Foto: ERT
Foto: ERT

Grčki bend Argo predstavio evrovizijsku pesmu

U dvočasovnoj emisiji „Studio 3″ na grčkoj nacionalnoj televiziji ERT predstavljena je pesma benda Argo sa kojom će predstavljati Grčku na Pesmi Evrovizije u Stokholmu. Naziv pesme je Utopian Land. Pesma, kojom se poziva na zajedničku optimističnu budućnost, biće izvedena na grčkom i engleskom jeziku.

Bend Argo čini šest vrsnih muzičara. Njihova muzika bazirana je na hip hopu, međutim, izuzetno je protkana elementima grčkog, pontskog folklora i elementima mitskih priča, koje upečatljivim čine drevni muzički instrumenti, kao što je lira.Argo Većina njihovih pesama je na pontskom jeziku, dijalektu grčkog kojim govore Grci sa severa Turske i Kavkaza. Članovi benda su Vladimiros Sofianidis, Hristina Lahana, Konstantinos Topuzis, Aleksandros Papadopulos, Maria Elbrus Venetikidu i Ilias Kesidis. Vladimiros, kompozitor pesme, rođen je u Gruziji 1985. godine, ali se sa nepunih šest godina preselio sa porodicom u Grčku. On je školovan muzičar koji je pisao muziku za mnoge bendove. Njegov omiljeni žanr je hip hop, koji i najčešće peva. Kao i Vladimiros, i Hristina vodi poreklo od pontskih Grka iz Gruzije, i sa osam godina se sa porodicom preselila u Grčku. Dolazi iz jedne prave muzičke porodice. Od 2006. godine je član benda Europond, iz kog je i proistekao Argo bend. Udata je, i ima dvoje dece. Obožava baštovanstvo, slikanje i ples; studirala je engleski i informatiku. Konstantinos je ponstkog porekla iz turskog Trabzona. Kao dete je jednom prilikom kao poklon dobio pontsku liru, koja je inspirasala celu njegovu karijeru. On svira i bas gitaru, i vrlo je inspirisan folklornim muzikama iz celog sveta. Oženjen je i ima dvoje dece. Aleksandros je poznati grčki istraživač drevne grčke muzike i udaraljki.Argo Još od 1992. godine on se bavi tim istraživačkim radom, i vrsni je poznavalac istog. Potpisuje se kao autor muzike mnogih filmova iz celog sveta. Takođe, on je poznati instruktor tanga u Solunu. Maria je pevačica, ali se bavi i plesom. Rođena je u Rusiji, gde se i školovala na klaviru. Put je 1999. godine vodi u Solun, gde je eksperimentisala sa mnogim bendovima i raznim muzičkim pravcima. Takođe, ona je uspešan matematičar i trenutno je na postdiplomskim studijama te nauke. Ilias je takođe rođen u Gruziji, pontskog je porekla. Kao osmogodišnjak se preselio u Solun. Oženjen je, ima jedno dete. Sem muzike, obožava tenis, stoni tenis i fudbal.

Konstantinos će na sceni u Globen areni u Stokholmu svirati pontsku liru, koja je već korišćena u nastupu Grčke 2005. godine kada je Elena Paparizu pobedila sa hitom „Μy number one“, dok će Aleksandros svirati na taboru – drvenom udaračkom instrumentu. Koreograf grčkog tima biće Marija Liraraki, dizajner osvetljenja Konstantinos Garinis, a kostimograf Giorgos Mesimeris.

Engleski tekst pesme 'Utopian Land'

Originalan tekst na grčkom sa refrenom na engleskom, možete videti klikom ovde.

Prevod refrena na srpski:

Mi smo uspon izlazećeg Sunca
Igraj sa nama, zabavi se
Mi smo uspon izlazećeg Sunca
Pridruži nam se do zemlje Utopije

 Poslušajte „Utopian Land“!

Izvor