Rumunija_balon

Rumunija diskvalifikovana sa Pesme Evrovizije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je povukla članstvo Rumunskog javnog servisa TVR u toj asocijaciji zbog neplaćenih dugova u ukupnom iznosu od 16 miliona švajcarskih franaka. To znači da TVR neće moći da učestvuje na predstojećoj Pesmi Evrovizije u Stokholmu niti da je prenosi, i više neće imati pristup EBU-ovim servisima poput evrovizijskih vesti i razmene sportskih vesti, a gube pravo i da prenose određene sportske događaje, pravnu, tehničku i istraživačku ekspertizu te usluge lobiranja.

Odluka je doneta nakon što je istekao rok do 20. aprila, dat rumunskoj vladi da napravi aranžman kojim će otplata nagomilanog duga biti moguća. Napori EBU-a da se restruktuira dug i napravi novi plan otplate, traju još od 2010. godine, a samo ove godine u čak četiri navrata tražili su da se rumunska vlada oglasi po tom pitanju, ali odgovor je uvek izostajao. S obzirom na to, EBU je zahtevao da se do 20. aprila uplati iznos od 10 miliona franaka, a za preostalih 6 pruži bezuslovna i neopoziva bankarska garancija, no nije došlo do bilo kakve uplate što je za posledicu imalo ove drastične mere prema TVR.

Generalni direktor EBU-a, Ingrid Deltenre, izjavila je da im je žao što su morali da povuku ovaj potez i razočarani su što su svi njihovi pokušaji da reše pitanje duga naišli na ignorisanje od strane rumunske vlade. Prethodnih nedelja EBU je uzeo u obzir predlog Ministarstva finansija da se TVR odvede u stečajni postupak, čime bi došlo do dubokog restruktuiranja rumunskog javnog servisa. Kako je EBU neprofitna organizacija koja okuplja 73 emitera iz 56 zemalja, nastavak zaduživanja rumunske televizije bi ugrozilo finansijsku stabilnost EBU-a.

Prema tome, Rumuniju nećemo gledati u drugom polufinalu, 12. maja, dok će redosled nastupa ostalih zemalja u tom polufinalu ostati nepromenjen, tj. samo će zemlje koje su trebale da nastupe nakon nje, nastupiti na jednoj poziciji ranije. Kako najavljuju Jon Ola Sand, izvršni supervizor takmičenja i Martin Esterdal, izvršni producent Pesme Evrovizije 2016, to neće imati veći uticaj na pripreme koje su u toku, pa iako je scena za rumunski nastup bila pripremana kao i za ostale učesnike, nadalje če se samo malo korigovati planovi i prilagoditi učešću 42 nacije na takmičenju.

Pošto je zvanični CD već odštampan, EBU je odlučio da rumunska pesma ostane dostupna za preuzimanje preko digitalnih servisa kao znak dobre volje prema izvođaču. Takođe, akreditovani rumunski novinari i fanovi, neće izgubiti svoju akreditaciju, već će samo biti prebačeni da budu deo tzv. međunarodne delegacije.

Izvor
  • eurovision.tv
  • EBU