Regina

EMA 2016: Intervju sa Reginom

Poslednja tri predstavnika Slovenije koji su se plasirali u finale su izabrani putem festivala EMA. Oprobanim receptom RTV Slovenije držala se i ove godine pa ćemo 27. februara na sceni videti deset izvođača, a među njima je i Regina koja je Sloveniju predstavljala pre 20 godina u Oslu.

Dobar dan Regina. Hvala Vam što ste u jeku priprema za EMU odvojili vremena za intervju sa nama. Nakon 11 godina ponovo učestvujete na EMI. Kakav je osećaj?

- Dobar dan i vama. Baš je neobično. Kao da mi je prvi put, ali uopšte ne znam zašto. Opet onaj ushićen osećaj pun radosti i očekivanja. Mislim da je malo zbog toga jer mi je ovaj put pesma zbilja pisana za dušu i moj vokal. Jako se dobro osećam u njoj i tako jedva čekam da stanem na pozornucu i da je predstavim publici.

Učestvovali na Evroviziji 1996, ali od tada ona je mnogo porasla. Da li znate šta Vas čeka ako budete pobedili?

- Neću ni da razmišljam o tome. :) Moj prioritet koji mi se sada mota po glavi je svakako nastup na našem nacionalnom izboru. Čovek sam, koji živi tu i danas i ne gledam previše daleko u budućnost. A uostalom, od tada sam i ja porasla i mislim da mogu to iskoristiti.

Da li nam možete reći nešto o pesmi sa kojom ćete se takmičiti na EMI?

- Teško je rečima opisati to što ćete čuti. Pesma je trendovska i u pozitivnom, mogla bi reči sunčanom ritmu. Kombinacija akustične gitare i trendovskih elektronskih zvukova, pravi je drugačijom. Mislim da nosi veliki potencijal i zbog mog vokala. Liričan je i jako se uklapa u muziku. Ja se zbilja jako dobro osećam kada je pevam i to će čuti i publika. A puna je i emocija i života, što je i osnovna poruka pesme. Vreme je da pobedimo naše strahove i predrasude, da se rešimo naših umišljenih barijera i da se za tren zaustavimo, sklopimo oči, duboko udahnemo i pokušamo se osećati živim… Alive in every way je naslov pesme, a i autorska kombinacija je jako interesantna. Aleksander Kogoj, moj muž, koji piše praktično svu moju muziku je nepogrešiv ne samo u mojim pesmama, nego i u mome životu. Bez njega ne bih ni stala na evrovizijsku pozornicu. I onda je još tu Jon Dobrun, mladi kantautor i reper, koji je zapravo najbolji prijatelj i drug iz razreda moga sina, tako da sam i sa njim povezana. I to je zapravo dio priče moje pesme. A treći deo će reći publika.

Koga od ostalih učesnika EME smatrate najvećom konkurencijom?

- Ne podcenjujem nikoga. Svih nas 10 isto verujemo u naš rad i naše sposobnosti. Svi se trudimo i dajemo maksimum i koliko sam upućena svi su jako snažni i dobri, tako da mislim da će ove godine biti više bitno kakva je pesma. A kakve su pesme čućemo na probama. Moram reći da se svesno neću opterećivati konkurencijom, jer mi treba energija za moju pesmu i to je bitnije.

Kažite nam par vaših omiljenih evrovizijskih pesama.

- Ima ih puno, svake godine nova, tako da nemam potpunog favorita. A mogu vam reći koja mi je bila prva koje se zbilja jako dobro sećam i koju još uvek rado pevam. To je „Dan ljubezni“ grupe Pepel in kri. A uz nju isto mi puno znači „Pupet on the string“, jer je to bila prva koju sam pevala tako malena da još nisam mogla pevati reči nego sam je pevala samo na la, la, la. I imam još i snimku toga.

I za kraj da li bi bili ljubazni da za naše čitaoce otkrijete neki detalj o vama koji oni verovatno nisu znali?

- Pa mislim da puno toga ne znaju o meni, a ne znam ni gde početi. Kuvanje i aranžiranje stola za slavlja mi je veliko zadovoljstvo. Kada imam dovoljno vremena slikam i prenosim svoje emocije na platno. Više ljudi me je već nagovaralo da napravim izložbu mojih slika, ali mislim da moram još malo sazreti. I možda još nisu znali da sam majstorica u karateu, te da se mogu pohvaliti da sam osvojila crni pojas kod senseia Takašij Tokuhiša. Jako volim druženje i ljude oko sebe i vas sve koji se zanimate za mene i uživate u mojoj muzici.

Regina, još jednom veliko hvala što ste odvojili vremena za nas. Želimo vam sve najbolje na EMI.

- Nema na čemu! Pozdrav za sve vas i vaše čitaoce.

U iščekivanju Reginine pesme za EMU 2016, podsetimo se njenog nastupa iz Osla!