ESC2019stage

Poznati članovi žirija za 64. Pesmu Evrovizije

Danas su objavljena imena 205 članova žirija iz 41 zemlje učesnice ovogodišnje Pesme Evrovizije. Svaki žiri je odabran od strane nacionalnih emitera i sačinjen je od muzičkih profesionalaca, koji će ocenjivati vokalni kapacitet izvođača, scenski nastup, kompoziciju i originalnost pesme, kao i opšti utisak koji na njih ostavljaju takmičari. Žiri putem satelita gleda prenos generalne probe veče pred polufinale, odnosno finale i na osnovu tih nastupa vrši rangiranje svih pesama, osim pesme svoje zemlje.

Članovi srpskog žirija, koje je odabrao RTS, su:

  • Aleksandar Sanja Ilić (67), kompozitor – predsednik žirija
  • Aleksandra Sara Milutinović (38), kompozitor
  • Leontina Vukomanović Pat (48), kompozitor i pevačica
  • Silvana Grujić (48), urednica muzičkog programa RTS-a
  • Vojislav Voja Aralica (54), muzički producent

Neki od njih su već poznati evrovizijskoj publici. Naime, Sanja Ilić je sa svojom grupom „Balkanika“ predstavljao Srbiju na prošlogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Lisabonu, a bio je i kompozitor pesme „Halo, Halo“ sa kojom su Aske predstavljale Jugoslaviju 1982, Aleksandra Milutinović je poznata kao kompozitor „Rijeke bez imena“, pesme predstavnice Bosne i Hercegovine 2007,  Leontina je pisala tekst za „Lane moje“ Željka Joksimovića (Srbija i Crna Gora 2004), a komponovala je i „Leninu pesmu“ koja je predstavljala Srbiju na Dečijem Evrosongu 2015, dok je Silvana poznatija gledaocima kao RTS-ov komentator prenosa Evrovizije. Voja Aralica se dovodi u vezu sa Evrovizijom između ostalog kao aranžer pesme „Petak uveče“ sa kojom se Minja Samardžić takmičila na Beoviziji 2009.

Među članovima žirija u drugim zemljama su neki od bivših učesnika Pesme Evrovizije: Franka Batelić (predstavnica Hrvatske na Evroviziji 2018), Michael Schulte (predstavnik Nemačke na Evroviziji 2018), Katie Wolf (predstavnica Mađarske 2011), Maria Olafsdottir (predstavnica Islanda 2015), Tolmachevy Twins (predstavnice Rusije na Evroviziji 2014. i Dečjoj Evroviziji 2006). Među poznatijim članovima žirija je i pevačica Sophie Ellis-Bextorr koja je našla mesto u sastavu britanskog žirija. Interesantan podatak je da je prosečna starost članova žirija 41 godina (prosek srpskog žirija je nešto viši, 51 godina), najstariji dolazi iz Hrvatske, Silvije Glojnarić, kompozitor i dirigent (82 godine), a najmlađi Nicole Frendo sa Malte (16 godina). Među članovima je 96 žena i 109 muškaraca.

Kompletan spisak članova žirija možete pogledati OVDE.

Glasovima žirija pridružiće se glasovi publike, koji će vredeti jednako kao i ovi prvi i njihovim sabiranjem dobiće se finalisti, odnosno kasnije i pobednik 64. Pesme Evrovizije koja se održava od 14. do 18. maja u Tel Avivu, Izrael.

Izvor
  • eurovision.tv