Foto: Robin Lorentz-Allard / aftonbladet.se
Foto: Robin Lorentz-Allard / aftonbladet.se

Måns Zelmerlöw predstavlja Švedsku u Beču

Večeras je u Stokholmu održano finale švedskog nacionalnog izbora – Melodifestivalena. Nastupilo je dvanaest takmičara, a samo je jedan bio miljenik publike i međunarodnog žirija. To je Måns Zelmerlöw koji je dobio skoro najveći mogući broj poena od članova žirija iz jedanaest zemalja, kao i veliki broj glasova publike. Njegova pesma Heroes donela mu je neverovatnih 288 poena.

Večerašnje finale ste mogli da pratite i putem našeg sajta zahvaljujući blogu uživo.

Prenos je počeo u 20 časova, a na samom početku smo videli prošlogodišnju pobednicu Pesme Evrovizije Conchitu Würst  zajedno sa prošlogodišnjom predstavnicom Švedske Sannom Nielsen, koja ove godine vodi Melodifestivalen sa Robinom Paulssonom, švedskim komičarom koji se takođe nalazio na sceni. Oni su zajedno izveli pesmu The Final Countdown u kojoj su opisivali kako će izabrati predstavnika za Beč. Nakon toga, Conchita je izvela pesmu kojom je prošle godine osvojila Evropu, Rise Like A Pheonix.

Nakon spektakularnog početka započeo je takmičarski deo večeri. Prvi na sceni su bili Samir i Viktor sa svojom brzom pesmom Groupie. Building It Up je naziv pesme koju je izvela grupa JTR. Oni su nastupili drugi. Dinah Nah sa kompozicijom modernog ritma Make Me (La La La) je nastupila pod rednim brojem 3. Odmah nakon nje je nastupio pobednik švedskog „Talenta“ Jon Henrik Fjällgren sa pesmom Jag är fri (Manne Leam Frijje)

Jessica Andersson je bila peti izvođač koji je nastupio u večerašnjem finalu. Ona je tada izvela svoju baladu Can’t Hurt Me NowNakon njenog izvođenja prestala je da radi aplikacija za glasanje preko pametnih telefona, pa je odlučeno da se glasovi koji su do tog trenutka pristigli ne uračunavaju u konačan zbir.

Pod rednim brojem šest nastupio je večerašnji pobednik Måns Zelmerlöw. On je sa svojom pesmom Heroes oduševio publiku u Friends Areni. Nakon njega je nastupio Linus Svenning sa pesmom Forever Starts Today. Broj osam je večeras bio za Isu, najmlađu učesnicu ovogodišnjeg takmičenja, koja ima 16 godina. Ona je večeras izvela svoju pesmu Don’t Stop.

Nakon kratke pauze, tokom koje je duhovita Filippa Bark pričala sa izvođačima u grinrumu, nastupio je Magnus Carlsson, veteran festivala. Za svoje osmo učešće odabrao je pesmu Möt mig i Gamla stan. Pobednik ovog takmičenja 2011. godine Eric Saade, večeras je nastupio deseti. On je izveo pesmu Sting, koju je pratila spektakularna koreografija, ali i scenografija. 

Večeras je pretposlednja nastupila Mariette. Ona je izvela pesmu Don’t Stop Believing. Pod rednim brojem 12, kao poslednji večerašnji izvođač, nastupio je Hasse Andersson. On je ovogodišnji najstariji takmičar, ali i debitant na festivalu. Izveo je svoju pesmu Guld och gröna skogar.

Ubrzo nakon završetka takmičarskog dela, na sceni Melodifestivalena nastupila je planetarno popularna grupa iz Norveške Ylvis. Oni su postali popularni pre nekoliko godina zahvaljujući pesmi What Does The Fox Say. Večeras su izveli pesmu u kojoj su se pitali kako su ljudi izgradili čuveni Stounhendž.

Nakon njihovog nastupa započelo je glasanje međunarodnog žirija. Nakon toga smo se podsetili svih večerašnjih nastupa, a švedska publika je koristila poslednje trenutke za glasanje. 

Ovo je tabelarni pregled večerašnjih rezultata.

Mesto Naziv pesme i izvođač Poeni žirija Poeni publike Ukupno poena
1. Måns Zelmerlöw – Heroes 122 166 288
2. Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri 51 88 139
3. Mariette – Don’t Stop Believing 74 28 102
4. Hasse Andersson – Guld och gröna skogar 10 68 78
5. Eric Saade – Sting 48 29 77
6. Linus Svenning – Forever Starts Today 41 18 59
7. Isa - Don’t Stop 38 18 56
8. Samir & Viktor – Groupie 29 20 49
9. Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla stan 10 18 28
10. JTR – Building It Up 21 4 25
11. Jessica Andersson – Can’t Hurt Me Now 15 8 23
12. Dinah Nah - Make Me (La La La) 14 8 22

 

Večeras je pristiglo čak 1 555 557 glasova putem SMS i telefonskog glasanja, a prikupljeno je skoro tri miliona švedskih kruna (oko 39 miliona dinara) za humanitarne svrhe. Više od jedne trećine ovih glasova pripalo je Månsu Zelmerlöwu, što ga zaista čini miljenikom švedske publike.

Pogledajte pobednički nastup: