Nemacka_balon

U susret nemačkom izboru za Pesmu Evrovizije

Nemačka će večeras izabrati svog 60. predstavnika na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Prenos finala „Unser Lied für Stockholm“ (Naša pesma za Stokholm) iz studija Köln-Mülheim u Kelnu, u organizaciji nemačkog kanala NDR, moći će da se prati na prvom kanalu nemačke državne tv (Das Erste), Einsfestival kanalu, kao i onlajn na eurovision.de i eurovision.tv od 20:15. Predstaviće se 10 izvođača, a kroz dvosatni šou tradicionalno će nas voditi Barbara Šeneberger.

Ove godine je koncept nemačkog izbora izmenjen, pa će izvođači otpevati po jednu pesmu, a gledaoci će izglasati pobednika kroz dve runde glasanja putem telefona, SMS poruka i aplikacije. Gledaoci će po prvi put moći da glasaju preko zvanične evrovizijske aplikacije makar bili i u inostranstvu, ali pod uslovom da imaju funkcionalnu nemačku SIM karticu. U prvoj rundi svi kandidati izvešće svoju pesmu, a najboljih troje proći će u drugu rundu, kada će ponovo otpevati pesme, a gledaoci odabrati najboljeg.

Redosled nastupa (preslušajte pesme klikom na naziv):

  1. Ella Endlich – Adrenalin
  2. Joco – Full Moon
  3. Gregorian – Masters Of Chant
  4. Woods of Birnam – Lift Me Up (From The Underground)
  5. Luxuslärm – Solange Liebe in mir wohnt
  6. Keøma – Protected
  7. Avantasia -  Mystery Of A Blood Red Rose
  8. Alex Diehl – Nur ein Lied
  9. Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
  10. Laura Pinski – Under The Sun We Are One

U revijalnom delu šoua, nakon što takmičari izvedu svoje pesme, nastupiće The BossHoss i The Common Linnets, koji su zauzeli drugo mesto na Evroviziji 2014. i otpevaće pesmu Jolene. Po završetku finala održaće se konferencija za medije sa pobednikom.

Među učesnicima ima onih koji su više ili manje poznati na nemačkoj i svetskoj muzičkoj sceni. Čućemo različite žanrove, od gitare preko šlagera do metala. Upoznajmo se ukratko sa njihovim dosadašnjim delom.

AlAlexDiehleks Dil (Alex Diehl) je 28-godišnji pevač iz Vaginga na jezeru (Traunštajn). Kada je 13. novembra 2015. video posledice terorističkih napada u Parizu, kao i komentare koji su pratili taj događaj, spontano je napisao spomen pesmu za žrtve terorizma, a demo verzija koju je postavio na svoj facebook profil skupila je preko milion klikova za samo nekoliko dana. Tu pesmu, jednostavnog naziva „Nur ein Lied“ (Samo pesma) Aleks je odlučio da otpeva na izboru za Pesmu Evrovizije. Pesmu je snimio u decembru sa Minhenskim radijskim orkestrom, pri čemu su korišćene gitara, klavir i udaraljke. Pesma sadrži stihove na nemačkom, engleskom i francuskom jeziku. Voleo bi da ode u Stokholm sa porukom da smo mi Evropljani, deo ovog sveta i da smo protiv mržnje i rata. Sav prihod od pesme doniraće u korist ratnih siročadi u saradnji sa organizacijom „Save the Children“. Aleks je 2014. izdao album pod nazivom Ein Leben lang, a ove godine planira da izda svoj drugi album. S obzirom da je Aleks spremio minimalistički nastup sa gitarom, ovo bi mogla biti verzija br. 2 evrovizijskog hita „Ein bisschen Frieden“ (pobednica Evrosonga 1982).

AvantasiaAvantasia je nemački metal opera projekat koji je 2000. pokrenuo glavni vokal Tobias Samet, inače frontmen pauer metal benda „Edguy“. Kroz Avantasiju prošlo je mnogo muzičara, pre svega jer je u pitanju muzički projekat a ne klasičan bend. Najpre se Samet udružio sa muzičarima iz drugih metal bendova, Markusom Groskopfom iz Helloween-a i Henjom Rihterom iz Gamma Ray-a. Samet je nastupao u oko 40 zemalja i rado je viđen gost na velikim festivalima poput „Wacken Open Air“ festivala u Vakenu u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn. Avantasia je do sada izdala 6 albuma, prvi The Metal Opera izašao je 2001, a poslednji Ghostlights na kom se nalazi i pesma sa kojom će se takmičiti na izboru za Evrosong, izašao je krajem januara 2016. i ubrzo je dospeo na 2. mesto nemačke top liste albuma. „Mystery Of A Blood Red Rose“ je pesma koju je Samet napisao imajući na umu da će je pevati i Mit Louf, ali iz nekog razloga ta saradnja se nije dogodila, pa ju je otpevao sam. Samo za aranžiranje i snimanje horova bilo im je potrebno preko 40 sati, i sve to za pesmu koja traje 4 minuta. Ipak kaže da za sve što vredi raditi, vredi raditi i više. Smatraju da ako su na Evrosongu mogle da se pojave i čudovišta poput Dustin the Turkey i Lordija, te bradata pevačica Končita, onda i Nemci mogu tamo da pošalju metal bend.

EllaEndlichEla Endlih (Ella Endlich), 31-godišnja pevačica iz Vajmara u saveznoj državi Tiringija, izdala je prvi singl It’s Funny 1999. ali tada pod umetničkim imenom Junia. Singl je postigao zapažen uspeh dospevši na 17. mesto na nemačkoj listi singlova, odnosno 21. mesto na švajcarskoj listi. Njeni treninzi plesa uključivali su balet, džez, hip-hop, afro, step, kao i moderan ples. Diplomirala je 2005. na Bavarskoj pozorišnoj akademiji „August Everding“ u Minhenu. Od 2005. do 2009. igrala je više uloga u raznim mjuziklima. 2009. Ela izdaje singl Küss mich, halt mich, lieb mich (Poljubi me, zagrli me, voli me) iz kultnog filma „Tri želje za pepeljugu“ koji joj donosi 12. mesto na listi singlova, a kasnije i zlatni tiraž. Do sada je izdala tri albuma: Da (2010), Meilenweit (2011) i Die süße Wahrheit (2014). Inače, pesme joj piše otac Norbert Endlich, koji je zaslužan i za njen prvi singl. Kao dete je sanjala da se nađe na kultnom događaju kakav je Pesma Evrovizije i sada je bliža tom cilju više nego ikad. Ela kaže da je uzbuđena i da oseća čist adrenalin pred nastup koji će popuniti pozadinski ekran sa motivima ulice i nebodera u skladu sa pesmom „Adrenalin“, kao i dve plesačice koje su ujedno i prateći vokali i dva razgolićena plesača.

GregorianGregorian bend postoji više od 15 godina i poznat je širom sveta zahvaljujući specifičnom pristupu muzici i brojnim koncertima u 26 zemalja. Osnovao ga je Frenk Peterson, tvorac i osnivač grupe Enigma, ali i producent istaknutih umetnika kao što su Plasido Domingo, Ofra Haza, Sara Brajtman, Andrea Bočeli i brojni drugi. Nakon nekoliko desetina miliona prodatih albuma sa Enigmom, Peterson je osnovao ovaj hor koji izvodi bezvremenske pop i rok hitove u gregorijanskom kanonskom pevanju, praćen efektnom kostimografijom, scenografijom i filmski preciznim nastupom. Izvođenje najvećih hitova grupa Led Zeppelin, The Beatles, Metallica, U2, Green Day, R.E.M, Coldplay, Rammstein i mnogih drugih u jedinstvenim aranžmanima, ovom sastavu donelo je veliki uspeh kod publike, uključujući i srpsku pred kojom su nastupali 2011. i 2013. godine u Sava centru. Izdali su više od 15 albuma sa kojima redovno uspevaju da se nađu na top listama u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Mada uobičajeno nastupaju kao osmočlani sastav i često sa Amelijom Brajtman, sestrom Sare Brajtman, zbog evrovizijskog ograničenja, na nemačkom izboru nastupiće njih šestorica – četiri pevača iz Velike Britanije, jedan polu Amerikanac Billy King, a deonice koje je Amelija otpevala u prvoj verziji pesme koja se našla na albumu Masters of Chant: The Final Chapter pevaće Narcis Ianau, 21-godišnji kontratenor rumunsko-italijanskog porekla, poznat kao drugoplasirani takmičar u prvoj sezoni rumunskog izdanja šoua „Ja imam talenat“. Večeras ćemo videti njihov ples sa bakljama uz pesmu „Masters Of Chant“ za koju je 12. februara izašlo EP izdanje sa 5 verzija.

Jamie-Lee-KriewitzDžejmi-Li Krivic (Jamie-Lee Kriewitz) je 17-godišnja pevačica iz Springea kod Hanovera. Pet godina je pevala u jednom gospel horu. Pobednica je pete sezone nemačkog izdanja šoua The Voice, gde je u finalu osvojila 38% glasova publike. Osim po dobrom glasu, Džejmi je prepoznatljiva i po haljinama koje nosi, a one su u Decora-Kei stilu inspirisanom japanskim mangama. Njeni vokalni treneri u šouu, Michi Beck i Smudo, ohrabrili su je da zadrži svoj stil, pa će se i večeras pojaviti u neobičnoj odevnoj kombinaciji. U The Voice je pobedila sa melanholičnim pop singlom „Ghost“ koji je potom dospeo na 11. mesto nemačke liste singlova. Istu pesmu će pevati i na izboru za Evroviziju u nadi da će joj ponovo doneti titulu najbolje. Pozornica za njen nastup biće mistična šuma sa bonsai drvećem, a Džejmi, želeći da ostane autentična, nosiće bele čizme, prugaste dokolenice, tirkiznu suknju, belu bluzu, periku sa dve pletenice i šarenim nakitom u kosi.

JocoĐoko (Joco) su sestre Jozefa (24) i Kosima (28) Karl iz Ostfrislend regiona na severozapadu Nemačke. Na neki način podsećaju na spoj Sajmona i Garfankla i filmsku muziku Jana Tirsena za „Čudesnu sudbinu Amelije Pulen“. Do sada su pevale na festivalima i u manjim klubovima, pa će im nastup u nemačkom finalu biti prvi nastup pred širim televizijskim auditorijumom. Obe sestre studirale su muziku u Eshendeu u Holandiji – Kosima klavir, a Jozefa pevanje, mada je zanima i saksofon. Tamo su nastupale u različitim formacijama da zarade za život, ali potom odlučuju da se presele u Hamburg i posvete projektu Joco. Nailaze na oduševljenje profesora Pitera Vajhea i dobijaju stipendiju za snimanje albuma u Abbey Road studiju u Londonu. U junu 2015. objavile su album Horizon za izdavačku kuću Sony, nakon čega su imale više festivalskih nastupa i klupsku turneju. Srećne su što su dobile priliku da izvedu svoju pesmu „Full Moon“ pred velikim brojem gledalaca. Na sceni će imati bubnjeve i klavijaturu, a LED ekranom dominiraće veliki Mesec.

KeomaKeøma grupu čine kantautorka Kat Franki i Kris Klopfer. Kat i Kris su se upoznali 2011. na koncertu u Kelnu i shvatili su da su na istoj talasnoj dužini. Odlučili su da sarađuju ali uglavnom odvojeni, jer on je živeo u Kelnu, a Australijanka Kat u Berlinu. Podelili su poslove, tako da je Kris davao osnovne ideje i pisao tekstove, dok je Kat producirala pesme u njenom berlinskom studiju kombinujući elektronsku muziku sa sint-pop zvukom. Pored zajedničkog posla, oni imaju i zasebne projekte sa drugim umetnicima, pa je tako Kat u saradnji sa Konstantinom Groperom uradila pesme za tok šou „Schulz & Böhmermann“ koji se prikazuje na kanalu ZDFneo, dok je Kris poznat po duetskoj pesmi sa Gisbert zu Knyphausen-om „Murmeltier“ (Mrmot). Zanimljiv podatak je da je ime ovog dua nazvano po italijanskom vestern filmu Keoma iz 1976. Ubrzo nakon nemačkog izbora za Evrosong, očekuje se izlazak njihovog debi albuma „Keøma“. Njihova pesma „Protected“ govori o neuzvraćenoj ljubavi. Puni su samopouzdanja, pa ističu da prave zvuk za kosmopolitsku i modernu Nemačku i da će njihov „night drive pop“ dovesti Evrosong ponovo u Nemačku. Kat će nositi zlatnu haljinu a ekranom će dominirati tema okeana.

