_AP53170

Pesma Evrovizije 2016: Šta su sledeći koraci?

Četiri dana prošlo je od velikog finala Pesme Evrovizije u Beču i pobede Monsa sa pesmom Heros, koji je Švedskoj obezbedio 6 pobedu u istoriji takmičenja. Odmah nakon završetka ove, postavlja se pitanje šta su sledeći koraci u organizaciji Pesme Evrovizije 2016, a pitanje koje se prvo nameće u kom gradu će ona biti. Očekivanja su da to bude glavni grad Švedske – Stokholm, a da li će tako i biti ostaje da se vidi u narednom periodu.

Prve informacije vezano za Pesmu Evrovizije 2016 su one da su preliminarni datumi za polufinala 10. i 12. maj, a za finale 14. maj 2016. godine.

Christer Björkman, šef švedske delagacije, je na pobedničkoj konferenciji za medije već najavio da su interni razgovori o sledećoj organizaciji već obavljeni u SVT, ali da tek predstoji da se oformi tim za organizaciju i moguće otvaranje konkursa za grad koji će biti domaćin takmičenja sledeće godine.

U junu će biti održan prvi sastanak između predstavnika EBU-a i švedske nacionalne televizije SVT, gde će se definisati vremenski okvir, ali gde će SVT dati prvi izveštaj o planovima i idejama vezeano za organizaciju takmičenja. Nakon toga SVT će otpočeti detaljnije prireme oko koncepta i dizajna, a referentna grupa će usvajati ideje u narednim mesecima.

Kada je lista zemlja učesnica u pitanju, konačnu listu možemo očekivati krajem ove ili početkom naredne godine, kada bi trebalo očekivati i puštanje u prodaju karata za šou.

Selekcija za odabir pesama će početi već u septembru, kao npr. u Švajcarskoj, a prve predstavnike možemo očekivati već pre kraja ove godine. Sve zemlje učesnice svoje predstavnike moraju da izaberu do polovine marta sledeće godine.

Evropesma.org će vas uredno obaveštavati os vim evrovizijskim dešavanjima i u narednoj evrovizijskoj sezoni. Budite uz nas.

Izvor
  • eurovision.tv