Foto: ORF/Ali Schafler
Foto: ORF/Ali Schafler

Objavljen program za Evrovizijsko selo

Od ranije je poznato da će jedno od ključnih mesta ovogodišnje Pesme Evrovizije biti Evrovizijsko selo smešteno na Rathausplacu ispred Gradske kuće. Ono će biti otvoreno za sve fanove i goste Beča od 18. do 23. maja. Prvog dana posetioce očekuje modna revija, a zadnjeg dana uslediće javno gledanje finala Evrosonga. Prijem dobrodošlice, odnosno ceremonija otvaranja Pesme Evrovizije, održaće se na ovom mestu dan ranije, 17. maja od 18 časova. Tada će svi učesnici prodefilovati crvenim tepihom dužim od 200 metara do ulaska u Gradsku kuću, gde će ih u plesnoj dvorani dočekati gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl. Zbog ograničenog kapaciteta, fanovi i novinari neće moći da prisustvuju završnom delu svečanog otvaranja. Ipak, Euroklub u Ottakringer pivari otvoriće svoja vrata od 20 časova za akreditovane fanove i novinare, a austrijska delegacija će organizovati žurku „Welcome to Austria“ (Dobrodošli u Austriju).

Preko cele nedelje biće organizovan događaj „Hello Vienna. Welcome Europe!“ (Zdravo Beč. Dobrodošla Evropo!) na kome će nacije učesnice takmičenja moći da se predstave u svoj svojoj raznolikosti uključujući kulinarstvo.

Plan programa na Rathausplacu, predstavili su izvršni producent Pesme Evrovizije, Edgar Bom, direktorka marketinškog servisa grada Beča, Barbara Fosthuber, organizator događaja „Hello Vienna. Welcome Europe!“, Martin Brezovič, pomoćni menadžer ESC-a, Tomas Šmidle i organizatorka modne revije „Fashion For Europe“, Liliana Klajn.

Tim koji je predstavio program ESC sela (Foto: ORF/Milenko Badzic)

Tim koji je predstavio program ESC sela (Foto: ORF/Milenko Badzic)

Odbornik Kristian Oksonič, rekao je da je Beč uvek bio mesto okupljanja ljudi iz cele Evrope, pa im je drago što će ovaj praznik zajedništva proslaviti u srcu grada, na Rathausplacu. Beč sebe vidi kao grad tolerancije i prihvatanja, pa moto „Gradimo mostove“ savršeno pristaje gradu domaćinu. Edgar Bom je dodao da je Evrovizijsko selo u svim gradovima domaćinima posebna tema i uverava nas da će Beč imati najveće selo ikada. Zajedno sa partnerima osmislili su sveobuhvatni program i to će biti praznik za sve stanovnike Beča, goste grada, izvođače, delegacije i predstavnike medija. Takođe, osim na trgu u Beču, javno gledanje Evrovizije biće organizovano širom Austrije u saradnji sa regionalnim studijima ORF-a. Za sada je poznato da će javno gledanje biti organizovano u Gornjoj Austriji na sledećim lokacijama – TC PlusCity u Leondingu, Star Movie bioskopu u Regauu i Velsu, Minoritenplatz-u u Velsu, hotelu Courtyard by Marriott u Lincu, zatim u Beču u šoping molu Wien Mitte (Radio Beč) i Pratersauni (FM4), u Forarlbergu u Dornbirnu, u Salcburgu u Europarku (pozorište Oval uz rezervaciju), u Burgenlandu u Ajzenštatu, u Štajerskoj u Bad Miterndorfu, u Donjoj Austriji u Gars am Kampu, dok su pregovori u toku za Korušku i Tirol.

Okvirni program „Hello Vienna. Welcome Europe!“ organizuju Martin Brezovič, Emanuel Grasl i Volfgang Peterlik. To će biti svojevrsni festival naroda svih zemalja učesnica koji će imati priliku da se predstave u svim aspektima u sprezi sa gastronomijom. Svakako dobra prilika za jednu turističku prezentaciju.

Svakodnevno ispred Gradske kuće biće organizovani nastupi uživo učesnika takmičenja, ali i tematski koncerti kao što su „60 godina Pesme Evrovizije“, „Omaž Udu Jirgensu“, te kraljice Austrije „Končita Vurst“. Prvog dana biće organizovana modna revija „Fashion for Europe“ novih i renomiranih modnih dizajnera iz mnogih zemalja učesnica (Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Crne Gore, Finske, Italije, Izraela, Jermenije, Litvanije, Nemačke, Poljske, Rumunije i Švajcarske).

Program u Evrovizijskom selu po danima

Ponedeljak, 18. maj: Međunarodna modna revija „Fashion for Europe“, sve o jubileju „60 godina Pesme Evrovizije“, nastup cover benda „The Bad Powells“ i podsećanje na pobedničke pesme u proteklih 60 godina;

Utorak, 19. maj: U popodnevnom terminu, voditelj emisije „Hallo okidoki“ predstaviće svoj porodični program uz ESC-Buzzer kviz, dok je veče rezervisano za javno gledanje 1. polufinala Pesme Evrovizije uz prisustvo finalista ovogodišnjeg austrijskog nacionalnog izbora, Zoe i Celine Ann;

Sreda, 20. maj: „Omaž Udu Jirgensu“ u čast prvom Austrijancu pobedniku Evrovizije, nastupiće predstavnici Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Španije i Australije;

Četvrtak, 21. maj: Nastup predstavnika Austrije, grupe „The Makemakes“ i javno gledanje 2. polufinala Pesme Evrovizije;

Petak, 22. maj: Tematski dan „Conchita – Queen of Austria“ uz takmičenje „Conchita-Lookalike-Contest“. Nastupiće i izraelska plesna grupa Eurofalsh sa koreografijom brojnih poznatih evrovizijskih hitova;

Subota, 23. maj: Ženski „Best Of“ Pesme Evrovizije – Monika Balvajn i gosti, a zatim uveče javno gledanje velikog finala Pesme Evrovizije. Iz Evrovizijskog sela, Kati Belovič će uživo saopštiti austrijske glasove.

Takođe, od ponedeljka do četvrtka, na glavnoj bini će gostovati i ostali učesnici Pesme Evrovizije. Biće organizovano i javno gledanje emisija „60 Jahre ESC – The Secret History of ESC“, „Conchita – Unstoppable“ i nedavno snimljenog BBC šoua „Eurovision’s Greatest Hits“.

Dizajn paviljona koji će se naći u Evrovizijskom selu (kliknuti na sliku za uvećan prikaz):

Izvor
  • ORF