Jon Henrik Fjällgren, Aninia i Wiktoria. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)
Jon Henrik Fjällgren, Aninia i Wiktoria. Foto: SVT (Stina Stjernkvist)

Wiktoria i Jon Henrik Fjällgren i Aninia finalisti Melodifestivalena. Loreen traži drugu šansu za finale sledeće subote

Večeras je u Šelefteu u Švedskoj održano četvrto i poslednje polufinale Melodifestivalena. Prema odluci publike, u finale su se plasirali prošlogodišnja finalistkinja Wiktoria i vicešampion iz 2015. Jon Henrik Fjällgren koji je večeras pevao u duetu sa Aniniom.

Učešće u drugoj šansi obezbedili su evrovizijska pobednica iz 2012. Loreen i debitant Axel Schyllström.

Poslednje polufinale otvoreno je numerom Fest i Skellefte (Žurka u Šelfeteu), koju je predvodio voditelj David Lindgren, pošto je Šelefteo njegov rodni grad.

Na samom početku nastupio je duet koji je obezbedio finale – Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia. Oni su izveli pesmu En värld full av strider (Svet pun bitaka). Pesmu umerenog tempa pratilo je Jonovo karakteristično pevanje – jojkanje, koje je folkorno pevanje etničke grupe Sami, koja živi na severu Skandinavije. Modernost pesmi dala je Aninia, koja je ovoj pesmi dala pop ritam.

Pod rednim brojem dva nastupila je Alice sa pesmom Running With Lions. Njenu pesmu umerenog brzog ritma propratili su grafički efekti kojima je prikazan lav koji se prostire u celoj dvorani. Sve ovo nije zadivilo švedsku publiku, pa je Alice večeras zauzela peto mesto,

Les Gordons je grupa koja je učešće na Melodifestivalenu obezbedila na takmičenju Švedskog radija (Sveriges Radio) Svensktoppen nästa koji je bio održan prošlog leta. Večeras su nastupili pod rednim brojem tri sa pesmom Bound To Fall, ali ova pop-rok numera nije zadivila švedsku publiku, pa su oni zauzeli šesto mesto ove večeri.

Četvrta je nastupila Wiktoria sa pesmom As I Lay Me Down. Pesma je žanrovski slična prošlogodišnjoj pesmi, sa razlikom što je ovogodišnja kompozicija bila malo sporijeg ritma. Harizmatičnu Wiktoriju pratili su brojni scenski i grafički efekti, a na sceni se nalazio krevet na kojem se umesto dušeka nalazio LED ekran.

Pod rednim brojem pet nastupio je Axel Schylström sa pesmom När ingen ser (Kad niko ne vidi). Ovaj mladić postao je poznat švedskoj publici nakon učešća u Idolu 2015. Tokom leta 2012, dogodila mu se nesreća. Doživeo je strujni udar jačine 16 000 volti. Tada je zadobio opekotine trećeg stepena koje su zahvatile 70% procenata njegovog tela. Nakon oporavka, počeo je aktivno da se bavi muzikom.

Drugi duet ove večeri nastupio je pretposlednji u večerašnjem polufinalu. U pitanju su Sara Varga i Juha Mulari  koji su večeras izveli baladu Du får inte ändra på mig (Ne smeš da me menjaš). Ova pesma nije zadivila publiku, pa su večeras zauzeli sedmo mesto.

Redni broj 7 u četvrtom polufinalu obično je rezervisan za favorita takmičenja. I ove godine je tako bilo, makar do završetka glasanja. Evrovizijska pobednica iz 2012. Loreen nastupila je sa pesmom Statements. Njen nastup je sadržao dosta simbolike, te su sa njom nastupile jedna devojčica i jedna starija žena, koje predstavljaju Loreen u različitim fazama života. Na opšte iznenađenje, pre svega švedskih medija, publika nije poslala dovoljan broj glasova da se Loreen plasira direktno u finale, te će svoju šansu za finale potražiti sledeće nedelje u baražu u Linćepingu.

Tokom večerašnjeg polufinala pristiglo je 4 951 648 glasova švedskih gledalaca, a za dobrotvorne svrhe  večeras je izdvojeno 495 995 kruna.

Sva polufinala su završena, a naredne subote će se održati baraž, odnosno Andra chansen (Druga šansa) za pesme koje su bile treće ili četvrte tokom polufinalnih takmičarskih večeri. Takmičari će biti raspoređeni u četiri duela iz kojih će se pobednici plasirati u finale. Baraž će se emitovati u subotu, 4. marta iz Linćepinga.