Foto: Kromus / PID
Foto: Kromus / PID

Pesma Evrovizije u Beču je eko!

Do prvog polufinala Pesme Evrovizije preostao je svega 41 dan i grad Beč je dobro pripremljen za ovaj veliki događaj. Po prvi put u svojoj istoriji, takmičenje za Pesmu Evrovizije se organizuje kao održiv događaj koji štedi resurse. U skladu sa modelom zelenog grada, evrovizijski događaj će poštovati visoke ekološke standarde.

Odbornica u Skupštini grada, Uli Sima, danas je sa generalnim direktorom ORF-a, Aleksandrem Vrabecom, predstavila konkretne mere zaštite životne sredine za Pesmu Evrovizije. Oni su otkrili prve evrovizijske znake u parku kraj Gradske kuće (Rathauspark). Oni će krasiti bečke travnjake i cvetne aleje tokom Pesme Evrovizije.

Predstojeći muzički događaj je sertifikovan prema ÖkoEvent kriterijumu grada Beča. Biće posađeno više od milion cvetova u preko 1.500 cvetnih aleja. Više od 150 evrovizijskih figura u prirodnoj veličini (kao na gornjoj slici) krasiće gradske zelene oaze i one će biti savršen motiv za fotografisanje evrovizijskih fanova. Osim toga, po parkovima će biti raspoređeno oko 10.000 crveno-belo-crvenih srca u vidu suvenira sa natpisom „12 points go to … Vienna’s Parks“ (12 poena ide… bečkim parkovima). Na ovaj način se želi proširiti evrovizijsko raspoloženje na ceo grad i šalje se cvetni pozdrav svetu.

Takođe, u dvorani u kojoj će se održati takmičenje, kao i u Evrovizijskom selu na Rathausplacu, u upotrebi će biti samo čaše za višekratnu upotrebu. Grad Beč će za Pesmu Evrovizije obezbediti 50.000 višekratnih čaša, dok će se od limenki za piće potpuno odustati. Posuđe i pribor za jelo moraće da se pere, osim na mestima gde to nije moguće iz bezbednosnih razloga i u tom slučaju će morati da se koristi pribor od prirodnih sirovina.

Gostima će biti isporučena sveža izvorska voda sa planine i na raspolaganju će im biti 10 fontana sa pijaćom vodom kod dvorane Wiener Stadthalle i u Evrovizijskom selu. Takođe, ako u maju budu topli dani, biće obezbeđeni tuševi visine tri metra, kako bi se gosti osvežili, kao što je to bio slučaj tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. Takođe, biće ponuđena hrana proizvedena pretežno po regionalnim, sezonskim i bio kriterijumima.

Tokom cele manifestacije u dvorani će se koristiti samo električna energija koja dolazi iz obnovljivih izvora energije poput one dobijene iz hidroelektana, vetra, biomase, kao i fotonaponska energija. Od 2006. godine, u gradskoj dvorani u potpunosti funkcioniše ekološko daljinsko grejanje.

Kao što smo ranije pisali, ulaznice za Pesmu Evrovizije važiće i kao karte za javni prevoz. Akreditovani novinari i delegati moći će tramvajskom linijom 9 da stignu od dvorane do Eurokluba.

Da zaključimo, grad Beč će dosta toga preuzeti kako bi Pesma Evrovizije zaista i bila „zeleni“ događaj i biće dobar primer budućim domaćinima ovog takmičenja.

Uli Sima i Aleksander Vrabec (Foto: ORF/Roman Zach Kiesling)

Uli Sima i Aleksander Vrabec (Foto: ORF/Roman Zach Kiesling)

Izvor
  • ORF