ema2016

Poznati učesnici slovenačke EME 2016

Danas su na specijalnoj konferenciji za medije predstavljeni učesnici slovenačkog nacionalnog izbora EMA 2016. Učesnike je odabrala selekciona komisija koju su činili pevačica Alenka Godec, kompozitor i muzički producent Gaber Radojevič, muzički urednik radija 202 Jernej Vene i urednik projekta EMA – Pesma Evrovizije 2016, Aleksander Radić.
Njih 10 će se takmičiti 27. februara od 20h po već ustaljenom formatu – tročlani žiri odabraće dva izvođača, a potom će publika odabrati predstavnika Slovenije između dvoje superfinalista.
Među učesnicima su i dve dame koju su već predstavljale Sloveniju na Evroviziji.

Anja Baš je na slovenačkoj muzičkoj sceni 12 godina. Bila je deo grupe Angee, a od 2009 nastupa kao solo izvođač. Ona je već nastupila na Emi, doduše kao prateći vokal Nuši Derendi 2005, koja se takođe ove godine takmiči.

Nuša Derenda je predstavljala Sloveniju na Evroviziji 2001. godine u Kopenhagenu sa pesmom „Energy“ i tada je ponovila najbolji rezultat ove zemlje – sedmo mesto. Ovo će biti Nušin četvrti pokušaj da se vrati na evrovizijsku scenu. Šuška se da je njenu pesmu komponovao Raay.

ManuElla je učestvovala u rijaliti izboru „Misija Evrovizija“ putem koga su Slovenci birali predstavnika 2012. godine. Takođe je učestvovala i u nemačkom izdanju šoua „Ja imam talenat“. Svira tri instrumenta – klavir, bas gitaru i harmoniku, na kojoj je i diplomirala.

Anja Kotar je najmlađi takmičar ovogodišnje Eme. Ona ima samo 18 godina, ali i puno iskustva. U Sjedinjim Američkim Državama je studirala mjuzikl i čak je i sama napisala jedan koji je izvođen širom SAD-a. Njen prvi album je izdat za Universal u Los Anđelesu.

Raiven je umetničko ime harfistkinje Sare Briški Cirman. Ona je učestvovala na mnogim festivalima i takmičenjima u Sloveniji i širom Evrope. Do sada je objavila dva singla.

Druga potencijalna povratnica je Regina. Ona je čak sedam puta učestvovala na Emi, a pobedila je 1996. i tako predstavljala Sloveniju u Norveškoj, gde je završila na 21. mestu. Poslednji album je objavila 2012.

D Base je trio koji čine vokalista Benjamin i reperi Nejc i David. Benjamin je počeo da peva još u osnovnoj školi, a veliku popularnost je stekao kada je učestvovao u prvoj sezoni slovenačkog izdanja „Ja imam talenat“. Nejc i David imaju po album iza sebe i obojica su sarađivali sa regionalnim rep i hip hop izvođačima.

San Di Ego je četvoročlani bend koji čine Sergej Škofljanec, Matic Ajdič, Jure Doles i Martin Rozman. Oni su došli u žižu interesovanja pošto su obradili pesmu „Stayin’ Alive“ grupe Bee Gees. Snimili su osam pesama i uskoro bi trebali da objave svoj prvi album.

Sebastian Lukovnjak je bio član nekoliko bendova. On je multitalentovan, jer pored pevanja, svira nekoliko instrumenata i glumi u pozorištu. Nastupa kako širom Slovenije, tako i u inostranstvu.

Žan Seričić je takođe stekao slavu u takmičenju „Ja imam talenat“. Pored pevanja, on komponuje i drži časove gitare. Sa Evom Boto, koja je predstavlja Sloveniju 2012, snimio je božićnu duetsku pesmu. Žan je takođe poznat po svojim odličnim obradama poznatih pesama.

Od ovih deset izvođača, čak sedam će svoje pesme izvesti na engleskom jeziku, dok će preostale tri pesme biti na slovenačkom.
Koga biste voleli da vidite kao predstavnika Slovenije u Stokholmu?