markusriva

Supernova 2016: Intervju sa Markusom Rivom

Supernova je novi format nacionalnog izbora koji je letonska nacionalna televizija ustanovila prošle godine. Prva pobednica ovog festivala Aminata se prošle godine u Beču plasirala u finale i donela kući top 10 plasman, nešto što se nije dogodilo Letoniji još od 2005, a poslednji plasman u finale Letonija je ostvarila na beogradskom Evrosongu 2008. Sinoć je održana prva kvalifikaciona emisija, a u sledećoj će nastupiti i Markus Riva, momak sa kojim smo imali prilike da razgovaramo.

Zdrav0 Markus. Prošle godine si takmičenje završio na drugom mestu, a ove godine nam se vraćaš sa pesmom I can (Ja mogu). Svi fanovi kažu da je ovo tvoja najbolja pesma na letonskom nacionalnom finalu. Možeš li nam ispričati nešto više o tvojoj pesmi?

- Pozdrav i vama! Pre svega bih vam se zahvalio na pohvlama a i na tome što ste me kontaktirali. Napisao sam ovu pesmu u oktobru prošle godine, nakon što sam čuo šta se dogodilo jednom mom bliskom prijatelju. Nakon što sam izdao moj CD MR, koji je dostupan na iTunesu, velikog solo koncerta u Rigi i još mnogih divnih stvari koje su mi se dogodile, moje emocije su se poljuljale. Mogao bih da kažem da sam upao u „bedak“, osećao sam se dosta mračno, trebao mi je neki izduvni ventil, otišao sam u studio i napravio koncept ove pesme. Svima nam je potrebna motivacija, malo moći kada potonemo. U to vreme su bile otvorene prijave za Supernovu, tako da sam predao pesmu i evo me ponovo na takmičenju. Pored mene, u pisanju pesme su učestvovali i moj prijatelj i član mog benda Edgars Jas, a produkciju je uradio PK u Los Anđelesu, koji je takođe učestvovao u stvranju moje prošlogodišnje pemse Take me down, a Kris Braunu je uradio pesmu Fine china.

Da li si možda čuo još neke pesme koje učestvuju na Supernovi? Koga smatraš svojim najvećim konkurentom?

- Stvarno ima dosta dobrih pesama, različitih stilova. Biće veoma interesantno videti debitante kao i povratnike. Veoma sam zainteresovan da vidim šta će doneti sledeće emisije.

Prošle godine si prezentovo glasove Letonije. Hajde da zamislimo da da si pobedio na Supernovi i otišao u Stokholm. Kako bi se osećao? Da li znaš šta bi te tamo sve čekalo? 

- Pa to bi stvarno puno značilo. Imam odličan tim koji radi sa mnom od prošle godine i znam da možemo dosta da postignemo. Ali ipak neću reći HOP pre nego što sam skočio. Imam još dosta toga da uradim.

Kaži nam par svojih omiljenih evrovizijskih pesama. 

- Biću iskren i kazaću da sam veliki evrovizijski fan od kada znam za sebe.  Moji veliki favoriti su Euphoria od Loren, I feed you my love od Margaret Berger i naravno naša prošlogodišnja pesma Love Injected. Takođe ima dosta pesama koje volim, a koje nisu dospele na Evroviziju, neke od njih su Amazing i  In the club od Denija, Busy doin’ nothin’  od Ejs Vajlder, a ima ih još.

I za kraj da li bi nam i našim čitaocima otkrio neki zanimljiv, manje poznat detalj o sebi?

- Ima dosta zanimljih činjenica o meni koje i sam otkrivam, ali vama ću reći da sam kao dete bio punačak, da sam nosio naočare i da su me zadirkivali u školi. Život nije lagan i znam da ima dosta ljudi u svetu koji se isto tako osećaju. Želim da znam da mogu da motivišem ljude da se bolje osećaju, da prave promene, da se zauzmu za sebe.

Markus, hvala ti puno što si odvojio vremena za nas u jeku priprema za tvoj nastup ove nedelje. Želim ti sve najbolje i da se kvalifikuješ u polufinale! 

- Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo! Puno pozdrava i sve najbolje srpskim evrovizijskim fanovima!