Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Poznata imena svih finalista Melodifestivalena

Večeras je u Halmstadu održano poslednje takmičarsko veče pred finale Melodifestivalena, švedskog nacionalnog izbora. Večerašnji deo takmičenja je poznat pod imenom Andra chansen (Druga šansa), a svoju šansu za finale dobilo je četvoro učesnika. Sa imenima novih finalista objavljen je i redosled nastupanja u finalu.

Finalisti koji su iskortistili drugu šansu su:

  • Panetoz – Håll om mig hårt (pobedili su Molly Petersson Hammar u duelu 1)
  • Boris René Put Your Love On Me  (pobedio je Albina i Mattiasa u duelu 2)
  • SaRaha Kizunguzungu (pobedila je Isu u duelu 3)
  • Samir & Viktor Bada nakna (pobedili su Dolly Style u duelu 4)

Da bi se povećalo uzbuđenje kod gledalaca, večeras je, zajedno sa imenima pobednika duela, objavljen i redosled nastupanja učesnika u finalu. Ovim redom će nastupiti finalisti naredne subote, a možete ih poslušati klikom na naziv pesme:

  1. Håll om mig hårt – Panetoz
  2. My Heart Wants Me Dead – Lisa Ajax
  3. We Are Your Tomorrow – David Lindgren
  4. Kizunguzungu – SaRaha
  5. Human – Oscar Zia
  6. Don’t Worry – Ace Wilder
  7. Constellation Prize - Robin Bengtsson
  8. Youniverse - Molly Sandén
  9. Put Your Love On Me – Boris René
  10. If I Were Sorry - Frans
  11. Save Me – Wiktoria
  12. Bada nakna – Samir & Viktor

Finale će biti održano sledeće subote, 12. marta u Friends Areni, u Stokholmu. Emisija počinje u 20 časova, a voditelji će biti Gina Dirawi i mladi komičar Wiliam Spetz.

Večeras smo imali priliku da odgledamo četiri duela u kojima je nastupilo osmoro takmičara od kojih je samo četvoro dobilo priliku da nastupi u finalu.

U prvom duelu sastali su se grupa Panetoz i mlada pevačica Molly Petersson Hammar. Ovo je njihovo drugo učešće na Melodifestivalenu, a niko od njih nije nastupao u finalu do sada. Grupa Panetoz se u baraž kvalifikovala iz četvrtog polufinala prošle subote sa pesmom Håll om mig hårt. Pesma je napravljena u njihovom specifičnom stilu, a prati je zahtevna koreografija samih članova grupe. Molly je izvela pesmu Hunger. Ovu pesmu pratio je veliki broj pirotehničkih i svetlosnih efekata koji su zaista upotpunili nastup mlade pevačice. Ona se kvalifikovala iz drugog polufinala.

Drugi duel je bio rezervisan za Albina i Mattiasa i Borisa Renéa. Duet koji je prvi nastupio sa pesmom Rik, koja predstavlja spoj dva žanra, ipak nije bio dovoljno ubedljiv za švedsku publiku. Međutim, Boris René je osvojio dovoljan broj glasova za prolazak u finale. Zanimljiva pesma umereno brzog ritma dopala se švedskoj publici koja je da Borisu priliku da nastupi u finalu. Pored toga što se bavi muzikom, Boris je i fudbaler u FK Degerfoš, koji trenutno nastupa u drugoj švedskoj ligi.

Treći duel je bio duel između dve devojke – Ise i SaRahe. Isa je nastupila sa baladom I Will Wait. Tokom celog nastupa dominirali su svetlosni efekti koji su upotpunjavali izrazite glasovne mogućnosti mlade pevačice. Isa je debitovala na prošlogodišnjem festivalu kao najmlađa učesnica i završila je na desetom mestu u finalu. Međutim, ove godine nije uspela da se plasira u završnicu takmičenja. Sa druge strane, debitantkinja SaRaha je sa pesmom zanimljivog naziva Kizunguzungu uspela da dobije mesto u finalu. Ona je rođena u Švedskoj, ali je odrasla u Tanzaniji, pa otuda i inspiracija za pesmu sa prepoznatljivim afričkim tonovima. Pesmu bržeg ritma pratila je i prikladna egzotična koreografija.

U poslednjem duelu susreli su se grupa Dolly Style i duet Samir & Viktor. Molly, Polly i Holly iz grupe Dolly Style su pesmu Rollercoaster izvele na svoj prepoznatljiv način uz dosta scenskih efekata. Ovo je njihovo drugo učešće na švedskom nacionalnom izboru, a prvi put su nastupile prošle godine sa pesmom Hello Hi, kada su učešće takođe završile u baražu. Večeras je poslednji nastupio duet Samir & Viktor sa pesmom Bada nakna (Kupajmo se goli). Pesma je vrlo slična njihovoj prošlogodišnjoj pesmi Groupie. Pošto pesma govori o kupanju u fontani, na sceni smo imali i dve fontane u kojoj su plesači, ali i pevači, igrali. Pri kraju pesme su oba pevača, u skladu sa nazivom, ostali bez gornjih delova garderobe. To je očigledno bilo dovoljno da ova dva momka dobiju mesto u finalu.

Na početku emisije nastupila je glavna voditeljka takmičenja Gina Diravi sa gostujućim voditeljima Ulom Saloom i Peterom Jobakom. Oni su otpevali pesmu Skyfall koju je Adele pevala u istoimenom filmu o Džejmsu Bondu. Kao gostujući izvođač nastupio je i Hase Andešon, najstariji pevač na prošlogodišnjem takmičenju. On je izveo pesmu Guld och gröna skogar, sa kojom se prošle godine i takmičio.