Foto: TVR
Foto: TVR

Poznati finalisti rumunskog izbora

Večeras je u sportskoj dvorani u Baja Mareu održano polufinale rumunskog nacionalnog izbora za Pesmu Evrovizije. Nastupilo je 12 takmičara, a samo njih 6 je našlo svoje mesto u finalu. O njihovoj sudbini odlučivao je petočlani žiri u kome su sedeli Zoli Toth, Cezar Ouatu (predstavnik Rumunije na Pesmi Evrovizije 2013), RandiHoria Moculescu i Sanda Cepraga.

Takmičari su osvojili sledeći broj poena stručnog žirija (pogledajte nastup klikom na naziv pesme):

  1. Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ – The Voice  32
  2. Andra Olteanu – Nai Nai  5
  3. Dream Walkers – Let It Shine  47
  4. Irina Popa – Lasă-mă, eu te las  12
  5. Jukebox – Come On Everybody  27
  6. Mihai Băjinaru – Never Too Late  0
  7. Vanotek feat. The Code & Georgian – I’m Coming Home  18
  8. M I H A I – Paradisio  33
  9. Florena – Behind the Shadows  44
  10. Gaşca de acasă – Tu ești povestea  10
  11. Ovidiu Anton – Moment of Silence  54
  12. Xandra – Superhuman  8

Nakon što su sve pesme izvedene, petočlani žiri je svaku pesmu zasebno ocenio nekim od evrovizijskih poena, uključujući nulu, tj. od 0 do 8, 10 i 12. Zahvaljujući njihovim glasovima, 4 takmičara se plasiralo u finale: Ovidiu AntonDream Walkers, Florena i M I H A I, što je novo umetničko ime Mihaja Trajstarjua koji je već predstavljao Rumuniju na Evrosongu 2006. godine kada je zauzeo 4. mesto. Nakon toga, publika je glasala 20 minuta za preostalih 8 pesama, a najviše jednom za istu pesmu, što je i razumno ograničenje imajući u vidu i da je SMS glas bio prilično skup – 1 evro + PDV. Dva izvođača sa najviše glasova publike plasirala su se u finale i to su Vanotek feat. The Code & Georgian i Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ.

Glasovi publike

Glasovi publike

Finale „Selecţia Naţională Eurovision 2016″ u kome će učestovati 6 takmičara održaće se u nedelju, 6. marta od 19:30. U finalu će glasati samo publika i to čak 60 minuta nakon izvođenja poslednje pesme. Prenos će moći da se prati na kanalima TVR 1, TVR HD, TVR International kao i onlajn putem portala www.tvrplus.ro i eurovision.tv.