Foto: Stina Stjernkvist (SVT)
Foto: Stina Stjernkvist (SVT)

Wiktoria i Mohombi su prvi finalisti Melodifestivalena 2019

U subotu je u Geteborgu održano prvo polufinale jednog od najpopularnijih evropskih nacionalnih izbora – Melodifestivalena. Nastupilo je sedam izvođača, od kojih je dvoje obezbedilo učešće u finalu, a dvoje će pokušati da dobiju poverenje publike u baražu, poznatijem kao „Druga šansa“.

Učešće u finalu obezbedili su Wiktoria, kojoj je ovo treće uzastopno finale i Mohombi, koji se ovom prilikom vratio na švedsku muzičku scenu.

Drugu šansu će od švedske publike potražiti Nano (2. mesto na MF 2017) i Anna Bergendahl (predstavnica Švedske 2010).

Objavljeni su glasovi koje su dobili troje takmičara koji ne nastavljaju takmičenje, što je novina uvedena od ove godine. Ovako je švedska publika ocenila ove takmičare:
5. Zeana feat. Anis Don Demina – 980 354 glasova
6. High15 – 814 839 glasova
7. Arja Saijonmaa – 507 727 glasova

Ovogodišnji voditelji festivala su Eric Saade, švedski pevač i predstavnik ove zemlje u Dizeldorfu 2011, Sarah Dawn Finer, pevačica i komičarka, Kodjo Akolor, voditelj na Švedskom radiju (Sveriges Radio) i Marika Carlsson, stendap komičarka i TV voditeljka.

Tokom prve takmičarske večeri je postavljen novi rekord u broju glasova tokom polufinala. Pristiglo je čak 7 158 333 glasa, a za humanitarnu organizaciju Radiohjälpen stiglo je 573 040 švedskih kruna (6 508 170 dinara). Još jedna novina je da je ove godine ukinuto SMS glasanje, već je moguće glasati putem telefonskog glasanja i Melodifestivalen aplikacije.

Drugo polufinale će biti održano u subotu, 9. februara u Malmeu od 20 časova. Tada će se švedskoj publici predstaviti još sedam takmičara.