Foto: ORF/Milenko Badzic
Foto: ORF/Milenko Badzic

Austrijanka Zoi: Francuski jezik je jako bitan za Evroviziju

Nastavljamo sa ekskluzivnim intervjuima. Ovaj put smo popričali sa Zoi (ZOË), koja će predstavljati Austriju na 61. Pesmi Evrovizije sa pesmom Loin d’ici.

Zdravo Zoe, kaži nam odakle je došla inspiracija za tvoju pesmu.

- Kada mi pišemo pesme (pod mi mislim na mene i mog tatu), trudimo se da ne razmišljamo mnogo, prosto pustimo da stvari idu svojim tokom. Kada smo pisali Loin d’ici, želeli smo da stvorimo pesmu koja će svakome izmamiti osmeh na prvom slušanju.

Ovo će biti prvi put da Austrija peva pesmu koja je cela na francuskom jeziku. Kako se ti osećaš povodom toga? Očekuješ li neke poene iz Francuske?

- Jao, stvarno ne znam, ali mislim da je muzika jedan univerzalni jezik koji svi razumeju. Francuski jezik je jako bitan za Evroviziju. Četrnaest puta su pobedile pesme izvedene na francuskom jeziku, što ga čini drugim najuspešnijim jezikom Evrovizije. ;) Mislim da je to divan signal, kada evropske zemlje trguju jezicima. To izgleda kao da su Evropljani jedna velika porodica.

Čuli smo da će se tvoj evrovizijski nastup razlikovati od onog koji si imali na austrijskom predizboru. Da li bi mogla da otkriješ nešto našim čitaocima? 

- Već razmišljamo o konceptu nastupa. Nešto će ostati isto, ali sada kada smo upoznati sa mogućnostima scene, ponovo ćemo razmisliti o nekim idejama. Stvorićemo jedno umetničko delo od nastupa. :)

Šta imaš u planu pre dolaska u Stokholm?

- Trenutno sam na turneji po Austriji, ali sledeće nedelje ću početi sa snimanjem spota za Loin d’ici. Takođe u planu je još radova oko nastupa, grafike, efekata i osvetljenja što se tiče evrovizijskog nastupa. Naravno, sigurno neću izostati sa nekih evrovizijskih žurki koje planirane pre Stokholma.

Da li si možda čula neke od do sada izabranih pesama?

- Moram da priznam da nisam. Bile su tu pripreme za austrijski predizbor, nakon toga sam imala dosta obaveza. Treba mi još malo vremena da lepo poslušam pesme i da mi se slegnu kako bih imala pravi utisak.

I za kraj nam kaži nešto o sebi, što nije baš opšte poznato.

- Skoro niko ne zna da imam još dva imena. Moje drugo ime je Loren, a treće Lucija, ali nemoj nikome da kažeš. :D

Zoi, hvala ti puno na odvojenom vremenu. Vidimo se u Stokholmu!

- Hvala vama i vašim čitaocima na interesovanju. Vidimo se!