Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Perkusionista Martin Grubinger u revijalnom delu finala Evrosonga

Očekuje se da će Pesmu Evrovizije u Beču pratiti do 200 miliona gledalaca, pa ORF kao domaćin takmičenja, teži da spremi i dobar revijalni deo. Sada znamo da će u njemu biti i svetski priznati perkusionista Martin Grubinger iz Austrije i to u velikom finalu, 23. maja.

Za taj nastup je komponovao jedinstveni komad koji kombinuje veliki bend, klasičnu muziku, horsko pevanje i udaraljke tako da čine skladnu celinu. U devetominutni program biće uključeno i 40 instrumentalista i Arnold Šenberg hor, dobitnik Gremi nagrade 2002. za najbolje horsko izvođenje, a pod dirigentskom palicom Ervina Ortnera. Komad je baziran na delima najvećih austrijskih kompozitora poput Simfonija broj 2 i 3 Gustava Malera, Simfonije broj 8 Antona Bruknera, ali umesto u klasičnom, čućemo ih u modernom ruhu kroz različite stilove poput salse, fanka, džez fuzije, te afričko-kubanske muzike. 

Martin ima 31 godinu, rođen je u Salcburgu, a studirao na Brukner konzervatorijumu u Lincu i Mocarteumu u Salcburgu. Na sebe je skrenuo pažnju kao tinejdžer, učešćem na međunarodnim takmičenjima. To se prvi put desilo u Mocartovoj godini 2006. (povodom obeležavanja 250 godina od rođenja slavnog kompozitora) kada je za jedno veče održao pet koncerata.

Direktorka ORF-a Katrin Cehner, izjavila  je da žele da zajedno sa velikim austrijskim umetnicima svetu predstave svoju zemlju – preko planina, nošnje i avangarde do klasike i hip-hopa. 

Poslušajte deo Martinovog dela „The Percussive Planet“ koje je izdala izdavačka kuća Deutsche Grammophon specijalizovana za klasičnu muziku.

Izvor
  • ORF