Photo: Orsola Mema by Class Photography
Photo: Orsola Mema by Class Photography

Elhaida Dani govori za OGAE Srbija

Fanovi Evrovizije, danas vam donosimo razgovor sa predstavnicom našeg južnog suseda – Albanije, Elhaidom Dani. Elhaida je rođena 17. februara 1993. godine u Skadru, učestvovala je na mnogim takmičenjima, od kojih je jedno i Glas Italije. Ove godine predstavljaće Albaniju, a Evropi će se predstaviti pesmom „I’m alive“ u prvom polufinalu 19. maja. Pročitajte šta je ona rekla za naš sajt i šta poručuje srpskim fanovima.

1. Pozdrav Elhaida, prvo u ime OGAE Srbija čestitam ti na pobedi na festivalu Festivali i Këngës. Možeš li se predstaviti našoj publici i reći nešto o sebi i svojoj karijeri?

Moja strast prema pevanju počinje još kada sam bila dete, moja mama mi je prenela ljubav prema muzici. Od svoje 6. godine, počela sam da sviram klavir, a moja karijera je počela kada sam napunila 16 godina, tada sam prvi put učestvovala u nekom TV šou programu i to u „Star Academy“ gde sam i pobedila. Pobedila sam i na veoma značajnom festivalu moderne muzike u Albaniji – „Top Fest„. Prekretnica moje karijere je kada sam odlučila da učestvujem na takmičenju Glas Italije (The Voice of Italy) gde sam pobedila. Sada sam pobedila i na Festivali i Këngës i predstavljaću moju zemlju na Evrosongu.

2. Ti si na nacionalnom izboru pobedila sa pesmom „Diell“. Šta se desilo i zašto je pesma promenjena?

ElhaidaDani_2Kompozitor je odlučio da se povuče sa takmičenja iz ličnih razloga. To je bio veoma težak trenutak, jer sam ja bila pripremljena za nastup na Evroviziji sa pesmom „Diell„, kada je kompozitor saopštio svoju odluku. Nekoliko dana nakon toga mislila sam da neću učestvovati na Evroviziji… ali onda sam stupila u kontakt sa produkcijom ZzapnChriss i već sutradan sam otišla na Kosovo i počela zajednički da radimo na novoj pesmi. Nismo imali ideju kako će pesma izgledati, i nekoliko dana smo bili bukvalno zatvoreni u studiju dok pesma „I’m alive“ nije bila gotova. Sada volim tu pesmu I’m alive i osećam je svojom.

3. Pesma I’m alive je naišla na pozitivne komentare širom Evrope. Možeš li nam reći nešto više o samoj pesmi?

Pesma I’m alive govori o jakim ženama. Jake žene koje se zaljube, one stradaju i trpe, ali nikad ne odustaju od ljubavi i svojih snova. Volim poruku ove pesme, a i spot je napravljen iz te perspektive da jaka žena nikada ne plače :)

4. Već dve godine za redom Albanija ne uspeva da se plasira u finale Evrovizije. Da li misliš da ćeš ovoga puta ti uspeti, i kakav nastup možemo očekivati u Beču?

Da bi se ostvario dobar rezultat na Evrosongu trebaju se poklopiti različiti faktori koji utiču… a to nije lako da se desi. Sa moje strane, ja sam već počela da ubiram plodove koje donosi ovo takmičenje. Veliki broj fanova sluša moju muziku i svakoga dana mi pišu pohvale, i samo to je veoma značajno za mene. Moje očekivanja od Evrosonga je da uživam u ovom životnom iskustvu.

5. Da li imaš tremu od nastupa pred milionskom publikom?

Evrovizija je takmičenje i to veoma značajno takmičenje i iskreno da ti kažem – volim takmičenja, ona mi daju adrenalin i taj adrenalin mi omogućava da nastup bude što bolji. Nadam se da će se to desiti u Beču.

6. Ove godine veliki broj pesama biće otpevan na engleskom jeziku, čak 33. Šta misliš da li je bolje pevati na engleskom ili maternjem jeziku?

Mislim da pevanje na engleskom pomaže da veći broj ljudi razume pesmu i da se više ceni od intenacionalne publike. Volim tu ideju da svako može da čuje i razume pesmu i njen tekst, a pevanje na engleskom upravo to i omogućuje. Ali možda bi bila dobra ideja da sve pesme budu otpevane na engleskom i maternjem jeziku.

7. Nedavno si posetila različite evropske gradove, da li možeš da nam kažeš svoje utiske?

Uzbudljivo i neverovatno! Dosta tih gradova sam prvi put obišla i šta mogu reći… veoma sam srećna što imam tu mogućnost!

8. Da li si čula ostale pesme koje se takođe takmiče i da li možda imaš svog favorita?

Da, imam ali ti neću reći ko je to… ;)

9. Pošto si odslušala ostale pesme, šta misliš o ovogodišnjoj srpskoj predstavnici Bojani i kako ti se čini pesma „Beauty never lies“?

Ja podržavam i verujem u jake žene, a to takođe govore moja pesma i spot. I u Bojani vidim jaku i strastvenu ženu sa velikim talentom, a to je njen glas. Njena pesma je veoma moćna i poruka koju šalje je veoma važna. Volim tu pesmu!

10. Šta bi poručila fanovima Evrovizije iz Srbije i regiona?

Nek muzika i umetnost grade mostove! Mi smo srećni što smo aktivni deo tog projekta!

Predstavnica Albanije, Elhaida Dani je poslala i video poruku evrovizijskim fanovima iz Srbije. (Za prevod na srpski, kliknite na titl u plejeru)

Zahvaljujemo se predstavnici Albanije na izdvojenom vremenu, i želimo joj puno sreće u Beču!

Poslušajte i novu verziju pesme, na albanskom jeziku, pod nazivom „Në Jetë“: