Fjällgren) i Isa.

Jon Henrik Fjällgren je izveo neobičnu kompoziciju Jag är fri. Ova pesma predstavlja kombinaciju tradicionalne laponske muzike i modernih melodija. Isa se plasirala u finale pomoću pesme Don’t Stop.

U Andra chansen, odnosno baraž Melodifestivalena, plasirali su se Andreas Weise i Kristin Amparo.

Treće polufinale započeli su voditelji Sanna NielsenRobin Paulsson izvodeći pesmu u kojoj predstavljaju sve one koji sarađuju sa njima tokom Melodifestivalena, a koji se nalaze iza kamera, tako da su im na ovaj način izrazili zahvalnost za pomoć. Nakon zanimljivog početka, usledio je takmičarski deo večeri. Na scenu je prva izašla Ellen Benediktson, koja ima devetnaest godina, a već drugi put učestvuje na Melodifestivalenu. Ona je večeras izvela pesmu Insomnia, kompoziciju srednjeg tempa. Nakon Ellen, na sceni se pojavio osamnaestogodišnji Kalle Johansson, kome je ovo prvo učešće na švedskom nacionalnom izboru. Sa bendom na sceni izveo je pesmu För din skull (Za tvoje dobro). 

Još jedan debitant je nastupio pod rednim brojem 3. Andreas Weise je izveo kompoziciju pod nazivom Bring Out the Fire, koja je bila propraćena mnogobrojnim pirotehničkim efektima. Odmah posle njega na scenu je izašao još jedan Andreas, Andreas Johnson. On je nastupio sa pesmom Living to Die. Pesma je sporog tempa, a Andreas je bio sam na bini koja je uglavnom bila u tamnim bojama. Ovo je bilo njegovo šesto učešće.

Isa je nastupila peta. Ona ima samo šesnaest godina i jedan je od najmlađih učesnika ovogodišnjeg Melfesta. Nju je u finale odvela pesma brzog ritma i moderne melodije sa nazivom Don’t Stop. Isa je postala popularna u Švedskoj 2012. kada je izdala svoj prvi singl.

Šesta je nastupila Kristin Amparo. Ona je takođe debitant na Melodifestivalenu. Izvela je pesmu I See You. Za vreme izvođenja, ona je bila sama na sceni, a ovu baladu pratili su različiti svetlosni efekti.

I ove večeri je takmičar koji je nastupio poslednji prošao direktno u finale. Ovaj put je to bio Jon Henrik Fjällgren, koji je, kao što smo već rekli, izveo pesmu Jag är fri. Jon Henrik je švedskoj javnosti posto poznat nakon prošlogodišnjeg učešća i pobede u emisiji Talang Sverige (Švedska ima talenat). On je tada izvodio pesme tradicionalnog karaktera, a to se očigledno dopalo švedskoj publici. Čak je i tokom najave u Estersundu dobijao najveće ovacije.

U ovom polufinalu je oboren rekord kada su glasovi publike u pitanju. Pristiglo je čak 2 865 979 glasova, što telefonskim putem, što preko posebne aplikacije koja je uvedena ove godine.

Polufinale u Estersundu je svakako bilo u znaku debitanata, a tome doprinosi i činjenica da je i grad Estersund „debitant“ na Melodifestivalenu, pošto se po prvi put neko od polufinala održava u ovom gradu. Četvrto i poslednje polufinale održaće se sledeće subote u Erebrou, a tada ćemo čuti i poslednje sedmoro učesnika na ovogodišnjem Melodifestivalenu.

Rezultati 3. polufinala

Ceo šou pogledajte OVDE. Pojedinačne nastupe, izuzev nastupa direktnih finalista, možete pogledati na veb stranici Melodifestivalena ili klikom na naziv pesme.

Direktni finalista // Jon Henrik Fjällgren Jag är fri (Manne Leam Frijje)
Direktni finalista // Isa - Don’t stop

Druga šansa // Kristin Amparo – I see you
Druga šansa // Andreas Weise – Bring out the fire

5. mesto // Ellen Benediktson - Insomnia
6. mesto // Kalle Johansson - För din skull
7. mesto // Andreas Johnson Living to die