Foto: SVT/Eurovision.tv
Foto: SVT/Eurovision.tv

Krister Bjorkman biće producent Pesme Evrovizije 2017.

Višegodišnji šef delegacije Švedske na Pesmi Evrovizije i producent Melodifestivalena Krister Bjorkman biće producent takmičenja Pesme Evrovizije u Kijevu, prenosi SVT. On će se pridružiti novopostavljenom ukrajinskom timu koga čine Larisa Koval, komercijalni direktor, koja je radila na Pesmi Evrovizije 2005, Dečijoj Evroviziji 2009. i 2013. i Evropskom prvenstvu u fudbalu 2012, Kirilo Voronjin, menadžer takmičenja, poznat po organizaciji Dana Evrope u Ukrajini i Moldaviji na molbu delegacije Evropske unije u Ukrajini i Oleg Zapadnjuk, šef obezbeđenja, koji je radio na Ligi Evrope 2009-2012. i Evropskom prvenstvu u fudbalu 2012.

Bjorkman ima veliko iskustvo u vezi sa Pesmom Evrovizije, pošto je bio producent takmičenja u Malmeu 2013. i Stokholmu 2016. Osim toga, on je osmislio i novi format švedskog nacionalnog izbora Melodifestivalena 2002. godine, čime je postao jedan od najgledanijih TV programa u Švedskoj svake godine. Pored toga, bio je i takmičar. Predstavljao je Švedsku na Pesmi Evrovizije u Malmeu 1992. sa pesmom I morgon är en annan dag (Sutra je novi dan). Zbog svega ovoga, ukrajinski emiter UA:PBC se odlučio da Bjorkman ove godine bude zadužen za izgled nastupa svih takmičara.

I Bjorkman je prilično zadovoljan novim angažmanom.

Ovo će biti uzbudljiv i veoma zabavan izazov. Ponosni smo što možemo da pomognemo još nekome.

Bjorkmanov angažman je razlog zbog kojeg se povukao sa mesta izvršnog producenta Melodifestivalena.

Zabavno je. Nadao sam se da će doći do ovoga, zato sam se i povukao sa mesta izvršnog producenta Melodifestivalena, kako bih imao dovoljno vremena da pomognem drugim zemljama, kako na Pesmi Evrovizije, tako i u nacionalnim izborima. Na taj način možemo da iskoristimo ono što smo napravili u Švedskoj da podržimo druge zemlje. To je pozitivno i za švedsko takmičenje.

Bjorkman je bio producent prošlogodišnje Pesme Evrovizije u Stokholmu.

Bjorkman je bio producent prošlogodišnje Pesme Evrovizije u Stokholmu.

Krajem prošle godine Bjorkman je otkrio da će se za pet godina povući sa čela švedskog Melodifestivalena. Da li to znači da se sprema za mesto izvršnog supervizora Pesme Evrovizije? Za svt.se kaže da ga to ne privlači.

Ne, to mesto za mene nije kreativno. Volim da budem direktno uključen. Vidim sebe kako u budućnosti pomažem drugim zemljama sa njihovim takmičenjima. Mislim da je to kul.

Da podsetimo, ovogodišnja Pesma Evrovizije biće održana od 9. do 13. maja u Kijevu. Predstavnik Srbije nastupiće u prvom delu drugog polufinala koje će se održati 11. maja.