Trofej (Foto: Thomas Hanses)
Trofej (Foto: Thomas Hanses)

Večeras je veliko finale 64. Pesme Evrovizije! Podržimo Nevenu u finalu!

Večeras u Tel Avivu saznaćemo ko će biti novi pobednik Pesme Evrovizije i poneti trofej kući. Od 21:00 možete pratiti veliko finale u kojem će nastupati 26 zemalja – 20 zemalja koje su se plasirale iz prvog i drugog polufinala, kao i članovi velike petorke – Španija, Francuska, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i domaćin Izrael. Finale Evrosonga održava se u Tel Aviv Ekspo centru koji može da primi 9000 gledalaca.

Čast da otvori ovogodišnje finale pripala je predstavnici Malte, a poslednja pesma koju ćemo čuti dolazi nam iz Španije. Srbija odnosno Nevena Božović nastupiće pod rednim brojem 23, a kompletni redosled nastupanja izgleda ovako:

R.B. Država
Izvođač
Pesma
01  Malta Michela „Chameleon“
02  Albanija Jonida Maliqi „Ktheju tokës“
03  Češka Lake Malawi „Friend of a Friend“
04  Nemačka S!sters „Sister“
05  Rusija Sergey Lazarev „Scream“
06  Danska Leonora „Love Is Forever“
07  San Marino Serhat „Say Na Na Na“
08  Severna Makedonija Tamara Todevska „Proud“
09  Švedska John Lundvik „Too Late for Love“
10  Slovenija Zala Kralj & Gašper Šantl „Sebi“
11  Kipar Tamta „Replay“
12  Holandija Duncan Laurence „Arcade“
13  Grčka Katerine Duska „Better Love“
14  Izrael Kobi Marimi „Home“
15  Norveška KEiiNO „Spirit in the Sky“
16  Ujedinjeno Kraljevstvo Michael Rice „Bigger than Us“
17  Island Hatari „Hatrið mun sigra“
18  Estonija Victor Crone „Storm“
19  Belorusija ZENA „Like It“
20  Azerbejdžan Chingiz „Truth“
21  Francuska Bilal Hassani „Roi“
22  Italija Mahmood „Soldi“
23  Srbija Nevena Božović „Kruna“
24   Švajcarska Luca Hänni „She Got Me“
25  Australija Kate Miller-Heidke „Zero Gravity“
26  Španija Miki „La Venda“

Možete pogledati i zvaničnu rekapitulaciju svih takmičara koji će nastupati u večrašnjem finalu Evrosogna!  

Pobednika ovogodišnje Pesme Evrovizije, kao i prethodnih godina, odlučiće kombinovanim glasanjem (odnos 50%:50%) stručni žiri i gledaoci iz 41 zemlje koje su uzele učešće na ovogodišnjem takmičenju. Stučni žiri je svoje mišljenje dao sinoć nakon druge generalne probe, dok će gledaoci to moći da urade večeras nakon poslednjeg izvedenog nastupa i to telefonskim pozivima ili slanjem SMS-a ili putem zvanične aplikacije dostupne za iOS i Android. Sa jednog broja moguće je glasati najviše 20 puta. Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika.

Kako glasati iz Srbije?

Nakon nastupa poslednjeg takmičara, voditelji će dati znak za početak glasanja. Iz Srbije se glasa tako što se na broj 1557 pošalje SMS sa rednim brojem pesme, kao što je prikazano u donjoj tabeli. Možete glasati najviše 20 puta sa jednog broja telefona. Cena po SMS-u: Telekom 39,60 RSD, Telenor 39,60 RSD, VIP 39,48 RSD uključujući PDV.

Gledaoci iz Srbije ne mogu glasati za svog predstavnika tj ne mogu glasati za Srbiju!

Glasanje je moguće i putem zvanične aplikacije gde intuitivno možete odabrati kojoj zemlji ćete dodeliti glasove, nakon čega će biti naplaćen gore navedeni iznos. Aplikaciju možete preuzeti za tri platforme:

Nakon svih nastupa i glasanja, obaviće se najzanimljiviji deo večeri a to je prezentacija glasova. Kao i prošle godine i ove godine imaćemo direktna javljanja iz svih zemalja, čiji će prezenteri saopštiti kome ide 12 bodova, dok će ostali automatski biti prikazani na ekranu. Ovi bodovi predstavljaju bodove stučnog žirija. Nakon uključenja iz svih država učesnica, naši domaćini će saopštiti i glasove publike, s tim što je ove godine način saopštavanja malo drugačiji. Naime, zbog veće neizvesnosti voditelji će saopštavati glasove publike tako što će ići redom da prva zamlja koja će saznati glasove publike biće ona koja je poslednja na tabeli nakon saopštavanja glasova stručnog žirija (na poziciji 26.). Zatim će saopštiti glasove 25. pa 24. i tako sve do prvoplasiranog prema glasovima stručnog žirija. Producenti Evrovizije smatraju da će ovakav način prezentovanja glasova doneti veći nivo neizvesnosti i da se pobednik neće znati do samog kraja glasanja. Sabiranjem svih poena dobićemo pobednika 64. Pesme Evrovizije!

