Foto: TT
Foto: TT

Mariette i Rolandz finalisti Melodifestivalena

Večeras je Ernšeldsviku održano četvrto i poslednje polufinale švedskog nacionalnog izbora Melodifestivalena. Učešće u finalu su, od sedmoro učesnika poslednjeg polufinala, obezbedili Mariette i grupa Rolandz.

Pored toga što smo nakon večerašnjeg polufinala čuli svih 28 takmičarskih kompozicija, saznali smo i imena svih takmičara u Drugoj šansi. U baražu Melodifestivalena učestvuje osam takmičara koji su tokom učešća u večerašnjem i prethodna tri polufinala zauzeli treću ili četvrtu poziciju prema mišljenju publike. U duelu se ne mogu sastati takmičari iz istog polufinala, a dueliste određuju producenti prema tipu pesme. Svaki pobednik duela obezbeđuje učešće u finalu.

Takmičari će nastupiti u okviru sledećih duela:

Duel 1: Margaret – In My Cabana protiv Moncho – Cuba Libre
Duel 2: Renaida – All The Feels protiv Olivia Eliasson – Never Learn
Duel 3: Felix Sandman – Every Single Day protiv Mimi Werner – Songburning
Duel 4: Sigrid Bernson – Patrick Swayze protiv Mendez – Everyday
Što se tiče večerašnjeg polufinala, na samom početku je voditelj David Lindgren otpevao numeru iz mjuzikla Veličanstveni šoumen – This Is Me, kojom je, kako su naveli producenti, želeo da „ukaže čast svim našim čudnim stranama“, a nakon toga je predstavio večerašnje takmičare.

Prva je nastupila pozorišna glumica Emmi Christensson sa pesmom Icarus. Emmi je jako poznata glumica u Švedskoj, a od 2014. glumi u mjuziklu Fantom iz opere u Pozorištu Njenog veličanstva u Londonu. Večerašnjim nastupom su dominirale zlatnožute nijanse, a pevačica je bila statična na sceni, što je u skladu sa ovom pesmom sporog ritma.

Mladi švedski pevač Elias Abbas je bio večerašnji drugi takmičar. On je svoju pesmu brzog ritma Mitt paradis (Moj raj) izveo sa izvođačima, koji su, kao i on, bili obučeni u koloritne kostime. Elias ima 16 godina i najmlađi je takmičar ove godine i ovo mu je prvo učešće na švedskom nacionalnom izboru.

Break That Chain je naziv večerašnje treće kompozicije koju je otpevala Felicia Olsson. Ovu pop-baladu Felicia je izvela sama na sceni, a tokom nastupa su korišćeni mnogobrojni svetlosni efekti, kao i suvi led. Ovo je njeno drugo učešće na Melfestu – poslednji put je bila deo takmičenja 2013, kada je zauzela peto mesto u drugom polufinalu.

Pod rednim brojem četiri nastupila je švedska dansband grupa Rolandz sa pesmom Fuldans (Ludi ples). Sam izvođač i bend bili su obučeni u srebrne šljokičaste kostime, a pred kraj ove pesme brzog ritma korišćen je veliki broj pirotehničkih sredstava.

Olivia Eliasson nastupila je peta sa pesmom Never Learn. Na početku ove pesme srednjeg ritma i modernog zvuka, scenografija je bila tamna, ali tokom prvog refrena na sceni su se pojavili plesači koji su bili obučeni u fluorescentne kostime, što je nastup učinilo zanimljivijim.

Pretposlednji je nastupio Felix Sandman sa pesmom Every Single Day. Felixu je ovo drugo učešće na takmičenju – prošle godine je nastupio u okviru grupe FO&O, koja je zauzela 11. mesto u finalu. Večeras je nastupio sa baladom tokom koje je scenografija najvećim delom bila tamna, uz minimalnu upotrebu svetala, a brza promena krupnih kadrova je dala dinamiku ovom nastupu.

Poslednji takmičar u četvrtom polufinalu jeste Mariette koja je izvela pesmu For You. Ovo je njeno treće učešće na festivalu, a u prethodna dva učešća zabeležila je visoke plasmane – oba puta se plasirala direktno u finale – na takmičenju 2015. zauzela je 3. mesto, dok je prošle godine bila četvrta. Večeras je bila sama na sceni, ali je svoju pesmu izvodila sa LED piramide, koja simbolizuje ljubav kao peti element.

Tokom pauze za glasanje nastupila je pevačica Cecilia Frode koja je u modernom aranžmanu izvela još jedan od švedskih klasika – En man i byrålådan, koji u originalu izvodi Lili Lindfors, koja je predstavljala Švedsku na Pesmi Evrovizije 1966, ali je i bila voditelj ovog takmičenja 1985, kada joj se tokom najavljivanja takmičara „slučajno“ pocepala haljina. U ovom nastupu je učestvovao i Boris Rene, koji se takmičio na prethodna dva Melodifestivalena.

Za večerašnje takmičare pristiglo je 4 866 149 glasova gledalaca.

Od završetka večerašnjeg polufinala u javnosti su dostupne sve takmičarske pesme, uključujući i one koje su se plasirale u finale.