Foto: TT
Foto: TT

Martin Almgren i Jessica Andersson finalisti Melodifestivalena

Večeras je u Malmeu održano treće polufinale Melodifestivalena – švedskog nacionalnog izbora. Od večerašnjih sedmoro takmičara učešće u finalu obezbedili su Martin AlmgrenJessica Andersson.

Drugu šansu za finale potražiće Moncho i Mendez.

Večerašnje polufinale otvorio je voditelj David Lindgren uz pesmu Livet är en dröm koju je otpevao sa dečakom Jonom, koji je glumio malog Davida, a kasnije je i najavio večerašnje takmičare.

Martin Almgren je bio prvi večerašnji takmičar. Pesma A Bitter Lullaby sa kojom je nastupio je srednjeg ritma, a scenom su dominirale crvene boje, a takođe se nisu koristili LED ekrani, već samo reflektori na sceni. Pri kraju pesme, pevač je istupio na deo scene koji se nalazi u publici.

Druga je nastupila Barbi Escobar sa svojom pesmom Stark (Jak). Ona je ovu pesmu posvetila ocu koji je nedavno preminuo od posledica raka. Scenografija je bila mračna, pevačica i plesači su bili obučeni u crno, što je dalo na ozbiljnosti ovoj numeri srednjeg ritma. Ipak, prema mišljenju švedske publike, Barbi je zauzela sedmo mesto.

Pod brojem tri je nastupio Moncho, a otpevao je pesmu Cuba Libre. Ovaj nastup je pratila šarena scenografija, latino ritmovi, ali i latino kostimi plesačica koje su nastupile uz izvođača. Pesma je i zanimljiva zbog toga što uz latino ritmove slušamo švedski jezik.

Veteranka Jessica Andersson večeras je nastupila kao četvrta, a u svom sedmom učešću na Melodifestivalenu pevala je pesmu bržeg ritma Party Voice. Voditelj David Lindgren je tokom najave nastupa otpevao pesmu Give Me Your Love, kojom je Jessica predstavljala Švedsku 2003. u okviru grupe Fame. Ovo je njena prva brža pesma nakon dužeg vremena. Nastup su pratile četiri plesačice, a scenografija je bila u ružičastim tonovima.

Kao peti su nastupili poznati švedski muzičar Kalle Moreaus i grupa iz njegovog rodnog mesta Orsa Spelmän. Oni su izveli pesmu Min dröm (Moj san). Deo scenografije za ovu pesmu srednjeg ritma bili su cvetni lukovi i žardinjere, Kalle je pevajući svirao gitaru, dok ga je grupa pratila na violinama. Ovo je Kalleovo drugo učešće.

Jedan od favorita ove godine, pevačica Dotter, nastupila je kao šesta večeras sa pesmom Cry. Njenu pesmu je pratila tamna scenografija, ona je bila obučena u crno, dok je režija nastupa bila na visokom nivou. Sve ovo nije bilo dovoljno da Dotter prođe u finale, pa je zauzela šesto mesto večeras.

Poslednji večerašnji takmičar je bio još jedan iskusni učesnik Melfesta – Mendez. Poslednji put je učestvovao 2003, a ove godine nastupa sa pesmom Everyday. Pesma sadrži i deo na španskom jeziku, pošto je Mendez iz Čilea. Pesmu brzog ritma prati koloritna scenografija, ritmična koreografija uz veliki broj plesača, kao i padajući vatromet.

Tokom pauze za glasanje nastupila je švedska pevačica Linnea Henriksson koja je izvela još jedan švedski klasik – Mamma är lik sin mamma (Mama je poput svoje majke).

Švedska publika je za večerašnje takmičare poslala preko četiri miliona glasova, što je znatno manje nego u prethodne dve takmičarske večeri.

Četvrto i poslednje polufinale biće održano naredne subote, 24. februara u Ernšeldsviku.