LauraPinskiLaura Pinski je 19-godišnja pevačica iz Dizeldorfa. Osim pevanjem, bavi se i sviranjem gitare i klavira, ali muzika joj nije baš sve pa je upisala studije prava. Može se pohvaliti znanjem nemačkog, engleskog, španskog i poljskog jezika. Sa 9 godina patila je od raka kostiju pa je bila primorana na teško detinjstvo odlazeći na operacije i hemoterapije. U tom periodu otkrila je ljubav prema pevanju i uvek je pevala pesme koje joj daju snagu da nastavi dalje. 2012. godine prijavila se na takmičenje „Das Supertalent“ u kom je zauzela 5. mesto u finalu. Na večerašnjem izboru pevaće „Under The Sun We Are One“ koju je komponovao Ralf Zigel, kompozitor poznat po mnogim evrovizijskim pesmama, naročito kao autor pobedničke pesme iz 1982, „Ein bißchen Frieden“. Nosiće dugačku haljinu na kojoj će se projektovati najpre beli, a potom i šareni svetlosni efekti.  Nedavno smo uradili intervju sa Laurom, koji možete pročitati OVDE.

LuxuslarmLuksuslerm (Luxuslärm) je petočlani pop-rock bend iz Iserlona, osnovan 2006. godine. Pre toga bend je postojao pod nazivom „Blue Cinnamon“, ali u drugom sastavu i bavili su se pevanjem obrada. Trenutnu postavu čine Janine Jini Meyer (vokal), Jan Zimmer (bubnjevi), Freddy Hau (gitara), Christian Besch (klavijature) i David Müller (bas gitara). Početkom 2007. pobedili su na takmičenju „Rock it NRW“. Naredne godine izdali su prvi album 1000 km bis zum Meer (1000 km od mora), kada dobijaju nagrade Nemačkog udruženja pop i rock muzičara u nekoliko kategorija: najbolji rock bend, najbolja pop grupa, najbolji album na nemačkom jeziku, najbolja pesma i nagradu publike. 2012. su osvojili 4. mesto na takmičenju saveznih država „Bundesvision Song Contest“, predstavljajući Severnu Rajnu-Vestfaliju sa pesmom „Liebt sie dich wie ich?“. Do sada su izdali 4 studijska albuma. Raduju se što će pesmu „Solange Liebe in mir wohnt“ (Dokle god ljubav živi u meni) sa novog albuma moći da predstave milionskoj publici. Tokom njihovog nastupa, nad pozornicom će visiti kamenje u različitim oblicima i bojama, a na kraju na pozadinskom ekranu prikazuje se crveno-roze srce.

Woods-of-BirnamWoods of Birnam je još jedna petočlana grupa na nemačkom nacionalnom izboru. Ovaj pop bend iz Drezdena 2011. je formirao Kristijan Fridel koji je ujedno pevač i klavijaturista, a pored njega tu su i članovi drugog drezdenskog benda „Polarkreis 18″ – Filip Makolies (gitara), Uve Pasora (bas gitara), Ludvig Bauer (klavijature i sintisajzer) i Kristijan Grohau (bubnjevi). Kristijan Fridel, rođen 1979. u Magdeburgu, osim muzikom bavi se i glumom, između ostalog imao je ulogu nastavnika u nemačkom filmu „Bela traka“ (2009), nagrađenog Zlatnom palmom na festivalu u Kanu. Ime benda potiče iz Šekspirovog dela Magbet i čuvene Birnamske šume koja se na kraju dela podiže protiv glavnih junaka. 2014. su izdali prvi album Woods of Birnam sa koga se izdvaja pesma „I’ll Call Thee Hamlet“ i koji im omogućava turneju po Nemačkoj i Austriji. Kristijan trenutno radi na drugom albumu i novoj pozorišnoj produkciji za Državno pozorište u Drezdenu. S obzirom da su čak četiri člana iz benda Polarkreis 18, vredi istaći da su sa njim postigli veliki uspeh sa pesmom „Allein, Allein“ iz 2008. godine, te da su zauzeli drugo mesto na Bundesvision Song Contest-u 2009. sa pesmom „The Colour Of Snow“.. Bend je počastvovan što ima priliku da iznese svoju pesmu „Lift Me Up (From The Underground)“ na izboru za Pesmu Evrovizije i takmiči se sa izvođačima različitih muzičkih žanrova.

Kao favoriti, kako na anketama na nemačkim sajtovima posvećenim Evroviziji, tako i na kladionicama, izdvajaju se Džejmi-Li i Avantasia, dok se nešto manja šansa daje Gregorianu, Aleksu Dilu i bendu Woods of Birnam. Najmanje šanse ima ženski duo Joco. Ko je vaš favorit?