Lys Assia na Pesmi Evrovizije 2008. Foto: Eurovision.tv
Lys Assia na Pesmi Evrovizije 2008. Foto: Eurovision.tv

Preminula Lys Assia

Pobednica prve Pesme Evrovizije, Lys Assia, preminula je u 94. godini života u Cirihu, objavljeno na zvaničnom sajtu takmičenja.

Tokom svoje duge i uspešne karijere, nastupala je za britansku kraljicu Elizabetu II, egipatskog kralja Faruka i prvu damu Argentine Evu Peron. Svoju karijeru je započela kao plesačica, ali je jako brzo postala pevačica i ostala upamćena po pobedi na prvoj Pesmi Evrovizije, koja je održana u Luganu 1956. godine. Izvela je dve pesme na tom takmičenju, a pobedila je sa pesmom Refrain.

Lys Assia na Pesmi Evrovizije 1956. Foto: Eurovision.tv

Lys Assia na Pesmi Evrovizije 1956. Foto: Eurovision.tv

Pored toga, predstavljala je Švajcarsku i u naredne dve godine. U drugom pokušaju je zauzela 8. mesto, dok je treći pokušaj bio uspešniji – tada je osvojila drugu poziciju na takmičenju. Učestvovala je i na švajcarskom nacionalnom izboru 2011.

Ostala je upamćena i po tome što je nastavila da verno podržava Pesmu Evrovizije. Bila je gost takmičenja u više navrata – prilikom obeležavanja 30. godišnjice Pesme Evrovizije u Geteborgu 1985, tokom Pesme Evrovizije 2003.  se obratila gledaocima putem satelita, a na takmičenju u Beogradu 2008. označila je početak glasanja.

Podsetimo se njene pobedničke pesme iz 1956 – Refrain: