Mariette i Benjamin Ingrosso. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)
Mariette i Benjamin Ingrosso. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Mariette i Benjamin Ingrosso finalisti Melodifestivalena

U Malmeu je večeras održano drugo polufinale Melodifestivalena, švedskog nacionalnog izbora. Pobednici ovog dela takmičenja su Mariette, kojoj je ovo drugo učešće na Melodifestivalenu i debitant Benjamin Ingrosso.

Drugu šansu za finale, odnosno učešće u baražu, izborili su prošlogodišnja finalistkinja Lisa Ajax i grupa Dismissed, debitanti na takmičenju.

Domaćini Hase Andešon, David Lindgren i Klara Henri otvorili su pesmom Jag är en skåning, gde je Hase bio glavna zvezda nastupa pošto se ovo polufinale održava u njegovom rodnom gradu – Malmeu.

Ubrzo nakon toga, nastupila je večerašnja finalistkinja Mariette  sa pesmom A Million Years. Pesmu umereno brzog ritma pratilo je mnoštvo svetlosnih efekata, ali veći utisak ostavili su plesači koji su visili sa plafona zakačeni bandži kanapima. Pevačica i njena pratnja bili su u belim odevnim kombinacijama.

Pod rednim brojem dva nastupio evrovizijski veteran Roger Pontare. On je već dva puta pobedio na Melodifestivalenu i predstavljao Švedsku na Pesmi Evrovizije (1994, 2000), a večeras je četvrti put učestvovao na švedskom nacionalnom izboru sa pesmom Himmel och hav (Nebo i more). Pesmu sporog ritma pratila je tamna pozadina i veliki broj baklji postavljenih na bini. Ovo nije bilo dovoljno za prolazak u neki od narednih delova takmičenja, pa je Roger zauzeo peto mesto.

Etzia je pevačica koja je sa pesmom Up večeras nastupila treća. Njenu pesmu brzog ritma pratili su plesači na rolšulama koji su se sve vreme kretali po sceni, dok pevačica nije bila toliko aktivna. Švedska publika nije bila oduševljena ovom pesmom i dodelila je Etziji šesto mesto.

Četvrti je nastupio mladi pevač Allyawan sa pesmom Vart har du vart (Gde si bio/bila). Ovu pesmu, koja se može svrstati u rep žanr, pratila je mračna pozadina, a fokus kamere je uglavnom bio na izvođaču. Pesma nije privukla pažnju gledalaca, pa je zauzela poslednje, sedmo mesto večeras.

Grupa Dismissed je nastupila pod rednim brojem pet sa pesmom Hearts Align. Ovaj rok nastup bio je upotpunjen svetlosnim efektima, a članovi grupe su bili obučeni u žensku odeću i eksentričnu šminku na svojim licima. Ova grupa je poznata po tome što se zalaže za prava LGBT populacije. Pesmu je komponovao Ola Salo, član grupe The Ark, koja je predstavljala Švedsku u Helsinkiju 2007.

Pretposlednja je nastupila prošlogodišnja finalistikinja Lisa Ajax sa pesmom I Don’t Give A. Ova pesma je i pre večerašnjeg nastupa izazvala brojne komentare zbog teksta pesme. Naime, u pesmi se nekoliko puta ponavlja reč fuck, koja je zabranjena na Pesmi Evrovizije, pa bi, u slučaju pobede, tekst pesme morao da bude promenjen. Što se tiče samog nastupa, Lisa je iza sebe imala veliki video bim, na kojem su se tokom pesme smenjivali njeni snimci.

Benjamin Ingrosso, drugi večerašnji finalista, nastupio je poslednji sa pesmom Good Lovin’. Iako ima samo 19 godina, Benjamin je pre 11 godina pobedio na Lilla Melodifestivalenu i predstavljao Švedsku na takmičenju MGP Nordic 2006. sa pesmom Hej Sofia, a 2014. je pobedio na plesnom TV takmičenju Let’s Dance. Njegovu pesmu bržeg ritma pratila je koreografija u kojoj je učestvovao i sam pevač sa četvoro plesača. Nastup je upotpunila i velika aluminijumska folija koja je dala bleštavilo ovoj pesmi.

Tokom pauze za glasanje u prvom krugu, publiku je zabavljao voditelj David Lindgren koji je uz plesne pokrete izveo splet najpopularnijih pesama sa Melodifestivalena. Nakon druge rekapitulacije, producenti su organizovali svojevrsni flešmob u kojem se publika u Malmö Areni zahvalila gledaocima kraj malih ekrana na tome što su glasali.

Tokom drugog polufinala za večerašnje učesnike pristiglo je 5 395 695 glasova, a skoro 400 000 švedskih kruna otišlo je u dobrotvorne svrhe.

Treće polufinale je zakazano za narednu subotu, 18. februar, kada će novih sedam takmičara nastupiti pred publikom u Vekšeu.

FORUM: Švedska 2017