Svedska_balon

Poznati datumi održavanja Melodifestivalena 2016.

Počele su pripreme za jedan od najpopularnijih nacionalnih izbora u Evropi, švedski Melodifestivalen. Javni servis SVT je objavio datume i gradove u kojima će se održati četiri polufinala, „druga šansa“ i finale švedskog nacionalnog izbora.

Turneja Melodifestivalena počinje 6. februara 2016, kao i prošle godine u Geteborgu u dvorani ScandinaviumGeteborg je bio domaćin nekog od polufinala svake godine od 2003. Drugo polufinale zakazano je za 13. februar u Malmő Areni u Malmeu. Turneja će biti osmi put u Malmeu. Prvi put je polufinale bilo u Malmeu 2004, a od 2009. godine se svake godine neko od polufinala održava u ovom gradu.

Treće polufinale biće održano 20. februara u Norćepingu u dvorani Himmelstalundshallen. Ovo je treći put da se polufinale održava u ovom gradu. Prethodna dva puta bila su 2002. i 2009. godine. Poslednje polufinale će biti održano u gradu Jevle u Gavlerinken Areni. Ovo je prvi put da Melodifestivalen dolazi u ovaj grad od 2007.

Peto takmičarsko veče, poznato pod imenom Andra chansen (Druga šansa) biće održano u HalmstaduHalmstad Areni. Ovo je prvi put da SVT organizuje deo nacionalnog izbora u ovom gradu.

Finale se kao i svake godine od 2013. održava u Friends Areni u švedskoj prestonici Stokholmu.

Melodifestivalen je najveći zabavni program u Švedskoj, ali i veliki događaj za mesta koja posećujemo. Susret sa publikom širom Švedske je važno za SVT kao javni servis i zato je vrlo zabavno što mi i dalje, nakon četrnaest godina turneje, imamo mogućnost da posećujemo nove gradove, kaže Anette Helenius, novi producent Melodifestivalena.

Izvođači koji žele da se takmiče na najpopularnijem švedskom festivalu imaju priliku da pošalju svoju kompoziciju do sutra ujutru, a imena učesnika bi trebalo da saznamo krajem godine.

Izvor