Foto: Pop House Sweden
Foto: Pop House Sweden

Zvanična izložba Pesme Evrovizije u maju u Stokholmu

Muzej ABBA, koji je otvoren 2013. godine u Stokholmu, i Evropska radiodifuzna unija (EBU), najavili su otvaranje nove izložbe posvećene takmičenju za Pesmu Evrovizije.  Interaktivna izložba „GOOD EVENING EUROPE!“ (Dobro veče Evropo!) proslaviće godišnje televizijsko takmičenje sa najdužom istorijom na svetu. Podsećanja radi, prva Pesma Evrovizije održana je 1956. godine.

Svečano otvaranje ove izložbe održaće se u subotu, 7. maja u Srokholmu. Projekat je inicirao član grupe ABBA, Bjern Ulveas, zajedno sa izvršnim supervizorom Pesme Evrovizije, Jon Ola Sandom.

Po prvi put, posetioci će moći da se udube stotinama sati u dosadašnja izdanja Pesme Evrovizije. Snimci postojećih evrovizijskih takmičenja za najbolju pesmu Evrope su digitalizovana i prikazana u zabavnoj, tv postavci kojoj mogu da pristupe posetioci. Od prve pobednice takmičenja održanog 1956. godine, Lis Asije, pa do pobednika Evrosonga 2015, Monsa Sermerleva, posetioci će moći da pogledaju 60 godina sjajnih nastupa, najuzbudljivijih trenutaka i klasičnih televizijskih momenata.

Govoreći o saradnji sa EBU-om, Bjern Ulveas rekao je da Pesma Evrovizije zauzima posebno mesto u njegovom srcu i da je zadovoljstvo što su u stanju da prikažu dug i na mnogo načina zapanjujući televizijski šou u kome je muzika u središtu zbivanja, te da nije mogao da smisli bolje mesto za ovu izložbu od stokholmskog ABBA muzeja.

Poseban zid biće posvećen šestoro švedskih pobednika – grupi ABBA (Evrosong 1974), grupi Herreys (1984), Karoli (1991), Šarlot Pereli (1999), Lorin (2012) i Monsu Sermerlevu (2015) sa pričama koje je napisao Krister Bjorkman, „kralj“ švedskog Melodifestivalena. Posetioci će moći i da provere svoje znanje o Pesmi Evrovizije putem interaktivnog kviza.

Izložbom će se baviti kustos muzeja Ingmari  Haling, scenograf Bengt Frederberg i Ana Sederberg. Kroz interaktivan pristup, posetioci će moći da pevaju svoje omiljene evrovizijske hitove sami na evrovizijskoj sceni kao i da vide originalne kostime odabranih izvođača učesnika Pesme Evrovizije. Ostaviće se jedno prazno mesto za pobednika ovogodišnje Pesme Evrovizije, pa će pobednik biti pozvan dan nakon tijumfa da poseti muzej i ostavi jednu stvar koju je koristio u svom nastupu.

ABBA muzej se nalazi unutar objekta „Pop House“ u kome su istaknuti i drugi poznati švedski izvođači, poput Rokset, Ace of Base, Robina i još oko 400 drugih. Muzej je otvoren ponedeljkom, utorkom, petkom, subotom i nedeljom od 10 do 18 časova dok su sredom i četvrtkom vrata otvorena od 10 do 20 časova. Cena ulaznice za muzej je 195 kruna (oko 2600 dinara) uz dodatnih 20 kruna koje se naplaćuju za uslugu kada se karta izdaje na šalteru muzeja.

Izvor
  • eurovision.tv