edurne

Ekskluzivni intervju sa Edurne (Španija)

Do velikog spektakla u Beču ostalo je nešto više od deset dana, a španska predstavnica Edurne našla je vremena da da intervju za naš sajt.

Edurne Garsija Almagro, rođena 22. decembra 1985. godine u Madridu, španska je pjevačica, glumica, voditeljka i model. Slavu je stekla u popularnom takmičenju „Operacija trijumf“ 2006. godine. Do sada je izdala pet studijskih albuma, a poslije Evrovizije, objaviće i šesti. Pjesma sa kojom će braniti boje Španije u Beču je „Amanecer“ (Svitanje), a muziku i tekst pisali su Tomas G:son & Peter Bostrem („Euphoria“), kao i Toni Sančez-Olson. Kako je Španija direktni finalista, Edurne će svoju pjesmu na evrovizijskoj sceni prvi put otpjevati u velikom finalu, 23. maja. O sebi, pripremama, pjesmi i samoj Evroviziji pričala je za naš portal.

Zdravo Edurne, kako si? Kako teku pripreme za Beč?

- Zdravo!!! Jako sam dobro! Pripreme taku sjajno, naporno radimo i imamo mnogo posla, ali zadovoljni smo kako napredujemo!

Reci nam nešto o sebi što misliš da bismo svi trebali znati.

- Mislim da znate sve! (smijeh) Istakla bih da sam jedna jako pozitivna djevojka i da volim izazove.

Zbog koje pjesme ili izvođača si shvatila da želiš da budeš pjevačica?

- Kada sam bila djevojčica, Vitni Hjuston je mnogo uticala na mene, a naročito njena pjesma „I will always love you“.

Kako je nastala „Amanecer“? Kako si odlučila da će to biti tvoja pjesma za Evroviziju?

- Pravo da kažem, zaljubila sam se u pjesmu na prvo slušanje, kada sam birala pjesme za svoj predstojeći album, i odmah sam se odlučila za nju.

edurne-amanecer--644x362Video spot je odličan – ko je stvorio ideju za isti?

- David Arnal i Herman de la Os su glavni tvorci kompletnog spota. Veliki su profesionalci i imaju predivne ideje!

Otkada si ljubitelj Evrovizije i koje su tvoje omiljene pjesme sa takmičenja – omiljena španska i omiljena srpska pjesma?

- Oduvijek sam fan Evrovizije! Otkako znam za sebe, volim ovo takmičenje. Omiljena španska pjesma mi je, bez razmišljanja, „Quedate conmigo“ Pastore Soler. Ovogodišnja srpska pjesma mi se jako dopada; Bojana ima sjajan glas i jedva čekam da je upoznam.

Da li si preslušala ostale pjesme koje će se takmičiti u Beču, i ako jesi, koje ti se sviđaju najviše?

- Preslušala sam sve pjesme, i pjesme koje su mi najviše privukle pažnju su pjesme iz Italije, Estonije, Gruzije, i naravno – Srbije.

Ko ti je najveća podrška? Vidio sam da te je David (de Hea), tvoj dečko, podržao preko društvenih mreža, pa hoće li on moći da ti bude podrška i u Beču, uprkos svojim obavezama u Mančesteru?

- Najveća podrška mi je moja porodica. Jako bih voljela kada bi David mogao da bude sa mnom u Beču, ali to će biti nemoguće, budući da se poslednja utakmica Premijer lige igra baš 24. maja.

edurne-ganadora_principalGaleriaApaisadaOd 40 pjesama učesnica, 33 su na engleskom, a ti si jedna od onih koje neće pjevati na engleskom. Šta misliš, da li je jezik na kojem se pjeva presudan za dobar rezultat?

- Mislim da jezik nije presudan za osvajanje dobrog rezultata. Ono što je najbitnije od svega jeste pjesma i ono što se prenosi istom. Muzika govori univerzalnim jezikom.

Znamo da ideja nastupa treba da ostane tajna bar do proba, ali da li nam možeš reći barem malo o tome – da li će neko biti s tobom na sceni, ili ćeš biti sama…?

- Sa mnom će na sceni biti jedan plesač. Želimo da nastup bude što teatralniji, i u prvom planu nam je izvođenje same pjesme.

Pobijedila si u trećoj sezoni „Tu cara me suena“ (Tvoje lice zvuči poznato) 2014. godine, i oduševljavala si nas sve svakim novim nastupom. Da li će ti to iskustvo pomoći i za evrovizijski nastup?

- Naravno da da! Svako iskustvo vezano za scenu i televiziju je dobro za jedan ovakav izazov kao što je Evrovizija.

Kakva su tvoja očekivanja od Beča i Evrovizije?

- Cilj je da osvojimo što bolji rezultat, te da budem zadovoljna ishodom ovog truda i rada koji smo uložili u prethodnih nekoliko mjeseci.

edurne-gtresPripremaš li novi album?

- Da!!! Jako sam optimistična povodom ovog projekta i jedva čekam da ga predstavim svima!

Koje trenutke u karijeri do sada smatraš najvažnijima?

- Možda ove koje živim sad. Ipak, ima i drugih, kao što je snimanje mog prvog albuma, što mi je bilo ostvarenje sna!

Poruka za fanove u Srbiji?

- Zdravo, Srbijooo!!!!!! Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vas pozdravim i da vam kažem da se nadam da ćete uživati u mojoj pesmi „Amanecer“ u Beču! Šaljem vam veliki poljubac i nadam se da ćete baš uživati u Evroviziji!

Edurne, hvala ti što si odvojila vremena da odgovoriš na pitanja. Mnogo ti sreće i uspjeha želimo u Beču, da se što bolje plasiraš!

Mnogo ti hvala! Šaljem vam poljupce!

Simfonijska verzija „Amanecer“

Povežite se sa Edurne:
Twitter; Instagram; Facebook; Zvaničan veb-sajt.