Melodifestivalen2015

Finalisti Melodifestivalena (peti deo)

Danas vam predstavljamo još troje takmičara koji će učestvovati u finalu Melodifestivalena, čime ćemo završiti sa predstavljanjem ovogodišnjih finalista. Dvanaest takmičara će učestvovati u ovogodišnjem finalu, što je najveći broj ikada. U poslednjem delu upoznajemo se sa Ericom Saadeom, Mariette i Hasseom Anderssonom.

10. Sting – Eric Saade

Tekst i muzika: Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah, David Kreuger

Eric Saade je veoma popularan u Švedskoj. Svoju karijeru je započeo u boj-bendu What’s Up u čijem je sastavu bio i Robin Stjernberg, predstavnik Švedske u Malmeu 2013. Prve solističke korake napravio je 2009, sa svojim prvim singlom Sleepless, a već naredne godine beleži svoje prvo učešće na Melodifestivalenu sa kompozicijom Manboy. Tada je zauzeo treće mesto. Nije dugo čekao da ponovo pokuša da ode na Pesmu Evrovizije. Na Melodifestivalenu 2011. je nastupio sa pesmom Popular i odneo pobedu i time dobio pravo da predstavlja svoju zemlju u Diseldorfu. Na Pesmi Evrovizije zabeležio je sjajno treće mesto.  Nakon toga je izdao tri albuma. Treće učešće na Melodifestivalenu je započeo dobro. Prošao je direktno u finale iz prvog polufinala, a sa njim se plasirala i Jessica Andersson.

11. Don’t Stop Believing – Mariette

Tekst i muzika: Miss Li, Sonny Gustafsson

Mariette Hansson je švedski kantautor. Prisutna je na švedskoj muzičkoj sceni od 2009. godine, kada je učestvovala u švedskoj verziji Idola, ali je pre učešća u toj emisiji objavila svoj prvi album In This Skin, pod umetničkim imenom MaryJet. Prvi singl nakon Idola objavila je 2011. godine. Pesma Forever je doživela veliku popularnost, pa je snimila i spot za ovu kompoziciju. Ovo je njeno prvo učešće na švedskom nacionalnom izboru. U finale Melodifestivalena plasirala se direktno iz drugog polufinala zajedno sa Magnusom Carlssonom.

12. Guld och gröna skogar – Hasse Andersson

Tekst i muzika: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger

Hasse Andersson je najstariji takmičar ovogodišnjeg Melodifestivalena, a ovo mu je prvo učešće na švedskom nacionalnom izboru. On je švedski kantri pevač, a najveću popularnost je imao tokom osamdesetih godina. Njegova pesma Änglahund se i danas rado sluša širom Švedske. Njegove pesme karakteriše drugačiji izgovor švedskog jezika, s obzirom da Hasse potiče iz Skonea, oblasti koja se nalazi na jugu Švedske. Put do finala nije bio lak. Nakon što je dobio priliku da iz četvrtog polufinala prođe u baraž, on je tada pobedio Kristin Amparo u duelu i na taj način se plasirao u finale ovogodišnjeg festivala.

Glasajte za vašeg favorita u ovogodišnjem finalu Melodifestivalena. Učestvujte u našoj anketi!

Anketa je istekla.

Ko je vaš favorit na Melodifestivalenu 2015?