Članovi ovogodišnjeg srpskog stručnog žirija su:

  • predsednik žirija Aleksandar Sanja Ilić – kompozitor, aranžer i muzički producent, jedan od autora jugoslovenske pesme iz 1982. godine „Halo, halo“ i osnivač grupe „Balkanika“ koja je prošle godine u Lisabonu predstavljala Srbiju
  • Aleksandra Sara Milutinović  – kompozitor, tekstopisac, aranžer i muzički producent, autor mnogih domaćih hitova, kao i autor pesme „Rijekom bez imena“ koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu 2007.
  • Leontina Vukomanović Pat – kompozitor, tekstopisac i pevačica, učesnica Beovizije 2004, autor teksta pesme Lane moje i kompozitor Lenine pesme koja je predstavljala Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije 2015. godine
  • Silvana Grujić  – urednica Muzičkog programa RTS-a i komentator takmičenja za Pesmu Evrovizije i Bečkog novogodišnjeg koncerta
  • Vojislav Voja Aralica – muzički producent, aranžer, kompozitor i izvodjač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikla i TV reklama

Pozivamo našu dijasporu kao i sve druge ljubitelje ovog takmičenja, da podrže našu predstavnicu Nevenu Božović i glasaju za nju. Pogledajte brojeve telefona za glasanje (kliknite na sliku za uvećan prikaz)!

ESC2019_telefoni2

Ko nastupa u revijalnom delu?

Ove godine imaćemo vrlo bogat revijalni deo (između takmičarskog dela i saopštavanja glasova) u kojem će nastupati nekadašnji pobednici. Tako imaćemo priliku da čujemo nekadašnje pobednike Evrosonga – prošlogodišnju pobednicu Netu Barzilaj koja će izvesti svoju novu pesmu „Nana Banana“, zatim čućemo i Končitu (pobednicu iz 2014), Monsa (pobednik iz 2015), Gali Atari (izraelska pobednica iz 1979), kao i drugoplasirane Eleni Fureiru (predstavnica Kipra 2018) i Verku Serdučku (predstavnik Ukrajine 2007).

Iako se dugo šuškalo, pre nekoliko dana došla je i zvanična potvrda da ćemo u revijalnom delu velikog finala Evrosonga 2019. čuti i jedno od najvećih imena današnje svetske pop muzike – reč je o Madoni koja će premijerno izvesti svoju novu pesmu „Future“  kao i svoj hit „Like a Prayer“.

Foto: Steven Klein

Foto: Steven Klein

Šta kažu kladionice?

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje takmičenje je mnogo uzbudljivije i neizvesnije zbog toga što nema izrazitog favorita. Što se tiče kladionica, nekoliko sati pre početka šoua, najveću šansu da osvoji takmičenje ima predstavnik Holandije, a odmah iza njega su i predstavnici Australije i Švajcarske. Zanimljivo je to što sve ove zemlje nisu zabeležile pobedu na ovom takmičenju već duži niz godina – Australija nije nikada ni pobedila na takmičenju mada će joj ovo biti tek peto učešće, dok je Švajcarska poslednji put pobedila davne 1988. a Holandija 1975.

Što se tiče Balkana najveće šanse za pobedu ima Severna Makedonija koja se nalazi na 14. poziciji, odmah iza nje je Grčka, dok je Srbija na 18. poziciji. Iza nas su predstavnici Slovenije koji su na 20. mestu i predstavnica Albanije koja je na 23. mestu.

voditelji 2019

Voditelji Pesme Evrovizije 2019

 

Kroz finalno veče Pesme Evrovizije vodiće nas četiri voditelja – Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajub, a gledaoci iz Srbije mogu pratiti prenos na RTS 1RTS HDRTS Svet, Radio Beogradu ili putem platforme javnog servisa RTS Planeta od 21:00 kao i na zvaničnom YouTube kanalu takmičenja. Komentator prenosa na RTS-u biće Duška Vučinić.

Ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije održava se u Tel Avivu pa tim povodom Ambasada Izraela u Srbiji, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije i Evropskom radiodifuznom unijom, organizuje javno prikazivanje finalne večeri popularnog takmičenja na otvorenom, od 21h do 24h na platou ispred Rajićeva šoping centra u Ulici Kneza Mihaila 54 u Beogradu.

rajiceva

Za sve koji žele da upotpune večerašnje praćenje velikog finala, mogu besplatno preuzeti sa našeg sajta GLASAČKI LISTIĆ koji je OGAE Srbija pripremila za sve ljubitelje takmičenja!

Pogledajte galeriju sa slikama finalista (Foto: Andres Putting,  Thomas Hanses)!