BOJANA STAMENOV

Bojana u Beču snima drugi deo razglednice

Bojana Stamenov, naša predstavnica na Pesmi Evrovizije, zajedno sa kompozitorom Vladimirom Graićem i direktorom Beotona Sašom Mirković, boravi ovih dana u glavnom gradu Austrije Beču, gde snima drugi deo razglednice.

Bojana bi volela da „vrati“ ovo takmičenje u Beograd i ističe da je Evrosong najvažnija evropska manifestacija u oblasti muzičkih takmičenja.

„Jako bih volela da se u najmanju ruku plasiramo među prvih deset“, rekla je ona za Tanjug prilikom boravka u Beču.

Stamenov je rekla da „se vidi da se naša pesma kotira veoma dobro“, te da bi volela što bolji plasman, možda i pobedu, na takmičenju, koje se prenosi širom starog kontinenta, ali i u mnogim zemljama sveta.

„Za mene bi to bilo jedna prelepa stvar, a bila bih presrećna i zbog svoje zemlje, pošto smo imali prethodnih godina možda slabije rezultate, izuzev Željka Joksimovića, koji se uvek visoko kotirao. Volela bih da se približimo što više Mariji Šerifović, ako je to moguće. Možda čak i da eto nekako osvojimo to prvo mesto, da vratimo Evroviziju u Beograd“, rekla je ona, dodajući da svi izvođači žele pobedu, ali da je poenta Evrovizije da dostojanstveno predstavi svoju zemlju i da se dobro provede.

Od gledalaca iz Austrije, u kojoj živi brojna srpska dijaspora, ona očekuje veliku podršku.

„To pogotovo zato što ove godine, na žalost, nećemo imati kolege iz Bosne i Hrvatske. Vverujem da ćemo imati veliku podršku iz Austrije, ne samo naših ljudi, već, koliko sam mogla da vidim, i Austrijancima se jako dopada naša pesma“, naglasila je Stamenov.

„Možda bude „12 points from Austria““, kazala je ona.

Stamenov je izrazila uverenje da će jubilarna, 60-ta Pesma Evrovizije biti dobro organizovani veliki spektakli, imajući u vidu, kako kaže, da su Austrijanci veoma organizovani narod.

„Koliko sam uspela da se raspitam jutros kod ekipe koja je radila „razglednice“, sprema se jedna ozbiljna organizacija i šou. Pošto je meni prvi put da sam u centru ovih dešavanja, očekujem da to bude spektakularno i verujem da će Austrijanci umeti to da iznesu”, kazala je Stamenov.

Evrovizija, prema njenim rečima, je definitivno u Evropi najvažnija manifestacija, koja jeste promenila svoj oblik u odnosu na ono što se ranije dešavalo, ali je i dalje ostala najvažnija i jedina manifestacija takve vrste u Evropi i svetu.

„Ne postoji takmičenje ni na jednom kontinentu gde se države tako sastaju jednom godišnje u muzičkom maniru. Ovo je neko sportsko-muzičko evropsko takmičenje i jako je bitno za karijeru pevača koji se pojavi na ovom tamičenju, a tako naravno i za mene”, istakla je ona dodajući da učešće na Evrosongu doprinosi i imidžu zemlje, te najavljuje da će se potruditi sa svojim timom da što bolje prezentuje Srbiju.

Kada je reč o obavezama, nešto više od mesec dana od takmičenja, Stamenov je kazala da je danas imala obavezu da, na stotinak kilometara od Beča, snimi takozvanu „razglednicu“, a da je u narednom periodu očekuje puno posla.

“Sutra već kreću obaveze u Beogradu. April će biti poprilično zauzet. Biću domaćin u Beogradu kolegama iz Crne Gore i Makedonije, gde ćemo imati organizovane evrovizijske karaoke. Austrijski predstavnik doći će kod nas 21, a prethodno 18. i 19. boravim u Amsterdamu, te u Briselu, gde ćemo se predstaviti. Između svega toga imamo koreografske probe za nastup i naravno rad na stajlingu, o kojem se brine Igor Todorović. Nema niti jednog slobodnog trenutka“, prenela je Stamenov.

Kompozitor pesme koja će predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije, i autor pesme kojom je Marija Šerifović pobedila 2007. godine, Vladimir Grajić objasnio je da ovaj put naš predstavnik nastupa na engleskom.

„Bilo je dosta polemike oko toga, ali iz pre svega nekih umetničkih razloga smo se opredelili da to bude na engleskom jeziku, iako ćemo svuda mahati srpskim obeležjima i pisaće „Srbija“ velikim slovima. Neke procene su bile da bi ove godine pesma mogla bolje zazvučati na engleskom. Neka ne zamere ljudi, ali gledamo šta je pametnije. Procene su da imamo ovog puta dosta dobre šanse, da smo u samom vrhu“, uveren je on.

Grajić ističe da će se šanse znati tek nakon polufinala, jer će onda procene i kladionice biti ozbiljne i objektine.

On je dodao da je uveren da naša pesma može da „juriša“ ka samom vrhu.

I Grajić kaže da su obaveze do Evrovizije velike, da ima malo spavanja, a puno rada, da je neophodno nastup koreografski spremiti, kostimi pripremiti da budu vrhunski.

On je dodao da se rade i pripreme promocije, jer se ne radi samo o tri minuta na sceni, već se pripremaju promocije i van takmicenja, kako bi se Srbija predstavlja u potpunosti.

Pored Stamenov i Grajića u delegaciji Srbije na Pesmi Evrovizije, koja je boravila u Beču povodom priprema za takmičenje, bio je i zamenik šefa delegacije, producent Saša Mirković.

Foto: Tanjug, Z. Mirković

Izvor
  • TANJUG