Nano i Ace Wilder. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)
Nano i Ace Wilder. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Nano i Ace Wilder prvi finalisti Melodifestivalena

Večeras je počeo najpopularniji evropski nacionalni izbor – švedski Melodifestivalen. U dvorani Scandinavium u Geteborgu održano je prvo polufinale ovog takmičenja. Prvi učesnici finala u Stokholmu 11. marta su debitant Nano i Ace Wilder, kojoj je ovo treće učešće na Melodifestivalenu.

Učešće u baražu obezbedili su Boris Rene i članovi grupe De vet du.

Ovogodišnji voditelji pevači David Lindgren i Hase Andešon i vlogerka Klara Henri otvorili su Melodifestivalen numerom Hela Sveriges anthem (Himna cele Švedske), koju je pratilo mnoštvo pirotehničkih i svetlosnih efekata.

Prvi je nastupio prošlogodišnji debitant Boris Rene sa pesmom Her Kiss. Njegovu pesmu bržeg ritma pratilo je četvoro plesača, a uz muziku je i sam pevač zaigrao. Pored toga, pri kraju pesme smo imali priliku da vidimo i obilje pirotehnike.

Druga je nastupila mlada pevačica Adrijana sa pesmom Amare. Za razliku od prethodne, njena pesma je bila sporijeg ritma, a iza pevačice su stajale balerine u crnim haljinama. Ovo nije privuklo švedske gledaoce, pa je mlada pevačica napustila takmičenje zauzevši peto mesto u ovom polufinalu.

Pod rednim brojem 3 nastupila je Dinah Nah sa pesmom One More Night. Pesma je bila bržeg ritma, a sa njom je nastupilo i šest plesačica. Dinah, međutim, i pored dobrog nastupa i brze pesme, nije uspela da obezbedi plasman u neki od narednih delova takmičenja, pa je zauzela peto mesto večeras.

Grupa De vet du je bila četvrti učesnik večeri. Njihova pesma Road Trip na scenu je dovela staru bubu kabriolet na scenu u Geteborgu. Pesma modernog zvuka očigledno je privukla švedsku publiku da glasa za ove momke, pa su oni dobili drugu šansu za finale.

Pod rednim brojem 5 nastupila je dvostruka pobednica Melodifestivalena i pobednica Pesme Evrovizije 1999. – Šarlot Pereli. Za razliku od prethodnih pesma sa kojima se takmičila na Melodifestivalenu, Šarlot je večeras otpevala baladu Mitt liv. Pesma nije ostavila utisak u moru bleštavih i brzih nastupa, te je Pereli zauzela poslednje mesto po glasovima publike.

Ace Wilder je ime koje smo čuli pod rednim brojem 6. Njena pesma Wild Child bila je propraćena mnoštvom svetlosnih efekata, ali i kostimima koji podsećaju na pidžame.

Poslednji je nastupio još jedan večerašnji debitant – Nano sa pesmom Hold On. Izveo je pesmu u mračnom ambijentu, a pored plesačice, pratio ga je i hor, koji je pesmi dao ozbiljniji ton.

Tokom pauze za glasanje, publiku je zabavio voditelj Hase Andešon koji je sa rok grupom Mustasch napravio rok verziju svog hita Änglahund.

Večeras je oboren rekord u broju pristiglih glasova gledalaca u toku polufinala. Za večerašnje takmičare stiglo je preko 5 706 113 glasova.

Naredno polufinale biće održano u Malmeu, u subotu 11. februara u 20:00.