Foto: Thomas Hanses
Foto: Thomas Hanses

Večeras je prvo polufinale Pesme Evrovzije 2019. Srbija nastupa pod rednim brojem 9!

Došao je dan kada će predstavnici 17 zemalja koji su raspoređeni u prvo polufinale pokušati da izbori mesto za veliko finale, koje je na programu u subotu, 18. maja. Večeras će se u Expo centru u Tel Avivu nastupiti i predstavnica Srbije, Nevena Božović koja će kao deveta izvesti pesmu „Kruna“. Spisak učesnika prve polufinalne večeri, kao i njihov redosled nastupa izgleda ovako:

R.B. Država
Izvođač Pesma
01 Kipar_mini Kipar Tamta „Replay“
02 Crna_Gora_mini Crna Gora D mol „Heaven“
03 Finska_mini Finska Darude feat. Sebastian Rejman „Look Away“
04 Poljska_mini Poljska Tulia „Fire of Love (Pali się)“
05 Slovenija_mini Slovenija Zala Kralj & Gašper Šantl „Sebi“
06 Ceska_Republika_mini Češka Republika Lake Malawi Friend Of A Friend“
07 Madjarska_mini Mađarska Joci Pápai Az Én Apám“
08 Belorusija_mini Belorusija ZENA Like It“
09 Srbija_mini Srbija Nevena Božović Kruna“
10 Belgija_mini Belgija Eliot Wake Up“
11 Gruzija_mini Gruzija Oto Nemsadze Keep On Going“
12 Australija_mini Australija Kate Miller-Heidke Zero Gravity“
13 Island_mini Island Hatari „Hatrið mun sigra“
14 Estonija_mini Estonija Victor Crone „Storm“
15 Portugalija_mini Portugalija Conan Osiris „Telemóveis“
16 Grcka_mini Grčka Katerine Duska „Better Love“
17 San_Marino_mini San Marino Serhat „Say Na Na Na“

Po ustaljenom sistemu takmičenja, sinoć je održana generalna proba na kojoj je stučni žiri iz država učesnica prvog polufinala ocenjivao i rangirao pesme, a pored njih to je učinio i stučni žiri iz Izraela, Španije i Francuske. Njihovim glasovima dodaće se i glasovi publike nakon večerašnjeg nastupa čime ćemo dobiti 10 zemalja koje će se plasirati u finale Evrosonga 2019.

Što se tiče srpskog stučnog žirija, njega čine – predsednik žirija Aleksandar Sanja Ilić (67, kompozitor), Aleksandra Sara Milutinović (38, kompozitor), Leontina Vukomanović Pat (48, kompozitor i pevačica), Silvana Grujić (48, urednica muzičkog programa RTS-a) i Vojislav Voja Aralica (54, muzički producent).

Gledaoci iz Srbije večeras će moći da glasaju za zemlje učesnice, ali ne i za Srbiju, putem SMS-a ili zvanične aplikacije dostupne za iOS i Android, pomoću koje, nakon preuzimanja, ne morate znati broj nastupa niti broj telefona već jednostavno odabirom zemlje za koju želite da glasate, toj zemlji biće pridodat vaš glas, a aplikacija će automatski naplatiti određen iznos kao da ste poslali SMS poruku. Može da se glasa 20 puta sa istog broja telefona, odnosno putem aplikacije. Glasanje će trajati oko 15 minuta i počeće nakon što sve takmičarske kompozicije budu izvedene.

Večerašnji šou vodiće četiri voditelja – Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajub. Šou će otvoriti prošlogodišnja pobednica Neta Barzilaj sa pobedničkom pesmom „Toy“ u novom aranžmanu. Sa njom će nastupiti grupa muških i ženskih plesača. Tokom revijalnog dela, dok gledaoci budu glasali, nastupiće Dana Internašonal, pobednica Evrovizije 1998, koja će izvesti svoju verziju pesme „Just The Way You Are “ koju u originalu izvodi Bruno Mars. Komentator prenosa na RTS-u biće već svima dobro poznata Duška Vučinić.

Prvo polufinale Pesme Evrovizije možete pratiti na RTS 1RTS HDRTS Svet, putem platforme javnog servisa RTS Planeta od 21:00. kao i na zvaničnom YouTube kanalu takmičenja.

Takođe kao i svake godine OGAE Srbija je za vas pripremila GLASAČKE LISTIĆEkoje možete brzo, besplatno i lako preuzeti sa našeg sajta, odštampati ih i beleženjem vaših utisaka i poena upotpuniti praćenje večerašnjeg šoua!