Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Uspešan bilans 60. Pesme Evrovizije

Gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl i generalni direktor ORF-a, Aleksander Vrabec, na današnjoj pres konferenciji u Gradskoj kući izjavili su da protekla Pesma Evrovizije ima veoma pozitivan bilans i za javni servis ORF i grad Beč.

„Beč je veoma ponosan što je ugostio 60. izbor za Pesmu Evrovizije“, rekao je Mihael Hojpl. „Sa velikom posvećenošću i šarmom Beča, uspeli smo da se Pesma Evrovizije doživi i oseti širom grada: hiljade stranih i nacionalnih gostiju, ali i Bečlije zajedno i u miru su proslavili festival muzike i ESC moto Gradimo mostove. Pozitivne reakcije svih onih koji su bili svedoci događaja u Beču pokazuju da je uticaj na imidž grada ogroman. Raspoloženje tih dana zauvek će nam ostati u sećanju“.

Aleksander Vrabec je rekao da su sa partnerima uspeli da naprave jedinstveni događaj iz Beča za Austriju i svet.

„U Austriji smo poslednje nedelje dostigli oko 5,86 miliona gledalaca, finale je gledalo do 2 miliona ljudi, a širom sveta oko 200 miliona. Sa oko 100.000 posetilaca u Štathale i desetine hiljada na sporednim evrovizijskim dešavanjima širom Austrije – samo na bečkom Rathausplacu oko 120.000 ljudi – napravili smo od Pesme Evrovizije jedinstveni događaj za Austriju i ceo svet. Takođe naš budžetski okvir može biti manji zbog većih prihoda od prodaje ulaznica i reklamiranja. Zahvaljujem se svim partnerima koji su doprineli ovom uspehu.“

Procenjuje se da su troškovi bili manji od predviđenog budžeta grada Beča za Pesmu Evrovizije. Odbornik Kristijan Oksonič je izjavio da su sredstva namenjena za Štathale u iznosu od 8,89 miliona evra smanjena za najmanje 800.000, pa se uz 1 milion za različite gradske službe i oglašavanje i 1,85 milion evra za turističku zajednicu Beča, ukupni troškovi za grad kreću oko 10,95 miliona.

ORF je naručio istraživanje među građanima iz kog je proisteklo da je čak 98% Austrijanaca bilo upućeno u održavanje Pesme Evrovizije, 88% njih smatra da je to bila dobra prilika da se Austrija predstavi svetu, 75% ispitanika je ponosno što je Austrija bila domaćin Evrosonga, a 73% smatra da je domaćinstvo bilo važno za Austriju. 82% je sigurno da će posle Evrosonga biti veći ugled Austrije u svetu i da će turizam dodatno oživeti. Takođe na sva pitanja koja se tiču udela ORF-a u organizaciji, više od 80% je odgovaralo potvrdno.

ORF se može pohvaliti cifrom od 101.173 posetioca koji su posetili ukupno 12 šoua u Štathale između 18. i 23. maja. Tokom žiri probe, popodnevnog porodičnog šoua u subotu i samog finala popunjenost je bila 100%, dok je ukupno gledano popunjenost dvorane tokom oba polufinala i finala bila 87%. Sarađivalo se sa 140 partnera uključujući 5 međunarodnih sponzora, 13 nacionalnih, 26 dobavljača, i naravno sa gradom Bečom i Wiener Štathale. Samo na dan finala više od 3000 zaposlednih u ORF-u, partnera i volontera brinulo se da šou prođe uspešno.

Na Pesmi Evrovizije bilo je prisutno 1595 novinara i 1269 delegata, a od 1506 prijava bilo je angažovano 800 volontera iz 41 zemlje, koji su bili u mogućnosti da pričaju na ukupno 50 jezika. Najmlađi volonter imao je 18 godina, a najstariji 77.

Istraživanje koje su sproveli ORF i grad Beč među akreditovanim novinarima, pokazalo je da grad i Štathale zaslužuju top ocene. Naime, novinari su davali ocene po školskom sistemu od 1 (odličan) do 5 (nedovoljan), pa je gostoprimstvo ocenjeno prosečnom ocenom 1,4, pres centar sa 1,9, a ukupno zadovoljstvo sa 1,6. Tome su doprinele i besplatne ture u saradnji sa Bečkom turističkom zajednicom koja je omogućila više od 80 aktivnosti, a više od 2000 puta su iskorišćene ove ponude.

Beč je gotovo u potpunosti opravdao oznaku zelenog događaja za Evroviziju, koristio je obnovljive izvore energije i zadao težak zadatak pred buduće organizatore Evrosonga. Javni gradski prevoz je funkcionisao besprekorno, a u noći finala polasci na linijama U3 i U6 bili su na 7 i po minuta do 2 časa iza ponoći. Tokom ceremonije otvaranja, za prevoz delegacija do crvenog tepiha korišćeni su inovativni električni autobusi.

Euroklub je posetilo 7200 posetilaca, a evrovizijske noći u prvoj nedelji oko 3500 akreditovanih i fanova Evrosonga. Evrovizijsko selo na Rathausplacu posetilo je 120.000 ljudi, a na veče finala tamo se okupilo čak njih 25.000. Javni prenos je rađen na 49 lokacija širom Austrije.

Video snimci u ORF-ovoj onlajn teveteci pregledani su 4,9 miliona puta što uživo što kasnije na zahtev. Samo prenosu uživo tokom finala, odnosno snimku finala, bilo je pristupljeno 680.000 puta. Ovogodišnja Pesma Evrovizije reemitovana je u 45 zemalja. Po prvi put je rađen prenos na međunarodnom znakovnom jeziku, a pored Austrije, takav prenos su omogućili i javni servisi iz Nemačke, Danske, Slovenije, Švajcarske, Švedske, Letonije, Norveške i Finske.

Veliki uspeh je imala i akcija pravljenja virtuelnih mostova #BuildingBridges, pa je na server ORF-a otpremljeno 15.000 fotografija.

Izvor
  • ORF