Foto: Jani Ugrin / RTV SLO
Foto: Jani Ugrin / RTV SLO

Eva Boto pobednica slovenačke Popevke

Voditelji (Foto: Žiga Culiberg)

Voditelji (Foto: Žiga Culiberg)

Radio-televizija Slovenije je februar ove godine odredila za mesec slovenačke muzike. Zahvaljujući saradnji zabavne redakcije televizije Slovenije, muzičke produkcije RTV Slovenija i radija Slovenija, dani slovenačke zabavne muzike obuhvatili su tri takmičarska festivala koja se održavaju na istoj sceni u studiju 1 slovenačke televizije: Poprock veče održano je 13. februara, Popevka sinoć, dok je za narednu subotu zakazan izbor predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije 2016 – EMA. Ovaj projekat ima za cilj da podstakne razvoj slovenačke popularne muzike i pokriva širok spektar umetnika iz različitih muzičkih žanrova. Na svakoj od tri takmičarske večeri predstavlja se po 10 novih kompozicija, a vrhunac će se svakako desiti na EMI, čiji će pobednik dobiti priliku da odputuje u Stokholm i u maju predstavi svoju zemlju evropskoj publici. Voditelji ovih festivala su Ana Maria Mitić (Poprock), Mario Galunič (Popevka) i Klemen Slakonja (EMA).

Veče Popevke obeležila je Eva Boto, predstavnica Slovenije na Evrosongu 2012. u Bakuu. Ona je trijumfovala sa pesmom Kaj je to življenje za koju je muziku napisao Matjaž Vlašić, tekst Urša Vlašić, dok su aranžman uradili Matjaž i Anže Rozman. Matjaž i Urša su poznati evrovizijskoj publici kao autori slovenačkih pesama 1998, 2001, 2005. i 2011. godine. Žiri je od 10 kompozicija odabrao tri koje su se našle u superfinalu u kome su glasali samo gledaoci, a uz Evu, tamo su se našli i Nuša Derenda i King Foo. Nuša Derenda je izvela pesmu Grafit, a King Foo Začaraj me. Interesantno je da će se Nuša još jednom naći na istoj sceni i to sledeće subote, kada će na Emi pokušati da pobedi sa pesmom Tip Top i po drugi put ode na Evrosong (podsećanja radi, ona je donela Sloveniji 7. mesto na Pesmi Evrovizije 2001. sa pesmom Energy). Time se može pohvaliti i Anja Kotar koja je prošle subote na Poprock večeri sa pesmom Čas je zdaj prošla u superfinale i za koju je sinoć dobila nagradu za najperspektivnijeg autora sa obe večeri, dok će na Emi otpevati pesmu pod nazivom Too Cool. Inače, na Popevki se takmičila i Tinkara Kovač, predstavnica Slovenije 2014, u duetu sa Anikom Horvat sa pesmom Po zimi.

Darja Švajger (Foto: Jani Ugrin)

Darja Švajger (Foto: Jani Ugrin)

Sinoćno veče je upotpunilo još jedno ime poznato onima koji prate Evrosong. Naime, Darja Švajger, dvostruka predstavnica Slovenije 1995. i 1999, bila je članica stručnog žirija, a nastupila je i u revijalnom delu programa.

RTV Slovenija je juče izdala i CD kompilaciju sa numerama koje su se takmićile na Poprock i večeri Popevke.

Dane slovenačke zabavne muzike upotpunio je poznati alternativni rock bend Siddharta, koji je 15. februara održao koncert Infra Ultra Live na kome je predstavio novi album Ultra. Snimak koncerta možete da pogledate na sajtu RTV SLO.