Litvanija_balon

Litvanija: Poznati učesnici nacionalnog izbora

Litvanski javni servis, LRT, objavio je u ponedeljak imena učesnika takmičenja za predstavnika Litvanije na Pesmi Evrovizije u Stokholmu. Najduži nacionalni izbor u Evropi počinje 9. januara, a trajaće devet nedelja.

Voditelji takmičenja biće Andrius Rožickas i Geruta Griniute, a svoju kartu za Stokholm tražiće 28 muzičara. Ovo su imena takmičara:

  1. 4 Roses
  2. Alice Way
  3. Baiba Skurstenė-Serdiukė
  4. Berta Timinskaitė
  5. Deividas Žygas
  6. Gabrielė Grigolaitytė-Vasha
  7. E.G.O.
  8. HIT
  9. Ieva Zasimauskaitė
  10. Milda Martinkėnaitė
  11. Neringa Šiaudikytė
  12. Saulenė Chlevickaitė
  13. Donatas Montvydas
  14. Ištvan Kvik
  15. Lawreigna
  16. Ruslanas Kirilkinas
  17. Vlad Kalugin
  18. Behind The Moon
  19. Catrinah
  20. Eglė Jakštytė
  21. Elena Jurgaitytė
  22. Erica Jennings
  23. Jurgis Brūzga
  24. Petunija
  25. Rūta Ščiogolevaitė
  26. Ugnė Smile
  27. Valdas Lacko
  28. Aistė Pilvelytė

Od poznatih imena, tu je samo Doni Montel, koji je na ovom spisku potpisan svojim pravim imenom Donatas Montvidas. On je predstavljao Litvaniju u Azerbejdžanu 2012.

Pravila se nisu mnogo menjala u odnosu na prošlu godinu. Prve i druge takmičarske večeri svi takmičari će nastupiti i pevati pesme koje im dodeli produkcija takmičenja. Polovina takmičara sa najmanjim brojem glasova publike i žirija napušta takmičenje. Isti princip će se koristiti i za pesme koje učestvuju.

U naredne dve emisije koristiće se ista pravila, samo što će takmičari sami birati pesme koje će izvoditi. Polovina takmičara i pesama sa najmanjom podrškom od strane publike i žirija napušta takmičenje.

U petoj emisiji, takmičari koji su se kvalifikovali iz prve i druge emisije izvodiće pesme koje su njihovi autori prijavili na takmičenje. Polovina takmičara koji nastupaju sa najmanjim brojem poena od strane publike i žirija napušta takmičenje, a na isti način će se rangirati i pesme.

Šeste takmičarske večeri, takmičari koji su se kvalifikovali iz treće i četvrte emisije izvodiće pesme koje sami odaberu. Polovina takmičara sa najmanjim brojem glasova napušta takmičenje, a na isti način se tretiraju i pesme.

U sedmoj emisiji nastupaju svi takmičari koji su se kvalifikovali iz pete i šeste emisije, a izvodiće svoje pesme. Žiri eksperata i publika odrediće polovinu takmičara i pesama koje napuštaju takmičenje.

Osma emisija je ujedno i finale nacionalnog izbora Litvanije. Svi takmičari koji su se kvalifikovali iz sedme emisije boriće se za mesto u Stokholmu. Pobednika biraju ekspertski žiri i publika, a ukoliko je broj glasova isti, predstavnika Litvanije odrediće članovi žirija.

Poslednja emisija predstavlja revijalno veče na kojem će nastupiti svi finalisti. Oni će pevati u dobrotvorne svrhe.