52363038_2384562074901250_1272175137050853376_n

Beovizija 2019: Saška Janks – „Da li čuješ moj glas“ je moja ispovest

Naš sagovornik je Saška Janks, koja na Beoviziji 2019 nastupa u prvom polufinalu 27.2. sa pesmom „Da li čuješ moj glas“ pod rednim brojem 6.

Zdravo Saška, na samom početku OGAE Srbija ti čestita na učešću na Beoviziji 2019.

Ti si veoma iskusna kao takmičar, a prošle godine si bila vicešampion Beovizije sa pesmom “Pesma za tebe”. Kako danas posle godinu dana komentarišeš taj uspeh tj. tvoj prošlogodišnji nastup na Beoviziji?

Sa radošću! I nekom vrstom razumevanja, jer ova pesma je još bolja od prethodne i to je znak napredovanja, odnosno povod da konkurišem i za ovu godinu. „Pesma za tebe“ je i dalje aktuelna, traži se i sluša, i to me raduje… Svakako živi svoj život, a ja sam i danas gledajući taj snimak prezadovoljna.

51645996_2373709575986500_4503005710702870528_nTvoja ovogodišnja pesma nosi naziv “Da li čuješ moj glas” čiji si ti autor, zajedno sa Markom Nikolićem. Pesma je naišla na pozitivne reakcije, a nas zanima šta nam ti možeš reći o samoj pesmi, o saradnji sa Markom, kao i o inspiraciji za pesmu?

Hvala, da… Izuzetno je slušana i tražena, raduje me i zahvalna sam na tome! Pesma govori o mojim strahovima, unutrašnjoj borbi ali i pobedi, svakog novog dana. Govori i o zahvalnosti roditeljima za život koji su nam dali, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni nas… Pesmu posvećujem mojim roditeljima koji nisu više sa nama ali i svima kojima se nešto u životu desilo kao lekcija kroz bol – da nauče da sa tim žive, i to pobedjuju. Posmatram je, ukratko, kao ispovest. A saradnja sa Markom traje godinama, pišemo mi za sebe i druge, i odvojeno i u tandemu, ali baš jesmo najjači muzički kada se naši talenti ukrste. Veoma sam zahvalna što mi ga je Bog poslao jer ono šta uradimo dobije baš posebnu dimenziju.

Da li i ove godine spremaš neki poseban nastup i da li nam možeš otkriti neke detalje?

Nastup će biti poseban, ali otkriću vam da nastup radi AVteam, kostim ponovo radi dizajner Srđan Vekić, a koreografiju naš najpoznatiji plesač Ivan Mileusnić sa kojim je čast deliti binu. Enegije su nam se poklopile od samog starta, od tada stalno sarađujemo.

Možeš li nam reći ko je sve u tvom timu za ovogodišnju Beoviziju?

Mnogi ljudi, kolege i moji prijatelji – kao da su mi porodica. Potrajaće ako budem krenula da nabrajam… Svako je utkao deo sebe u pesmu i nastup, deo duše i svoj maksimum.

Na ovogdišnjoj Beoviziji imamo 24 kompozicije koje su raspoređene u 2 polufinala što Beoviziji daje malo veći takmičarski karakter. Šta misliš o konkurenciji i pesmama?

Mislim da je bogatiji izbor nego prošle godine i raduje me da RTS polako ali sigurno raste i vraća Beoviziju na stare/ nove noge! Konkurenciju nemam – muzika nije trka na 100 metara, ovde se takmiče pesme i sticajem okolnosti je takav koncept. Takmičenje u muzici je oduvek bilo čudno i ne baš potrebno. Postoje mnogi parametri profesionalno, ali pošto se uključuje i publika a tu se oslanja na ukus ili propagandu, onda…  Jer, kako mogu da se takmiče 3 različita prelepa cveta? Nikako. No, dobro. Industrija zabave ima svoje parametre.  :-)  Svim kolegama želim da zablistaju i pokažu svetu šta umeju i šta je njihova ljubav. To je bitno.

Po tvom mišljenju šta je recept za uspeha na ovakvim takmičenjima?

Poznavanje ovog festivala, trendova, muzike generalno. Te kombinovanje svog izraza i svega ostalog (profesionalnog). A na prvom mestu biti iskren u tome što radiš, jer kada se nastupa uživo i pošalje svetu vajb, to je ona iskra koja se uvek izdvoji i razdvoji od mase onih koji to nemaju.

Da li misliš da je došao trenutak da odeš na Pesmu Evrovizije kao predstavnik Srbije i šta bi to lično tebi značilo?

Mislim. Ova pesma to zaslužuje, a ja malo više od pevanja volim pisanje muzike te je slika kompletna. Dakle, ostvarenje sna da svet čuje moj glas i ono šta imam da mu kažem.

Ako pobediš, na kom jeziku ćeš pevati u Tel Avivu?

To me pitajte posle rezultata, first tings first – Beovizija.  :-) Samo mogu reći profesionalno, da još “skuplje” zvuči na engleskom.

Da li si pratila prošlogodišnju Pesmu Evrovzije? Kako ti se čini prošlogodišnja pobednička pesma i52989653_2385598244797633_5693829678926659584_n koja se pesma tebi izdvojila?

Jesam, kako ne! Dopada mi se Netta kao Netta, pesma lično polovično ali profesionalno veoma. Upakovano odlično i originaalno. Ona je vrunski talenat i to je već podiglo stvari na visok nivo. A omiljen mi je bio Cesar koji je predstavljao Austriju, tj njegova vrhunska pesma.

Koliko se po tvom mišljenju Pesma Evrovizije izmenila od tvog poslednjeg nastupa kao pratećeg vokala?

Ne mnogo, a opet, svake godine pomera granice i menja se. Dopada mi se što ide u sve veći nazovi minimal, i da se stavlja akcenat na muziku i ni na šta sem toga. Trend je baš uzeo maha te vidim da se baš mnoge zemlje i u stajlinzima oslanjaju na prirodnost a ne teatralnost.

Šta planiraš posle nastupa na Beoviziji? Da li ćeš možda objaviti još neku pesmu?

Isto me pitajte posle Beovizije, ali da. Ima dosta raznolikog materijala koji je spreman za sve vas.  :-) 

Šta bi poručila gledaocima i fanovima Pesme Evrovizije u Srbiji?

Uživajte u sezoni Evrovizije, u divnoj euforiji koja je prati i pokušajte da budete velika podrška svima nama, a najviše onima koji debituju – jer su nešto kreirali, potrudili se, stvaraju i hrabro nastupaju za vas. Dakle narode, samo ljubav, saaamo ljubav!

Hvala na izdvojenom vremenu i želimo ti puno sreće i uspeha na Beoviziji 2019! 

Molim lepo i veliki poljubac za predivni OGAE <3

Preslušajte pesmu „Da li čuješ moj glas“ sa kojom Saška Janks nastupa na Beoviziji 2019: