Slovenija_balon

Slovenačka EMA u tri večeri

Radio-televizija Slovenije će svog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Kijevu odabrati na festivalu EMA 2017. Ipak, ovog puta će izbor biti nešto drukčiji u odnosu na ranije slovenačke nacionalne izbore. Na EMI 2017 učestvovaće do 16 takmičara, s tim da RTV SLO zadržava pravo da se među kandidatima nađu i oni koji su od njih dobili direktan poziv mimo konkursa koji je već završen.emaIzvođači će biti podeljeni u dva polufinala, a pravo glasa imaće gledaoci putem televotinga i stručni žiri. Iz svakog polufinala u finale će proći po 4 pesme i to dve pesme koje budu odabrali gledaoci i dve pesme koje odabere žiri od preostalih kandidata. U slučaju tehničkih problema, odluku o svim finalistima donosi stručni žiri. Svaki član žirija rangiraće osam pesama u polufinalu dodeljujući im sledeće poene: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12. Ukoliko nakon sabiranja njihovih glasova više pesama bude imalo isti broj poena, prednost će imati pesma koja je dobila više većih poena, a ako ni tako ne bude mogao da se odredi poredak, svi članovi žirija naknadno će glasati među kandidatima sa istim brojem bodova. U finalu EME 2017, glasovi publike i žirija vredeće podjednako, tj. 50%:50%. Šestočlani žiri dodeliće sledeće poene: 2, 4, 6, 8, 10 i 12, što znači da će žiri ukupno dodeliti 252 poena, koliko će podeliti i publika i to tako što će šestoplasirana pesma u televotingu dobiti 12 poena, petoplasirana 24, četvrtoplasirana 36, trećeplasirana 48, drugoplasirana 60 i prvoplasirana 72. U slučaju da nakon sabiranja poena žirija i publike više pesama ima isti broj poena, prednost će imati pesma sa više poena publike.

Imena učesnika EME 2017. su objavljeni danas popodne u emisiji „Vikend paket“.

Prvo polufinale, 17. februara:

Amaya
KiNG FOO
Lea Sirk
Nika Zorjan
Omar Naber
Sell out
TOSCA BEAT
Zala Đurić Ribič

Drugo polufinale, 18. februara:

Alya
BQL
INA SHAI
Kataya & Duncan Kamakana
Nuška Drašček
Raiven
Tim Kores Kori
United Pandaz & ARSELLO feat. Alex Volasko

Finale je zakazano za 24. februar. 

Kao što ste možda primetili, među učesnicima su i Omar Naber, predstavnik Slovenije upravo u Kijevu 2005. godine sa pesmom „Stop“, kao i Maja Keuc, koja je već predstavljala Sloveniju na Evrosongu 2011. godine sa pesmom „No one“, a čije je novo umetničko ime Amaya.

Podsetimo, najbolji rezultat Slovenije na Pesmi Evrovizije je dva puta 7. mesto (1995. i 2001.). U Stokholmu ManuElla sa pesmo „Blue and red“, nije uspela da se plasira u finale, završivši na 14. mestu sa ukupno 57 poena u polufinalu.