ESC_60th_anniversary_logo

Evrovizijska konferencija: Više od muzike

Povodom obeležavanja 60 godina Pesme Evrovizije, održaće se razni zabavni i informativni događaji. Onaj najviše najavljivani, „Eurovision’s Greatest Hits“ u produkciji BBC-a, snimljen je u Londonu 31. marta i uveliko se emituje na televizijama širom Evrope, dok nas još jedan koncert „Songfestival Sing Along“ očekuje u Amsterdamu, 15. maja. Između ova dva koncerta održaće se konferencija za medije u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Konferencija će se održati u petak, 24. aprila na Britanskoj akademiji filmske i televizijske umetnosti (BAFTA 195 Piccadilly, London). Pesma Evrovizije je imala veliki uticaj na svet izvan samog takmičenja. EBU događaj će istraživati uticaj Pesme Evrovizije na javne sfere u proteklih 6 decenija. Akademci, koji su proučavali snagu Pesme Evrovizije, zajedno sa komentatorima i bivšim učesnicima takmičenja, ispitaće kako je takmičenje korišćeno kao platforma za izražavanje različitosti i u kreiranju nacionalnih i evropskih identiteta, te kakvi su društveni, politički i kulturni uticaji najvećeg zabavnog šoua na svetu. Biće reči i o tome kako je takmičenje bilo korišćeno kao alat za brendiranje zemalja poput Estonije i Ukrajine. Konferencija će istražiti i ulogu takmičenja u razvoju satelitske i televizijske tehnologije.

Konferenciji će prisustvovati prošlogodišnja pobednica Evrovizije, Austrijanka Končita Vurst, koja će objasniti kako se njen život promenio nakon Pesme Evrovizije, ali i prvi pobednik iz istočne Evrope (2001), Estonac Dejv Benton. Tamo će biti i izvršni supervizor Pesme Evrovizije, Jon Ola Sand, kao i supervizor događaja, Sietse Beker. Oni će diskutovati o tome kako se takmičenje kao televizijski šou menjalo godinama i udelu društvenih medija u okupljanju približno 200 miliona ljudi svakog maja.

Događaj će se prenositi na eurovision.tv, pa možete pratiti debate i uključiti se preko društvenih medija.

Izvor
  • eurovision.tv