Owe Thörnqvist i Robin Bengtsson. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)
Owe Thörnqvist i Robin Bengtsson. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Robin Bengtsson i Owe Thörnqvist finalisti Melodifestivalena

Treće polufinale Melodifestivalena, švedskog nacionalnog izbora, večeras je održano u Vekšeu. Švedska publika je odlučila da večerašnji pobednici budu prošlogodišnji finalista Robin Bengtsson i najstariji učesnik ove godine Owe Thörnqvist, koji je ujedno i debitant na takmičenju.

Izvođači koji su obezbedili učešće u baražu su Anton Hagman i Felix, Oscar & Omar / FO&O.

Na početku ove takmičarske večeri voditelji Clara Henry, Hasse Andersson i David Lindgren izveli su pesmu Medan vi tittar på Mello u kojoj su govorili šta rade dok gledaju Melodifestivalen. Pesmu su pratili snimci gledalaca i poznatih ličnosti dok gledaju ovo takmičenje.

Prvi je nastupio večerašnji prvi finalista Robin Bengtsson sa pesmom I Can’t Go On. Prošlogodišnji finalsita je nastup započeo na neobičan način – iza scene. Tokom pevanja prve strofe se sa plesačima približavao sceni na kojoj je započeo pevanje refrena na pokretnim trakama. Osim toga, nije bilo nikakvih dodatnih specijalnih efekata, ali je odlično kadriranje značajno doprinelo ovoj pesmi. Jedan od autora ove pesme je Robin Stjernberg, predstavnik Švedske u Malmeu 2013.

Pod rednim brojem dva nastupila je finska pevačica Krista Siegfrids sa pesmom Snurra min jord (Okreni moj svet). Da podsetimo, ona je predstavljala Finsku na Pesmi Evrovizije 2013, a prošle godine je takođe učestvovala na Melodifestivalenu, ali se nije plasirala u finale. Ni ove godine joj to nije pošlo za rukom, jer je zauzela poslednje mesto u ovom polufinalu.

Treći je nastupio Anton Hagman sa pesmom Kiss You Goodbye. Anton je postao popularan u Švedskoj zahvaljujući obradama pesama poznatih pevača na Youtube-u. Večeras je nastupio sa gitarom u ruci, a scena je bila u raznim bojama. Nastup nisu pratili nikakvi specijalni efekti, a sama pesma je inspirisana zvukom američkih hitova. Jedan od autora pesme je Tim Schou, član benda A Friend in London koji je predstavljao Dansku na Pesmi Evrovizije 2011.

Jasmine Kara je nastupila četvrta sa pesmom Gravity. Iako je pesma imala aranžman koji je trenutno popularan na svetskoj muzičkoj sceni, ovaj nastup u kojem su dominirali crvena boja i grafički efekti nije privukla švedsku publiku, te je ova pevačica večeras zauzela šesto mesto.

Pod rednim brojem pet večeras je nastupio najstariji učesnik Melodifestivalena – 89-godišnji Owe Thörnqvist sa pesmom Boogieman Blues. Imali smo priliku da vidimo jedan staromodan, bluz nastup na najmodernijoj sceni. Owe je karijeru započeo daleke 1953. godine sa pesmom Rumba i Engelska parken (Rumba u Engleskom parku), a na Melodifestivalenu je dosad učestvovao samo kao autor pesama i to četiri puta.

Pretposlednje su nastupile dve mlade devojke – Bella & Filippa sa pesmom Crucified. Bella je postala prvi učesnik u istoriji Melodifestivalena koji je rođen tokom 00-ih godina, pošto je rođena 2000. godine. Njih dve su drugarice od detinjstva, a u međuvremenu su postale i deo porodice, pošto su se Filippin otac i Bellina majka venčali.

Pod brojem 7 večeras je nastupila grupa Felix, Oscar & Omar / FO&O sa pesmom Gotta Thing About YouNjihova pesma, koja je po aranžmanu slična pesmama grupe One Direction, bila je dopunjena brojnim pirotehničkim efektima i platformom koja je bila uzdignuta iznad publike, baš kao u nastupu Erika Saadea na Melodifestivalenu 2015.

Tokom pauze za glasanje u prvom krugu, gledaoce i publiku Vekšeu zabavljala je voditeljka Klara Henri uz pomoć ženskog dela grupe Alcazar. Njih tri su izvele obradu pesme Not A Sinner Nor A Saintšto je diglo na noge 5000 ljudi u Vida Areni.

Tokom glasanja za večerašnje takmičare oboren je rekord u broju glasova za polufinale koji je postavljen u ovogodišnjem prvom polufinalu u Geteborgu. Švedski gledaoci poslali su čak 5 756 071 glas, a za humanitarne svrhe pristiglo je 557 415 švedskih kruna.

Poslednje polufinale zakazano je za narednu subotu, 25. februar. Tada ćemo čuti poslednjih sedam takmičarskih kompozicija, od kojih će dve proći direktno u finale, a dve u baraž. Četvrto polufinale biće održano u Šelefteou.